До відома суб’єктів господарювання у сфері насінництва

Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області нагадує, що Міністерством аграрної політики та продовольства України наказом від 10 липня 2017 року № 348 затверджений Порядок маркування та пакування партій насіння. 

Вимоги цього Порядку поширюються на всіх суб’єктів насінництва і розсадництва, що здійснюють виробництво, доробку та реалізацію насіння.

Обов’язковому пакуванню та маркуванню підлягають усі партії добазового та базового насіння незалежно від призначення, а також партії сертифікованого насіння першої генерації, призначені для реалізації. Партії сертифікованого насіння нижчих генерацій, які призначені для реалізації, допускається зберігати без пакування (у засіках, буртах), але з обов’язковим маркуванням.

Основними видами упаковок, що застосовують в насінництві, є мішки, торбинки, пакети, контейнери та бігбеги різної місткості, що забезпечують надійну цілісність їх вмісту під час зберігання і транспортування та унеможливлюють зміни їх вмісту після закриття упаковок. Для пакування насіння, призначеного для  реалізації, використовують лише нові упаковки.

У процесі пакування насіння використовують призначені для цього ваги, ваги-дозатори та інше ваговимірювальне обладнання. Відхилення від зазначеної маси насіння в упаковці не повинно перевищувати 1 % для дрібнонасінних культур, 3 % – для інших культур.

 Насіння олійних, ефіроолійних, кормових і медоносних культур упаковують у подвійну мішкотару або багатошарові паперові мішки та пакети. Допускається використовувати як зовнішню упаковку тканинні мішки, а як внутрішню – поліетиленові мішки або вкладення,  виготовлені з поліетиленової плівки або поліпропілену.

 Мішки, торбинки та пакети з насінням зашивають переважно машинним способом. Допускається ручне зав’язування, зашивання, заклеювання або термічне зварювання упаковок, виготовлених з відповідних матеріалів, що забезпечує надійність їх закриття.

 Обов’язковому опломбовуванню підлягають лише упаковки, закриті зав’язуванням або іншим способом, який дозволяє здійснювати вільний доступ до вмісту упаковки після остаточного закриття без видимих порушень його цілісності.

 Залежно від категорії (генерації) насіння та його призначення упаковку з насінням маркують етикетками (ярликами) відповідної форми, кольору та змісту. Етикетка повинна містити усю необхідну інформацію про партію насіння (суб’єкт, культура, сорт, категорія/ генерація, номер партії, маса партії, місяць та рік пакування, протруєно/оброблено, фракція калібрування, орган із сертифікації)

Маркування партій насіння здійснюється суб’єктами в процесі доробки та пакування насіння. Невикористані у поточному році етикетки суб’єкти мають право використовувати для маркування насіння, яке буде вироблене у наступному році.

Зовнішні етикетки можуть виготовлятися з матеріалів на паперовій основі з полівінілхлоридним покриттям чи іншого водостійкого міцного паперу, що забезпечує достатню міцність і не піддається легкому розриванню. Спосіб закріплення зовнішньої етикетки залежить від виду упаковки та способу його закриття, залежно від чого етикетки пришивають, наклеюють або прив’язують до упаковки.

Внутрішня етикетка, повинна відтворювати зміст зовнішньої і може бути виготовлена з матеріалів меншої щільності та міцності.

Для насіння, доробленого і запакованого на насіннєвих заводах, а також для фасованого насіння, призначеного для реалізації, на упаковці зазначаються найменування суб’єкта, його місцезнаходження, де запаковано або розфасовано насіння, із зазначенням реквізитів, а також відомості про перепакування або перемаркування (якщо такі дії мали місце).

Провідний спеціаліст відділу контролю в

сфері насінництва та розсадництва                                                                   

 ГУ Держпродспоживслужби в Київській області                                                    Бражник О.М. 

Додати коментар