Укриття Переяслава готові приймати населення. Їх забезпечать водою

Забезпечення безпеки населення в надзвичайних ситуаціях, зокрема і під час військових конфліктів, – завдання місцевої адміністрації. Переяслав.City звернувся з актуальними запитаннями до начальника відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Віктора Жарка.

– Яка ситуація нині щодо наявності укриттів для населення у випадку безпосередніх бойових дій?

– Ми надали перелік офіційно паспортизованих укриттів. Всі вони відкриті і готові приймати населення. Найближчим часом всі будуть забезпечені водою. Населення проявляє ініціативу і обладнує як укриття інші підвальні приміщення, там водою необхідно забезпечити себе самим. Жителів приватного сектору просимо обладнати під сховища свої погреби. Наголошую: сховище у лікарні розраховане лише для хворих, які перебувають в ній на лікуванні. Взагалі кожен переяславець для себе має вирішити, в яке найближче укриття в разі потреби він вирушить. Не потрібно брати багато речей – лише документи та найнеобхідніше. Якщо нальоти й будуть, вони не будуть тривалими. Такі особливості сучасних воєн, де ситуація змінюється дуже швидко.

– Як жителі дізнаються про можливу небезпеку і необхідність ховатися в укриттях?

– У Переяславі в різних місцях встановлено 5 сирен, а також гучномовець біля центру культури та мистецтв (НЦК «Зустріч»). Оповіщення проводить оперативний черговий обласного управління служби з надзвичайних ситуацій. Тобто повідомлення проводиться регіонально, а не конкретно в якійсь невеликій за площею місцині. Такі зміни втілені порівняно недавно, раніше такий пульт перебував у місцевому відділенні міліції.

– Багатьох переяславців турбує можливість підриву дніпровської дамби і відповідно затоплення великої частини міста.

– По-перше, виїзд до дамби наразі заборонений будь-яким особам і постійно патрулюється силами поліції та роти охорони, сформованої нашим військкоматом. Нагадаю, і військкомат, і рота оборони перебувають на казарменному стані, тобто несуть службу цілодобово. А по-друге, я так би відповів песимістам щодо руйнації дамби: хіба такими своїми діями ворог не створить собі додаткову водну перешкоду? Тож такого очікувати не варто.

Додати коментар