У Переяславі відкрилася виставка різьблених картин Івана Чередніченка

27 січня у музеї Заповіту Тараса Шевченка відбулося відкриття виставки «Козацтва славного часи: різьблені картини Івана Чередніченка». Затишна атмосфера, вітальні слова, які перемежовувалися із виступами місцевих музик та вокалістів, саме так розпочалося офіційне відкриття виставки різьбяра зі Світанку.

Привітати митця з цією подією приїхав голова Циблівської громади Олександр Палагута і вручив Іванові Олексійовичу подяку, квіти та цінний подарунок: «Дякую Вам, за ваш талант. Я щасливий від того, що такі люди проживають у нашій громаді. У цій справі головне – терпіння, чого я Вам і бажаю», – зазначив у своєму виступі голова Циблівської громади.

Після офіційної частини присутні мали змогу пройти до виставкової зали, оглянути представлені картини і поспілкуватися із їх автором.

Автор: Ольга Коломієць

На виставці було представлено 22 різьблені картини, більшість з яких – портрети українських гетьманів і військових політичних діячів XVI-XVIII ст.

– Усі ці картини я вирізав протягом восьми місяців у 2020-2021 роках. Вперше я спробував цю справу у 2002-му, це були різьблені ікони, – згадує Іван Чередніченко. – На пенсії потрібно чимось займатися, тому у вільний від господарських справ час вирізав картини з дерева. Ідеї для нових робіт мені подає моя донька, вона й якісні зображення в інтернеті знаходить, роздруковує їх, і вже потім я починаю вирізати.

Матеріал для картин купую, зазвичай використовую липу або сосну. Краще, звісно, липа, з нею легше працювати, та й колір після покриття лаком красивіший. З обрізків, які лишаються, теж вирізаю невеличкі композиції на різні тематики. Зокрема, сьогодні представлена тема природи і полювання. Перед тим, як приступити до різьблення, обов’язково вивчаю ту чи іншу історичну постать: її життя, період в який вона жила. Це допомагає у відтворенні на дереві, бо бачиш не лише зображення на папері, а й уявляєш її характер. Щодо картин, представлених на цій виставці, то також про кожного з гетьманів та військових політичних діячів багато читав, вивчав їхні біографії. Перша картина – це портрет Богдана Хмельницького, її я вирізав у 2020 році, а потім за ним і інші, – завершує свій виступ Іван Чередніченко.

Портрет Богдана Хмельницького – перша робота із серії українських гетьманівПортрет Богдана Хмельницького – перша робота із серії українських гетьманівАвтор: Ольга Коломієць

На різьбярську творчість Івана Олексійовича надихає дружина. Саме вона його підтримує, спонукає до нових робіт, і ця виставка – теж її заслуга.

Наприкінці заходу співробітники НІЕЗ «Переяслав» запропонували митцю вирізати на дереві портрет Михайла Сікорського. Іван Олексійович з цього приводу зазначив:

– Якщо чесно, то коли вирізаю портрет людини, яку багато хто знає або знав, то дуже хвилююся, адже комусь обличчя буде схожим, а дехто може сказати, що зовсім не схоже. За моєї практики вже такий випадок був. Я взявся за портрет рідної мені людини, але досконало, як на мою думку, я його відтворити не зміг. Щодо вирізьблення портрету Михайла Сікорського, то я з радістю візьмуся за цю роботу, бо й самому цікаво, що з цього вийде.

Виставка «Козацтва славного часи: різьблені картини Івана Чередніченка» відкрита для відвідувачів до 1 березня 2022 року щоденно з 9 до 17 години, вхід вільний.

Джерело

Додати коментар