Про тринадцятьох визначних переяславців княжої доби розповідає нова книга Олександра Колибенка

Нещодавно у видавництві ТОВ «Друкарня «Рута» (м. Кам’янець-Подільський) вийшла друком монографія Олени та Олександра Колибенків «Переяславці княжої доби: історико-історіографічні портрети». Це вже друге, перероблене та доповнене видання цієї монографії – Переяслав.City

Цю роботу присвячено тринадцяти нашим землякам із ХІ–ХІІІ ст., про яких джерела зберегли більш-менш вагомий масив інформації та постаті яких міцно закарбувалися у історіографії. Десять із них були переяславськими князями, одна – донькою переяславського князя.

Також у книзі розповідається про одного визначного переяславського боярина, ще одна історична особа була зятем переяславського князя. Більшість з перелічених вище осіб зробили свій внесок у розбудову Переяславля Руського й поглиблення його сакрального статусу. Багато з них яскраво проявили себе в інших регіонах Русі та за її межами.

 
Придбати книгу можна в екскурсійному відділі НІЕЗ «Переяслав», тел. 067-868-36-34

Безумовно, що всі відомі нам переяславці княжої доби заслуговують на пам’ять. Князі, бояри, митрополити, єпископи, ігумени, монахи та навіть окремі, згадані у нелітописних джерелах, прості городяни, чиї імена дійшли до нашого часу, є історичними особами. Всі вони – чоловіки і жінки, князі та простолюдини, воїни та священники, купці та письменники, авантюристи і філософи – перебували у Переяславі у різний час чи одночасно. Багато з них були між собою знайомі.

Часто вони мали різне етнічне походження – слов’яни, скандинави, греки, ляхи, половці, чорні клобуки (торки, берендичі), євреї, англосакси, німці. Ці історичні особи, як видатні діячі свого часу, зробили свій внесок у розбудову суспільно-політичного, адміністративно-господарського та духовно-культурного життя Русі, а отже й у історичний розвиток України.

Книгу видано накладом 100 примірників. Придбати її можна в екскурсійному відділі Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» (тел. 067-868-36-34, 099-186-70-86), вул. Сковороди,52. Ціна – 150 грн.

Додати коментар