Хто в домі господар? Нові етапи реформи ЖКГ

В Україні триває реформа житлово-комунального господарства. Її мета – зробити управління багатоквартирних будинків ефективнішим. Аби зміни відбувались активніше, уряд встановив чіткі терміни. До березня  2022 року усі багатоквартирні будинки, які досі цього не зробили, мають провести конкурс і обрати собі управителів. Подробиці дізнавались експерти Центру громадського моніторингу та контролю.

Форми управління

З 2016 року в Україні діє нова редакція закону про здійснення права власності у багатоквартирному будинку. Відповідно до нього, українці самі можуть визначитися, як управляти будинком та обрати модель договірних відносин із надавачами комунальних послуг. Є три можливі форми управління будинком: самостійно співвласниками, через управителя або управляючу компанію, об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ).

Перший самостійний варіант передбачає можливість керувати будинком без створення ОСББ або запрошення управителя. Така форма найбільше підходить для малих будинків на 3-5 квартир, де власники легко можуть утримувати будинок та прибудинкову територію в належному стані. Друга форма передбачає звернення до спеціального управителя, з яким співвласники укладають договір. Останній варіант реалізується через утворення ОСББ як органу для прийняття колективних рішень.

За даними Міністерства розвитку громад та територій, станом на 2021 рік із 180 тисяч багатоквартирних будинків країни 20% утворили ОСББ, ще 39% призначили управителів. Понад 28% так і не визначились із формою управління будинком. При цьому граничний термін ухвалення рішення і проведення конкурсу закінчився 1 травня 2021 року.

Обов’язкове оголошення конкурсу

В уряді нарікають на пасивну позицію співвласників квартир, які і не планують визначатися. Щоб усі багатоквартирні будинки України отримали свого управителя, Верховна Рада ухвалила за основу зміни до закону про житлово-комунальні послуги №6103 і встановила граничні терміни конкурсів.

«Цим законопроєктом встановлюється строк, протягом якого орган місцевого самоврядування має обов’язково провести конкурс із призначення управителів багатоквартирних будинків. Адже чинним законодавством цей строк не визначено. Наразі у деяких багатоквартирних будинків співвласники займають інертну позицію – не створено ОСББ та не обрано управителя. Проте це важливо, адже управитель забезпечує належне утримання спільного майна, прибудинкової території, займається задоволенням господарсько-побутових потреб мешканців», – наголошує заступниця міністра розвитку громад та територій Наталія Хоцянівська.

Відповідно до закону, тепер виконавчий орган місцевої ради, який здійснює управління об’єктами ЖКГ, зобов’язаний не пізніше 1 березня 2022 року оголосити і провести конкурс із призначення управителя багатоквартирного будинку. Це стосується тих будинків, які не визначилися із формою управління та не провели відповідний конкурс до 1 травня 2021 року.

Можливості та переваги

Управителем багатоквартирного будинку може бути фізична або юридична особа, яка здатна професійно надавати послугу з управління майном. Це може бути і комунальне підприємство, але для цього у його штаті має бути фахівець, який пройшов атестацію на відповідність вимогам професії «управитель житлового будинку».

Відповідно до законодавства, управитель зобов’язаний: належно утримувати спільне майно та прибудинкову територію шляхом укладення з підрядниками договорів, забезпечувати належне ведення технічної документації, інформувати співвласників будинку про необхідність ремонту та виступати його замовником, звітувати перед співвласниками про витрати мінімум раз на рік.

Експерти кажуть, що визначеність із формою управління будинком має чимало переваг. Наявність ОСББ чи управляючого будинку забезпечує більш ефективний контроль над витратами і платіжками. Це можливість обрати кращих постачальників чи відмовитись від неякісних послуг. Як наслідок, можна суттєво зменшити тарифи і підвищити якість обслуговування. Співвласники будинку мають право вимагати прозорості видатків та отримувати звіт.

Також ОСББ чи управляюча компанія можуть брати участь у міських програмах ремонту житла, державних і місцевих програмах з енергоефективності.

«Сотні ОСББ по всій Україні впровадили заходи з енергомодернізації та мають показові результати зі скорочення споживання енергоресурсів. Жителі таких будівель значно заощаджують на комунальних послугах. В умовах світової газової кризи це є надважливим», – зауважує заступник Міністра розвитку громад та територій Василь Лозинський.

Сьогодні в Україні є вже чимало успішних прикладів ефективного управління будинком. Так, завдяки створенню ОСББ мешканці багатоповерхівки в Києві зменшили вартість опалення втричі. За словами керуючої справами будинку, за три роки вдалося провести ремонт під’їздів, замінити внутрішні мережі холодної та гарячої води, оновити вікна й електромережі, встановити погодний регулятор для регулювання подачі тепла. Попри те, що будинку вже понад 50 років, люди привели його до ладу своїми силами.

Загалом сутність реформи ЖКГ зводиться до більшого включення співвласників до справ свого будинку. Бо чистий і освітлений двір – це справа кожного мешканця і кожен може вплинути.

Додати коментар