Військовий комісар Андрій Конон: «Інструктаж “в разі чого” для населення один – не панікувати»

Центральні телеканали в останні дні не по-дитячому нагнітають атмосферу сюжетами про паніку істеблішменту в очікуванні ймовірного військового нападу з боку Росії. Про втечу з країни олігархів і товстосумів, скасування авіарейсів, «закрите небо», відкликання іноземних дипломатів і заклики покинути Україну «вже зараз». В унісон ідуть й часом істеричні пости у фейсбуці.

Що робити людям і як реагувати? Переяслав.City про це спілкувався з військовим комісаром Андрієм Кононом, керівником Переяслав-Хмельницького об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

– Андрію Андрійовичу, часте запитання в соцмережах: куди «в разі чого» людям іти?

 

– Іти у напрямку військкомату – це насамперед для чоловіків, котрі свідомо готові захищати свої домівки і сім’ї у разі загострення ситуації. Але це має бути організована готовність. До нас і зараз звертаються чоловіки, причому різного віку, просяться записати їх до складу батальйону територіальної оборони. Недавно був чоловік досить таки літнього віку, каже: «Я колись служив в армії, але в разі чого, то я й тепер готовий обороняти нас!»

Таких чоловіків ми вже зараз обліковуємо і надалі за потреби будемо організовано залучати. Але наголошую, що з боку населення не повинно бути ніякої «махновщини», жодних там народних блокпостів, палаючих шин і такого іншого.

Тренування з тероборониТренування з тероборониФото: із архіву Переяслав.City

– Організація охорони порядку в громадах: хто займатиметься і контролюватиме?

– Для захисту країни і її населення в нас є Збройні Сили. Локально вже сформовані і підготовлені батальйони територіальної оборони, які підпорядковуються тепер Міноборони. Якщо формуватимуть ще якість добровольчі загони чи інші підрозділи, їх збиратимуть керівники місцевого самоврядування, але все одно координуватися всі будуть військовиками.

На місцях чоловікам надійніше записуватися до батальйону тероборони, бо його учасники на відміну від самоорганізованих чи громадських структур мають інший статус. Вони у всіх питаннях захищені законом, зокрема, і щодо поводження та застосування зброї. Їхнім завданням і є захист території та населення передусім щодо дотримання порядку, недопущення грабежів, мародерства і подібного. Зрештою, за правопорядком слідкуватиме поліція.

– Наразі батальйон тероборони готовий до активних дій?

– Звісно, як кажуть, хочеш миру, готуйся до війни. А нагадаю, що в нас війна з Росією вже вісім років. І за цей час періодично виникали напружені ситуації, хіба що вони так інтенсивно не нагніталися в суспільстві. Тож у стані посиленої готовності вже давно всі необхідні підрозділи країни. Військовики мають свої інструкції, готовність, знання і навички, зокрема, і ті, що залучені до формування тероборони.

Щодо загону територіальної оборони, то на початку це було нашим завданням – його комплектування та забезпечення. Завдяки співпраці з місцевою владою в Гайшині для нього виділено приміщення (колишній районний соціальний гуртожиток – ред.), зараз там займаються його переобладнанням та облаштуванням. Наразі батальйон тероборони Бориспільського району діє як окремий підрозділ. Його штат повністю сформований, особовий склад перебуває в місці постійної дислокації.

– Як всі знають, восени ми проводили масштабні тренування батальйону тероборони. Його основу становлять чоловіки саме з Переяславщини, вони мають хорошу підготовку. Я певен, що в разі надзвичайної ситуації на території міської громади ми порядок утримаємо. Кожен має своє завдання.

Тренування з тероборониТренування з тероборониФото: із архіву Переяслав.City

– Переяславці вже переживали тривожні періоди під час Революції Гідності. Тоді чоловіки самоорганізовувалися для патрулювання вулиць в темну пору. Куди звертатися зараз в разі виникнення такої потреби?

– Як я сказав, у разі чого беремо наплічник і йдемо в бік військкомату. Там кожен отримає чітке завдання. Це для тих, хто не в резервістах військових частин, не в складі батальйону, бо вони відразу отримають свої оперативні інструкції.

На випадок запровадження військового стану чи комендантської години у структурі військкомату є спеціальний підрозділ – рота охорони. Її завдання з задачами тероборони дуже схожі. Тому задля таких справ можна приходити безпосередньо у наш військкомат.

Командиром роти тероборони є Олександр Якименко (капітан), заступником – Володимир Башмак (лейтенант). Вони проходили навчання, постійно залучалися до заходів з теоретичної і практичної підготовки.

– Хто відповідає за готовність укриттів, координуватиме організацію евакуації населення?

– Щодо заходів захисту населення в разі надзвичайної ситуації, підготовки місць для організованого укриття під час повітряної тривоги – це компетенція органів місцевого самоврядування. Водночас це завдання і керівників організацій та установ. Більшість з них поінформована про те, куди в разі необхідності направляти людей. Наразі на 80-90% є забезпечення місць для розташування евакуйованого населення. Це здійснюватиметься, звісно, під контролем місцевої влади.

Щодо «тривожних валізок», то їхня необхідність для кожного дещо перебільшена

– Проте з позиції військової людини маю зауважити: а чи буде така потреба? Ворог не бомбуватиме тотально, як думають, всі міста і села. Його увага прикута буде до найважливіших об’єктів інфраструктури, до стратегічних підприємств. А вони посилено охороняються.

Захист держави від зовнішнього ворога – це завдання Збройних Сил. Військовослужбовці чітко запевняють, що на сьогодні оснащення і бойова готовність нашої армії далеко не та, що була в 2014 році. І я теж це добре знаю. Ми готові дати ворогу відсіч, ми будемо захищатися.

– І все ж тема так званої «тривожної валізки» на піку: чи необхідно її зібрати зараз кожній людині?

– Щодо «тривожних валізок», то їхня необхідність для кожного дещо перебільшена. Як я зазначив, це актуально для чоловіків: завчасно зібрати наплічник з необхідними речами, щоб був напоготові і в разі потреби протягом пів години прибути до військкомату.

А куди люди з тими «валізками» втікатимуть? Так, документи треба впорядкувати, мати наповнену домашню аптечку – це ті елементарні речі, за якими необхідно слідкувати і в повсякденному житті. А думати треба не про евакуацію, а готовність сприйняти і перемогти будь-яку критичну ситуацію.

Тренування з тероборониТренування з тероборониФото: із архіву Переяслав.City

– Інструктаж для «в разі чого» один – не панікувати. Я точно знаю, що наші військові здатні дати гідну відсіч нападнику. Кожен на своїй ділянці роботи знає завдання і як діяти. Несподіванки вже не буде, і в Путіна не вийде «легкої прогулянки».

Якщо по телевізору показують, що ворог проводить біля кордонів військові навчання, то наші армійці теж готуються протидіяти агресору. Збройні Сили України контролюють ситуацію. Але зараз найважливіше – зняти цю напругу дипломатичним шляхом. І спокій та поміркованість у діях населення країни – дуже важливий фактор.

Джерело

Додати коментар