Діабетики Переяславщини можуть отримувати інсулін безкоштовно. Що для цього потрібно?

Щорічно 14 листопада відзначається Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом. В Україні з 1 жовтня 2021 року змінилася система державного забезпечення інсулінозалежних пацієнтів цими препаратами.

Потрібний препарат в аптеці є не завжди

– Багато людей, залежних від інсуліну, зараз мають проблему його купити, бо іноді просто немає в аптеках, – розповідає Переяслав.City свою історію переяславка, котра не побажала називатися публічно. – За призначенням лікаря мені потрібен препарат у шприц-ручці. Лікар-ендокринолог без проблем мені виписав електронний рецепт на безкоштовне отримання препарату. Обійшли всі аптеки – немає, тільки обіцяли, що замовлять і невдовзі привезуть.

Через кілька днів пошуку, коли вже замовили аж у Яготині, дізналася, що в аптеку навпроти супермаркету «АТБ» привезли інсулін. Треба було поквапитися, щоб не розібрали. Можна замовити через інтернет без рецепта, але це обійдеться значно дорожче. Добре, що в мене був запас інсуліну на кілька днів. А в інших пацієнтів ні ліків, ні часу на пошуки може й не бути, деякі засоби потрібно вводити погодинно. І якщо немає препарату, то що робити?

 

Скільки хворіє українців?

Достовірних даних про загальну кількість хворих на цукровий діабет в Україні немає з 2018 року. Відтоді скасована звітність щодо обліку ендокринних хвороб загалом, ведеться реєстр тільки тих пацієнтів, які потребують інсулінотерапії. Водночас Міністерство охорони здоров’я України заявляє про майже півтора мільйона людей, що живуть із цим діагнозом. Лікарі наголошують, що захворюваність на цукровий діабет зростає, водночас недуга «молодшає». За прогнозами вчених, до 2030 року він стане сьомою за поширеністю хворобою на планеті.

В Україні до 1 жовтня 2021 року державна програма забезпечення інсулінами фінансувалася за субвенцією. Та цих коштів з державного бюджету було недостатньо для забезпечення щоденної потреби пацієнтів препаратами. Відтак дофінансовували програму місцеві бюджети, хоча це для них було необов’язковим. Все залежало від рішення місцевої влади. Для пацієнтів – жодних гарантій підтримки, тоді як на терезах – їхнє здоров’я і часом життя.

На труднощі з отриманням безкоштовного інсуліну в соцмережах нарікали і переяславці. Особливо наприкінці бюджетного року інсулінозалежні пацієнти були обмежені у такій допомозі, змушені приймати менші ніж належно дози інсуліну, або навіть пропускати курси.

Як отримати інсулін безкоштовно

З 1 жовтня Національна служба здоров’я розпочала адмініструвати реімбурсацію інсулінів за програмою «Доступні ліки». Це означає, що кожен пацієнт з цукровим діабетом може безкоштовно або з невеликою доплатою отримати препарат в аптеках міста. Для цього потрібен електронний рецепт від лікаря. А вже НСЗУ відшкодує напряму на підставі договору аптечному закладу повну чи часткову вартість препарату. Пацієнтам необхідно знати, в яких саме аптеках вони це можуть зробити.

– Щоб отримати препарати інсуліну, пацієнту необхідно насамперед прийти на прийом до лікаря-ендокринолога, – розповіла лікарка-ендокринолог Переяславської лікарні Віра Мушенок– Він, у свою чергу, складає індивідуальний план лікування пацієнта в електронній системі охорони здоров’я та виписує електронний рецепт на інсулін. За цим електронним рецептом пацієнти можуть отримати інсуліни в аптеках, які уклали договір із НСЗУ. У Переяславі це аптека в дитячій поліклініці, «БАМ», «Аптека оптових цін» на автовокзалі. Пацієнти можуть отримати певний вид і форму випуску препаратів інсуліну безкоштовно або доплативши 15% вартості.

Зауважимо, що електронний план лікування і перший електронний рецепт пацієнту виписує ендокринолог. Але технічну можливість виписати перший рецепт має і сімейний лікар, з яким укладено декларацію. Отже, якщо з якихось причин ендокринолог не може виписати перший рецепт (у відпустці тощо), то пацієнт може звернутися за електронним рецептом до свого сімейного лікаря, повідомляється на сайті Київської облдержадміністрації.

Повністю відшкодується вартість препарату або ні – залежить від категорії, до якої належить хворий. Її визначає ендокринолог в залежності від клінічних показників і соціальних груп. Базовий інсулін людини у флаконах доступний всім безкоштовно. Якщо пацієнт хоче комфортнішу форму – не ін’єкції, а шприц-ручки, картриджі, він доплачує 15% вартості.

Як розпізнати діабет

Діабет – це хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну, або ж організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін – гормон, що регулює рівень цукру (глюкози) у крові. Хвороба може бути як спадковою, так і набутою. До основних симптомів діабету відносять надмірне сечовиділення, надмірну сухість у роті та спрагу, постійне відчуття голоду, втрату ваги, відчуття втоми, погіршення зору.

Хворі на діабет І типу виробляють або дуже мало інсуліну, або не виробляють взагалі. Цей тип може вражати людей будь-якого віку, але, зазвичай, розвивається в дітей та молоді. Люди з цим типом мусять колоти інсулін щодня, щоб контролювати рівень глюкози в крові. Відсутність доступу до інсуліну несе смертельну небезпеку.

За офіційними даними «Центру медичної статистики Міністерства охорони здоров’я України», близько половини випадків діабету ІІ типу залишаються недіагностованими. Тобто, людина може бути хворою, але не знати про це. Діагноз встановлюється, коли виникають ускладнення або людина здає аналіз на рівень глюкози.

Основними причинами поширення діабету ВООЗ називає погіршення екологічної ситуації, зменшення фізичної активності, неправильне харчування. Безпосередньо причиною є надмірна жирова тканина, рецептори якої менш чутливі до інсуліну.

Людині можна допомогти, якщо вона скоригує свій спосіб життя. В іншому випадку, з часом більшості можуть знадобитися медикаменти і/або інсулін. З роками вчені знайшли способи, як зробити життя пацієнтів із цукровим діабетом простішим, а лікування ефективнішим. Для зручності поступово розробили тест-смужки, індивідуальні глюкометри та шприц-ручки.

Джерело

Додати коментар