16 днів проти насильства

Щорічна акція «16 днів проти насильства» (25 листопада – 10 грудня) ініційована Першим всесвітнім інститутом жіночого лідерства 1991 року. Власне тоді визначився зв’язок між насильством стосовно жінок та правами людей. Дати акції символічно наголошують на цьому зв’язку:

25 листопада – Міжнародний день проти насильства щодо жінок, 10 грудня – Міжнародний день прав людини.

У цей шістнадцятиденний період входять й інші важливі для демократичної спільноти дати: 1 грудня – Міжнародний день боротьби зі СНІДом, 2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством, 3 грудня – Міжнародний день інвалідів, 5 грудня – Міжнародний день волонтера,
 6 грудня – річниця інциденту в Монреалі.

Таким чином, майже кожний день від 25 листопада до 10 грудня означений фактами та аргументами стосовно того, що будь-які форми насильства (у громадській чи приватній сферах) є порушенням прав людини.

Метою акції є привернення уваги громадськості до актуальних проблем – насильства у сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми, забезпечення рівних прав та обов’язків жінок та чоловіків.

Щороку міський центр соціальних служб Переяславської міської ради активно долучається до Всеукраїнської акції «16 днів протидії гендерному насильству». Зокрема, проводиться просвітницька робота, спрямована на підвищення обізнаності населення міста щодо проблем насильства.

Фахівці із соціальної роботи інформують цільові групи населення з метою попередження домашнього насильства в будь-якому його прояві, зокрема, проводять профілактичні бесіди та роз’яснювальну роботу у неблагополучних сім’ях, які опинилися у складних життєвих обставинах, в сім’ях, в яких виховуються неповнолітні діти, багатодітних та малозабезпечених сім`ях на теми: «Конфлікти в сім’ї та їх розв’язання», «Попередження домашнього насильства». Також клієнтам, які звертаються до центру соціальних служб, надаються індивідуальні послуги щодо запобігання та протидії домашньому насильству, вони отримують листівки з інформацією про установи та організації, в яких можна отримати допомогу.

Родини, в яких було підтверджено факт домашнього насильства, перебувають під контролем соціальної служби та правоохоронних органів.

 За результатами відвідування постраждалих від домашнього насильства, складається Акт оцінки потреб особи/сім’ї, акт з’ясування обставин вчинення насильства в сім’ї, надається інформація про права постраждалих осіб, рекомендації щодо шляхів подолання домашнього насильства, проводиться профілактична робота щодо недопущення повторних випадків. Сім’ї, в яких стався факт домашнього насильства щодо неповнолітніх, фахівці Центру беруть під соціальний супровід.

І надалі працівники центру соціальних служб планують взаємодіяти та співпрацювати із всіма суб’єктами, які працюють в даному напрямку з метою профілактики та вчасного виявлення такого роду насильства у міській територіальній громаді, а також надання вчасної допомоги потерпілим – юридичної та психологічної підтримки, інших послуг. 

Інформація Центру соціальних служб Переяславської міської ради

Додати коментар