25 грудня 1979 року, до Афганістану були введені радянські війська… (ФОТО)

42 роки тому, 25 грудня 1979 року, до Афганістану були введені радянські війська. “Обмежений контингент” мав стабілізувати обстановку, закріпивши за СРСР домінуюче становище в центрі Азії.

Підготовка спецоперації проводилася ретельно і таємно. Під виглядом обслуговуючого персоналу в Кабул було введено і розміщено на території посольства СРСР 200 осіб. Згодом, для охорони радянської авіаескадрильї на аеродромі Баграм дислокували парашутно-десантний батальйон. У першій половині грудня 1979 року до афганської столиці було направлено батальйон спецпризначення (500 осіб), разом з яким таємно привезли Б. Кармаля.

25 грудня 1979 року о 14 годині за київським часом частини щойно сформованої 40-ї армії одразу з двох напрямків перетнули афгано-радянський кордон і вторглися на територію Афганістану через понтонний міст у районі узбецького міста Термез.

Одночасно літаки 103-ї Вітебської повітряно-десантної дивізії, якою командував генерал-майор І. Рябченко, здійснили висадку на аеродромах Кабула і Баграма.

26 грудня кордон в районі туркменського міста Кушка перетнула 5-та мотострілецька дивізія генерал-майора Ю. Шаталіна. Наступного дня підрозділи 103-ї повітряно-десантної дивізії та сили КДБ встановили контроль над важливими стратегічними об’єктами в Кабулі.

Розпочалася масштабна військова операція. До середини січня 1980 року на територію Афганістану ввійшли три дивізії, одна бригада, два окремих полки та ще декілька армійських частин та авіаційних підрозділів.

Дипломати і шпигуни називали стратегічне суперництво і конфлікт між Британською і Російською імперіями і між їх наступниками в ХХ столітті, США і СРСР, за верховенство в Центральній Азії “Великою грою”. Ціною цієї “гри” стали більше 15 тисяч загиблих радянських військовослужбовців і цивільних осіб, близько 250 солдатів та офіцерів досі вважаються зниклими безвісти.

Тоді, у 1979 році, жодна із сторін не могла навіть припустити, що рішення про вторгнення до Афганістану призведе до краху всього, що здавалося на той момент непорушним: йдеться про падіння Берлінської стіни, крах Радянського Союзу, кінець комунізму.

Війна в  Афганістані продовжувалась більше  9 років (з 25 грудня 1979 р. по 15 лютого 1989 р.). Звичайно, ця війна не явище з української історії, але вона безпосередньо торкнулась й України. Війна стала одним із каталізаторів загострення кризи радянської системи, з розпадом якої на пострадянському просторі виникли незалежні держави, в тому числі й Україна, суверенітет котрої потребував захисту.

Важливо зберегти пам’ять про ті події, вклонитися тим людям, які не повернулися з війни, виконуючи свій обов’язок перед Батьківщиною. Ці воїни підхопили естафету ветеранів Великої Вітчизняної війни, які були стрижнем держави, що не тільки відстояли її, а й відновили народне господарство, були моральним авторитетом.

Учасниками афганської війни були понад 160 тисяч вихідців із України, з яких 3432 не повернулись до рідних домівок, а 72 зникли безвісті або потрапили в полон. 2729 матерів втратили своїх синів, 505 молодих жінок стали вдовами, а сиротами – 711 дітей. Понад вісім тисяч військовослужбовців отримали на війні важкі поранення, а 3560 стали інвалідами.

 

Звичайно цей день – не свято. Це пам’ять, що не відпускає. Гірка пам’ять про те, що в примарному світі Афганістану полягли найкращі.

У цей пам’ятний день ветерани Афганської війни вшановують пам’ять загиблих друзів, зустрічаються у святих місцях і згадують війну, яку довелося пережити. Згадували загиблих, напередодні цієї скорботної дати, і в Переяславській громаді. У заході взяли участь: міський голова Вячеслав Саулко, його заступник Оксана Степаненко, секретар ради Лідія Оверчук, воїни-інтернаціоналісти, члени їх сімей, учасники АТО (ООС), вихованці ліцею-інтернату «Патріот», жителі громади.

Про передумови війни та участь у ній наших співгромадян розповів ведучий заходу – Андрій Іващенко.

Хвилиною мовчання пом’янули всіх, хто не повернувся із горнила війни тодішньої і нинішньої.

До присутніх звернулися міський голова Вячеслав Саулко, голова Ради ветеранів громади Григорій Сокур та воїн-інтернаціоналіст Олександр Цебенога.

Завершився мітинг покладанням квітів до пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам.

Ми схиляємо голови перед світлою пам’яттю загиблих синів і дочок України, вклоняємося їхній мужності. Важливо, що, зберігаючи бойове братерство, ветерани передають досвід молодим воїнам Збройних Сил України, підтримують матерів, вдів і дітей полеглих побратимів. Шана і подяка всім ветеранам трагічної афганської війни та українським воїнам-миротворцям за відвагу, доблесть, вірність присязі і честі.

Афганістан залишається в пам’яті не лише болем утрат, а й мужністю та героїзмом солдатів і офіцерів. Він став відправним пунктом формування сучасної доктрини залучення українських військових до миротворчих місій на територіях інших держав.

Додати коментар