Майстри Полтавщини долучилися до вишивання переяславського рушника Сковороди

У травні минулого року в Переяславі стартував вишивальний проєкт «З Григорієм Сковородою у серці». Організаторками виступили завідувачка музею Григорія Сковороди Тетяна Радіоненко та директорка дитячої бібліотеки імені Василя Симоненка (м. Київ), майстриня вишивки Тетяна Серебреннікова. Акцію приурочили до 300-річчя народження філософа.

Завдання учасників проєкту – відтворити рушник “Дерево життя” XIX ст., який зберігається у фондах НІЕЗ «Переяслав».

– Це один із найдавніших рушників заповідника. Його в 1966 році передала до музею переяславка, якій він дістався у спадок від бабусі, – розповіла Тетяна Радіоненко. – Ми вважаємо, що подібні рушникові орнаменти були властиві періоду, коли в Переяславі жив і працював Григорій Савич. Тож ми вирішили відтворити цей автентичний візерунок на рушнику Сковороди. Додамо на полотно лише цитату філософа, але яку саме, ще не вирішили. Збережуться й оригінальні розміри рушника – три метри в довжину та 50 сантиметрів завширшки.

 Ініціаторки мистецького проєкту зробили перші стібки на рушнику. Далі до вишивання долучалися усі охочі відвідувачі музею Григорія Сковороди. Серед них був і директор Інституту української мови НАН України Павло Гриценко, який з онуком приїхав на екскурсію. А пізніше передав для музею книгу «Пересопницьке Євангеліє 1556-1561 рр. Дослідження. Транслітерація тексту. Словопокажчик».

рушникПавло Гриценко долучився до вишивання рушника Автор: Тетяна Радіоненко

– Ми підібрали такі рушникові шви, щоб вони були доступні для будь-кого. Бо це народний рушник, його мають вишивати не лише майстри, а всі охочі, – зазначила Тетяна Радіоненко. – 8 жовтня проводився день вишивки в міжнародному виставковому центрі в Києві, де ми з Тетяною Серебренніковою провели семінар та майстер-клас. Учасники заходу дізнались про унікальність переяславських рушників, специфіку їхніх орнаментів у 18-19 столітті, а охочі зробили по декілька десятків стібків на рушнику Сковороди. У рамках проєкту «З Григорієм Сковородою у серці» відбулися заходи та майстер-клас із вишивки у бібліотеці імені Василя Симоненка.

Презентація проєкту «З Григорієм Сковородою у серці» в міжнародному виставковому центріПрезентація проєкту «З Григорієм Сковородою у серці» на виставці в міжнародному виставковому центрі

Під час ярмарку майстрів у музеї просто неба мистецьким проєктом зацікавилася Надія Вакуленко, керівниця Всеукраїнського центру вишивки та килимарства у Решетилівці. Тож у січні цього року рушник поїхав на Полтавщину. До його створення долучилися вихованці гуртка літературної творчості “Ластівка” обласного центру естетичного виховання учнівської молоді, учні Решетилівського художнього ліцею та майстри Всеукраїнського центру вишивки та килимарства. Наразі полотно вже в Кременчуку, де ним опікується майстриня-вишивальниця Наталія Рома.

Надалі рушник Сковороди подорожуватиме музеями, бібліотеками та навчальними закладами України. Упродовж року будуть проводитися майстер-класи з вишивки. До вишивання мають долучитися студенти Університету Григорія Сковороди в Переяславі та учні ЦПТО.

із фейсбуку Тетяни Радіоненко Під час майстер-класу з учнями

Зацікавилася проєктом і перший секретар Посольства України у Республіці Словенії Наталя Маркевич, яка родом із Тернополя. У 2016 році в столиці Словенії – Любляні – встановили пам’ятник Григорію Сковороді.

– На електронну пошту НІЕЗ «Переяслав» надійшов лист від Наталі Маркевич. Вона розповіла, що дізналася про проєкт і хоче долучитися, – розповіла Тетяна Радіоненко. – Ми з нею списалися електронною поштою. Домовилися, що вона вишиє такий же рушник і зробить презентацію проєкту біля пам’ятника Григорію Сковороді в Любляні. Вона вже придбала полотно, нитки. А схему вишивки я їй змалювала і вислала «Укрпоштою». Порадила почати вишивати в четвер, 10 лютого. За давньою українською традицією, святкові рушники починали вишивати саме в четвер зранку.

Джерело

Додати коментар