Бібліотекарі – хранителі мудрості людської

Кожного року чудової осінньої пори 30 вересня в один день зустрічаються два свята — День Віри, Надії і Любові та Всеукраїнський день бібліотек. Усі люди вірять, сподіваються, люблять… А в бібліотеці читач вірить, що знайде необхідну інформацію; має надію, що вона піде на користь; лю­бить життя через слово та книгу. Бібліотека — це місце, де знаходять один одного Читач і Книга, Письменник і Аудиторія, Автор і Шанувальник, Добро й Світло.

Бібліотека Переяслав-Хмельницького університету імені Григорія Сковороди  – це не просто книгозбірня, а й відкритий кожному безмежний інформаційний світ; це храм духовності, до якого завжди можна прийти не тільки в пошуках істини, а й за розрадою, прагненням досягти душевної рівноваги, побути зі своїми думками наодинці. Для кожної освіченої людини, бібліотекар – це насамперед творча особистість, яка безкорисливо, щедро з повною віддачею служить суспільству, читачеві.  Психологи  доброго настрою, хранителі мудрості людської – все це про наших бібліотекарів.

  Напередодні професійного свята бібліотекарів ми вирішилися дізнатися, яке місце в житті викладачів та співробітників Переяслав-Хмельницького університету імені Григорія Сковороди  займає книгозбірня нашого вишу. Ось що з цього вийшло:

 Микола Корпанюк, доктор філологічних наук, професор кафедри української та зарубіжної літератури і методики навчання імені М. Максимовича:

    – Будь-яка людина, котра прагне зреалізувати себе в житті, досягти певних успіхів і звершень у фаховому зростанні, настільки міцно зливається з книжками, бібліотекою, що не мислить себе поза ними. Бібліотека для науковця – це не лише джерело знань, нових світоглядних пізнань, душевної насолоди, але частина власного «я». Справжній вчений-дослідник обов’язково має власну книгозбірню, котру постійно поповнює новими надбаннями удосконалюючись сам і передаючи свої знання учням, студентам, дітям.

   Книжка, як і книгозбірня – це найдосконаліші винаходи людства в нашому розвиткові, котрі ніколи  не зможуть бути замінені жодними новітніми технологіями, бо лише вони вводять людину у світ духовного, вічного, підкреслюють нашу велич у власних очах.

       Віктор Куйбіда, декан факультету фізичного виховання:

      – Наша бібліотека – не книгозбірня, а потужний освітньо-науковий, культурологічний центр, своєрідна «душа університету». Люблю бувати в Їй залах, знайомитися з книгами, творами образотворчого мистецтва, етнообрядами, видатними постатями України. Вона знаходить спільні проекти зі всіма факультетами, долучається до відзначень досягнень студентів, митців, науковців, книговидавців. Приємно співпрацювати з Її завідувачем – Ольгою Шкирою та колективом бібліотеки.

        Нехай Ваші успіхи та перемоги будуть результатом не лише важкої праці, а й як Божа Ласка.

            Лариса Шевчук, завідувач кафедри математики, інформатики та методики навчання:

–  Сьогодні у сучасному інформаційному суспільстві роль книги видозмінюється, збільшується швидкість соціально-економічних процесів, швидкість сприйняття інформації. Поряд з друкованим словом ми використовуємо нові інформаційні телекомунікаційні та електронні технології, але і сьогодні книга має дуже важливе значення у навчанні та розвитку людини. 

Роль читання в житті людини в різні періоди життя величезна, особливо неоціненна в дитячому віці і юнацтві.  Книга сприяє вдосконаленню і особистому розвитку.

Для мене книга – це світ прекрасного, чогось неосяжного. Вона відкриває  нам вікно в новий незвіданий світ. Цей світ привабливий, він кличе нас в свої безкраї простори. Книги сформували мене як особистість, мій світогляд. Ще Максим Горький сказав: “Всьому доброму в собі я зобов’язаний книгам”. Нові технології сьогодні складають серйозну конкуренцію читанню,  але вони ніколи не зможуть його витіснити. Книги як і раніше залишаються джерелом інформації (навіть в епоху Інтернету, якому поступаються в зручності, але не в надійності).

            Наталія  Онищенко, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри педагогіки:

          –  З дитинства захоплююсь книгами, люблю читати. Тому бібліотека для мене – це неймовірне, таємниче і захоплююче місце, де відпочиває та отримує насолоду душа. Тут завжди тихо, спокійно і по-домашньому затишно. Як вдається працівникам бібліотеки створювати таку атмосферу – для мене завжди було, є і буде приємною загадкою. Впевнена, що бібліотека ніколи не втратить свого значення, незалежно від століття та інноваційних технологій. Працівники бібліотеки нашого університету вражають своєю професійністю, чуйністю та щирим бажанням завжди прийти на допомогу у пошуку як наукової, так і художньої літератури.           

