Реєстрація внутрішньопереміщених осіб у Переяславі пришвидшилася. Повідомлення приходить у “Дію”

Мільйони українців нині утікають від тотальних обстрілів і бомбувань своїх домівок російською армією. Вони стають вимушеними «біженцями», офіційно – внутрішньо переміщеними особами (ВПО). Таким громадянам допомагає держава. Як отримати статус ВПО та фінансову допомогу, розповідає в.о. начальника управління соціального захисту населення Переяславської міськради Ірина ІВАНЮК – Переяслав.City

Ірина Іванюк: "Ми зараз працюємо в посиленому режимі" Ірина Іванюк: “Ми зараз працюємо в посиленому режимі”Автор: Ольга Коломієць

 У міській громаді зареєстурвали понад 400 дітей із зони бойових дій

– Кількість внутрішньо переміщених осіб в Переяславській громаді зростає щодня. Станом на 15 квітня наше управління зареєструвало понад 1400 осіб, 70% – це доросле населення, решта – діти, прибуло до нас і майже 40 осіб з інвалідністю. Це люди з Києва та області, де велися активні бойові дії, жителі з Сумської, Миколаївської, Харківської, Донецької, Житомирської, Запорізької та Херсонської областей.

Внутрішньо переміщеною вважається особа, дані якої внесені до єдиної бази ВПО, та якій видана довідка встановленого зразка, де вказуються персональні дані людини та фактична адреса проживання.

До Переяслава жителі східних і південних областей прибували колонами автобусівДо Переяслава жителі східних і південних областей прибували колонами автобусівАвтор: сайт міськради

Для отримання довідки про статус ВПО потрібно особисто звернутися до структурного підрозділу місцевого самоврядування, який відповідає за реєстрацію таких осіб. У Переяславській громаді – це управління соцзахисту, у інших сільських громадах Переяславщини реєстрація відбувається через ЦНАП. Із собою мати паспорт, ідентифікаційний код і написати заяву. Дітей реєструє законний представник за наявності свідоцтва про народження.

– Якщо в довоєнний період наші спеціалісти оформляли і видавали до 60 різних довідок, а період реєстрації справи займав день-два, то тепер навантаження зросло в десять разів. Але водночас величезне навантаження йде з усіх регіонів і на центральні реєстраційні сервери, які не справляються з таким обсягом запитів. Тому була дуже велика затримка з термінами оформлення й видачі довідок ВПО – до двох тижнів у перші тижні війни.

До Переяслава прибуло немало літніх біженців До Переяслава прибуло немало літніх біженцівАвтор: Ольга Коломієць

Термін видачі довідок ВПО скоротився

 Зараз черга дещо скоротилася, бо кількість одночасних звернень, порівно з першими днями, зменшилася, реєстраційна система працює трішки краще. Наприклад, попередні два дні сервери працювали швидше, спеціалісти вносили в базу даних інформацію заявників, які звернулися до нас в період 1-4 квітня. Сьогодні (15 квітня – ред..) в Києві немає електроенергії і реєстри знову не працюють.

Ірина Володимирівна зауважує, що задля уникнення черг і пришвидшення обслуговування людей, які звертаються в управління, запровадили спрощену процедуру. Спеціалісти оперативно беруть тільки копії необхідних документів. Коли дані будуть введені в єдиний реєстр і сформована довідка, то людина має її особисто отримати в управлінні, водночас подає звернення на допомоги та підписує всі заяви.

Оригінал довідки ВПО  видають громадянам особисто Оригінал довідки ВПО видають громадянам особистоАвтор: Ольга Коломієць

– Щодо термінів готовності довідки, то ми оперативно сповістити всіх, звісно, не можемо. Орієнтуємо відвідувачів на повідомлення додатку Дія в їхньому смартфоні. Як тільки там з’явиться цей електронний документ, людина приходять до нас, щоб отримати його оригінал. При цьому факт видачі обов’язково підтверджує своїм підписом.

В уряді зважили на об’єктивні стримуючі обставини цієї процедури і до кінця квітня продовжили офіційну реєстрацію внутрішньо переміщених осіб, які зможуть отримати кошти допомоги за період з березня.

“Дія” поки не запустила сервіс самостійної реєстрації

Водночас Кабмін анонсував, що невдовзі в застосунку «Дія» з’явиться послуга для самостійної реєстрації ВПО та для подачі запиту на фінансову допомогу. Поки цей сервіс не запустили, та й скористатися ним зможуть не всі.

Оформити заявку в Дії зможуть тільки ті громадяни, у яких всі документи оцифровані

Довідка ВПО – це додаток до паспорта громадянина України, її оригінал зберігається в особи, що його отримала, нікуди не передається, лише у разі заміни, у зв’язку зі зміною фактичного місця перебування або зміною персональних даних.

Спочатку довідка, а потім – гроші

– Довідка може бути скасована лише за заявою ВПО в установі, де її видано. У разі переїзду людини зі статусом вона зобов’язана про це повідомляти відповідальний орган. На новому місці проживання потрібно знову звернутися до управління чи ЦНАП, де реєструють ВПО. Там видадуть нову довідку, а попередня автоматично скасовується.

Особа, що має довідку про статус ВПО, має право отримати грошову допомогу від держави: 2 тис грн – на дорослого, 3 тис. грн. – на людину з інвалідністю та на дитину. Для цього також потрібно звернутися до управління соціального захисту населення.

До управління надходить в сотні разів більше звернень ніжу бло до війни До управління надходить в сотні разів більше звернень ніжу було до війниАвтор: Ольга Коломієць

Для отримання допомоги, окрім довідки ВПО та заяви, потрібно мати номер банківського карткового рахунку, куди надійдуть кошти напряму з державного бюджету.

– Ми стараємося допомогти кожній людині яка звертається з будь-якими своїми труднощами. Наприклад, втрачені документи або є проблема з оформленням опіки над дітьми, адже в таких випадках поки неможливо отримати на дітей державну допомогу.

Спеціалісти управління соцзахисту працюють з 8:00 до 16:00 без перерви на обід щодня, крім вихідних.

 

Додати коментар