Петро Ярмоленко: «За кордон евакуювалися 400 наших учнів. Там вони можуть закінчить навчальний рік»

Освітній процес у Переяславській громаді попри воєнний стан не зупинявся, школярі навчаються дистанційно. Закінчення навчального року в учнів буде теж із певними особливостями. Про роботу навчально-виховних закладів в умовах війни та про правила завершення цьогорічного навчального року розповів кореспонденту Переяслав.City начальник відділу освіти Петро ЯРМОЛЕНКО.

– Петре Миколайовичу, як працювали ваші заклади упродовж цих місяців війни?

– До початку війни заклади освіти в громаді планувалося відправити на канікули наприкінці березня. Через активну воєнну агресію рф довелося їх скоригувати і продовжити: з 24 лютого аж до 28 березня. Відновили навчання вже в онлайн-форматі, як і під час епідемії коронавірусу.

 Дитсадки, які зачинилися в перший день війни, не працюють досі. Офіційно в дошкільних закладах запроваджено простій. Хоча обслуговуючий персонал перебував на своїх робочих місцях з відповідною оплатою праці. (Простій — це зупинення діяльності, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами, яке передбачає оплату праці у розмірі не нижче 2/3 від посадового окладу – ст. 34 КЗпП України).

Щодо педагогічних працівників шкіл, то на простої перебували лише ті, хто не залучений до онлайн-навчання, а це вчителі групи продовженого дня, помічники вчителів тощо.

У закладах освіти організували плетіння маскувальних сіток для захисниківУ закладах освіти організували плетіння маскувальних сіток для захисників

– Як зараз фінансується галузь?

– Фінансування освіти під час війни значно зменшилося. Зокрема, врізали освітню державну субвенцію, з якої фінансується заробітна плата вчителів. Тому із квітня нам довелося запровадити непопулярне рішення. Ми скоротили деякі додаткові виплати педагогам, а саме: доплату за престижність мінімізували із 20 до до 5 відсотків посадового окладу, не буде також доплат за перевірку зошитів та класне керівництво.

Відповідно до законодавства, під час воєнного стану відпустка не може тривати довше 24 днів. Усі працівники дитсадків у громаді йдуть у відпустку з 1 травня. Для педагогічних колективів шкіл та гімназій вона почнеться з 1 червня і триватиме 24 дні, а не на 56, як раніше. Решта днів професійної відпустки за працівником зберігається, її можна буде використати після закінчення воєнного стану.

Таким чином, відпустка вчителів триватиме до 24 червня, і якщо до того часу війна не закінчиться, то всі працівники закладів освіти підуть на простій з виплатами відповідно до чинного законодавства. Якщо ж воєнний стан буде скасовано, то педагоги відбудуть усі 56 днів відпустки. Щодо соціальних відпусток, то не залежно від ситуації в країні, їх можна брати будь-коли.

– Яка статистика перебування учнів Переяславської громади та чи є у вас нові діти з числа ВПО?

За нашими даними, на кінець березня близько 300 школярів перебували в інших областях України, 400 – за її межами. На сьогодні вже лиш 150 наших учнів знаходяться поза громадою, за кордоном ще близько 350 дітей.

Водночас в школи Переяслава до навчання долучилося 53 дитини з числа внутрішньо переміщених. Найбільше,19 осіб, навчається в ЗОШ №7, одна дитина вчиться у Вовчківській гімназії.

За умови, що учні переяславських шкіл навчаються за кордоном і не виходять на навчання у своєму закладі освіти, то наприкінці року вони все одно отримають табель успішності і будуть переведені до наступного класу. Оцінки, вірогідно, виставлятимуться такі як у першому семестрі. Або ж можливо наприкінці навчального року підтвердити свої успіхи оцінками, виставленими в школі іншої країни, та надіслати класному керівникові документ про навчання.

– Відміна ДПА та ЗНО, натомість – мультипредметний тест. Кому його доведеться складати обов’язково?

– Навчання триватиме до 31 травня, як і планувалося. Для учнів перехідних класів у навчальному процесі нічого не змінюється. А от для випускників 9 та 11 класу зміни суттєві. Зокрема, повністю скасоване ДПА та ЗНО, натомість впроваджено мультипредметний тест. Його потрібно буде складати тим, хто планує вступати до вишу на бюджетну форму навчання або ж на дефіцитний контракт, тобто якщо обрана спеціальність є в переліку престижних і затребуваних.

Мультипредметний тест – це спрощений варіант зовнішнього незалежного оцінювання. Цей тест випускники будуть складати офлайн на комп’ютері в визначених закладах освіти. У нашій громаді це відбуватиметься на базі міської гімназії.

Ті учні, котрі зареєструвалися на ЗНО і мають власний онлайн-кабінет, автоматично зареєстровані вже на новий вид оцінювання. Потрібно буде у травні підтвердити своє бажання його складати, а також зазначити, в якому місті вони перебуватимуть під час іспиту, навіть якщо і за кордоном.

Мультипредметний тест включатиме 60 запитань з трьох дисциплін. На відповіді відводитиметься 90 хвилин. Щодо запитань, то вони будуть для кожного різними. Здати тести можна буде протягом визначених 14 днів. Відбуватиметься по дві сесії на день. Кожному випускнику буде призначено час, в який він має бути за комп’ютером для здачі тесту.

– А як буде з учнями-випускниками, які залишаються в евакуації закордоном?

– Щодо цих випускників, то вони також зможуть скласти мультипредметний тест у тій країні, де перебувають. Наразі вирішується питання, де саме проходитиме тестування: при українському посольстві чи в якомусь закладі освіти. Результати іспиту система виставлятиме відразу.

Вищі навчальні заклади, куди майбутні вступники подали документи, будуть акцентувати увагу на балах, відповідно до профільної спеціальності. Якщо ж випускник йде на контрактну форму навчання, а обрана ним спеціальність не є дефіцитною, то здавати тест не потрібно. Достатньо буде подати документи і написати мотиваційного листа, зазначивши, чому обираєш саме цю спеціальність і цей вищий навчальний заклад.

– У цей період освітяни займалися не тільки своїми обов’язками, а й чимало допомагали нашим захисникам?

– Так, працівники наших закладів освіти протягом останніх двох місяців війни активно допомагали наближати перемогу. Зокрема, у кожній школі, по черзі, готували їжу для хлопців, що стояли на блок-постах. Кошти на продукти харчування з бюджету протягом останніх двох місяців ми не витрачали. При кожній школі було чимало невикористаних овочів, які планували задіяти для харчування школярів. А ще ми ще на початку року закупили кисломолочні продукти, яйця тощо. Тож готувати було з чого.

Також організовували при закладах освіти пункти прийому гуманітарної допомоги, плели маскувальні сітки, а приміщення дошкільних закладів слугували місцем ночівлі для біженців.

Також варто зазначити, що наші два шкільних автобуси були задіяні для евакуації мирних жителів Київської області з місць, де велися активні бойові дії. Один шкільний автобус був вилучений для потреб ЗСУ ще на початку війни.

– Чи відновиться робота закладів освіти Переяславської громади і коли?

– Питання залишається відкритим. Якщо на літо відмінять воєнний стан і не буде загрози повітряної атаки, то запрацює черговий садок. Відповідно, за таких умов буде відновлення очного навчання з 1 вересня. Якщо ж ситуація не зміниться, то все лишиться так, як є наразі, до стабілізації ситуації в Україні.

Додати коментар