        Вітаю наших бібліотекарів зі святом. Бажаю успіхів у професійній роботі та вдячних читачів.

      Людмила Довбня, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української лінгвістики та методики викладання:

       – Для мене книгозбірня – це конденсація вікової мудрості народу, його моралі, світобачення і світосприймання, його надбань у всіх сферах буття людини: науці, освіті, культурі, мистецтві тощо. Книги є джерелом суспільних знань і потужним засобом впливу на наші почуття; художня література презентує найвартісніші зразки культури людських стосунків. Сьогодні бібліотека стала ще й нашим провідником у великий світ без кордонів – можливість виходу в Інтернет підносить її роль у сучасному житті, дає змогу долучитися до останніх подій і до суспільних, галузевих та інших новин. Працівниці ж бібліотеки є берегинями цих надбань, вони майстерно володіють засобами міжособистісного спілкування. До них хочеться повертатися знову і знову.

         Тож щиро вітаю їх із професійним святом і зичу невичерпного натхнення, терпіння, креативу й особистого щастя.

Ольга Стрілець, викладач кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання:

      – Інколи люди страждають, але самі не розуміють причину свого страждання. Однією з причин може бути незнання.  Саме бібліотека є осередком, яка допомагає кожній людині, щоб її внутрішній стан був наповнений. Як говорив Григорій Сковорода: «чим наповнене серце, про те говорять вуста».

        Для мене бібліотека є не тільки невичерпним джерелом пізнання нової інформації, але і прекрасним місцем для спілкування, для знайомства з видатними людьми України та світу. Саме тут проходять  виставки відомих художників України, відбуваються презентації книг письменників, поетів, презентуються нові надбання науковців.

       Бібліотека – це особливий світ для кожної людини.

Для колективу кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання бібліотека – це:

 – пошук нової інформації;

– релакс;

– пізнання іноземної мови;

– особистісний культурний високий рівень спілкування;

– затишна, комфортна атмосфера;

– розуміння в обслуговуванні:

– професіоналізм;

– оперативне обслуговування.

       Ліана Яценко, декан факультету педагогіки та психології:

     –  Переглядаючи вітальні листівки, знайшла ось такі слова:

 Скарбниця тут земних талантів й знань

І загадок земних розгадки і гіпотези

І людства вічна тема сподівань

Бібліотеко, храме мій, високосте.

Лікують душі ямби і хорей

І мудрість всіх віків відкриють нам філософи

Усі твої надбання для людей

Бібліотеко, храме мій, високосте.

Твої  роки – поважний вік людей

А слово Храм не знає часу впливу

Святкуєм з Вами славний ювілей

Добра Вам, щастя в праці плідну ниву

І плід духовності зміцніє і зросте

Бібліотеко, храме мій, високосте!

В цих словах відображена вся велич, любов, мудрість Храму Бібліотеки! Нехай Господь дарує сил, здоровя, мудрості і наснаги всім працівникам бібліотеки. Живіть з посмішкою, щасливо, радійте життю, новим враженням і знайомствам!

Зі святом, шановні  наші бібліотекарі!!!

Пам’ятають про бібліотеку і випускники, які вже давно закінчили наш університет, але завжди відзиваються про неї гарним словом.

        Наталія Яковенко, випускниця 2007 року факультету післядипломної підготовки  управління навчальним закладом:

       – Бібліотека, передусім, спливає у спогадах комфортним і затишним читальним залом. Серед величезної кількості полиць та стелажів, здається за помахом чарівної палички господині бібліотеки знаходили потрібну літературу. Не пригадую жодного разу, щоб мені не допомогли: порадою, потрібною книгою, добрим словом підтримки, привітною посмішкою. Частинка успіху в моїй магістерській роботі належить і Вам. Спасибі Вам за гарну роботу та вдячних Вам читачів.

Шановні наші бібліотекарі!

Прийміть найщиріші вітання з нагоди Всеукраїнського дня бібліотеки. Це свято свідчить про глибоку повагу народу до своєї духовної спадщини, освіти, науки і культури, а також про визнання історичної ролі бібліотек у житті суспільства.

Ваша професія надзвичайно важлива для нашого суспільства, вона відкриває нам шлях до книги – джерела споконвічної мудрості та знань. Саме ви, бібліотекарі, допомагаєте читачам бути обізнаними в сучасних проблемах, максимально цілісно пізнавати реальну картину світу.

        Бажаємо вам, шановні бібліотекарі, творчої наснаги, міцного здоров’я, натхнення, радості, щастя, добра й нових успіхів та креативних злетів у вашій благородній просвітницькій справі!

Ольга Науменко,

фахівець соціально-гуманітарного відділу вишу

 

 

 

 

 

Додати коментар