Про ансамбль «Мальви» із Дем’янець зняли програму для «Країни пісень»

Сюжет про народний аматорський ансамбль «Мальви» Дем’янецького БК покажуть наприкінці жовтня на телеканалі UA:Суспільне мовлення. Команда проєкту «Країна пісень» 2 жовтня проводила в селі частину зйомок для випуску чергової програми.

Про прядку і гребінь

Згідно зі сценарієм, історію та творчість цього колективу телевізійники покажуть із трьох ракурсів. У суботу знімальна група разом із ведучою програми Іванкою Червінською (етноспівачка, учасниця проєкту «Голос Країни») упродовж чотирьох годин спілкувалася з учасницею ансамблю Ольгою Пидорич. Телевізійники завітали до неї прямо додому.

– Я стільки років виступаю на сцені, але так сильно, як оце перед приїздом телевізійників, ще ні разу не хвилювалася. Хіба що як заміж виходила, – зізналася жартома.

 Особливістю передач «Країни пісень» є не просто розповіді про самодіяльні ансамблі, а з акцентом на якісь їхні особливості-родзинки. Причому, не тільки музичні, а й життєво-побутові.
  
 Учасниця і ведуча ансамблю «Мальви» Ольга Пидорич згодилася показати гостям сімейні автентичні реліквії – весільну сорочку бабусі Єфросинії та давню прядку. Причому, цілком робочу. Розповівши Іванці про давнє жіноче ремесло, показала, як на ній можна виготовляти придатні для вжитку речі. Щонайменше – насукати міцних конопляних мотузок, які завжди необхідні в домашньому господарстві на селі.

– Багато чого з жіночих справ, як то роботу за прядкою чи ткацьким верстатом, я перейняла від своєї бабуні. Адже раніше таке знаряддя було чи не в кожній сільській хаті, і я пам’ятаю, як малою любила спостерігати за цим заняттям, – розповіла 66-річна Ольга Пидорич. – Тепер про прядку та гребінь, які в нас збереглися, розпитують мої внуки. Радію, що їх цікавлять і родинна історія, і народні традиції. На жаль, наше покоління, що росло в радянський період, мало цікавилося своїм родоводом. Через те багато деталей про історію життя і побуту, в тому числі й пісенні надбання, втратилися.

Про забуті пісні

– Ми зі своїм творчим колективом прагнемо це відшукати і зберегти. Я згадую як бабуня співали «Усі гори зеленіють…», але не знала всю пісню. Якось згадала про неї на репетиції ансамблю, а Софія Кулініч і каже: «Так я ж її добре знаю!». Так у нашому репертуарі з’явилася ця давня пісня. Втішає те, що національний телеканал популяризує народну творчість, – наголосила Ольга Василівна.

Ансамбль "Мальви"“Мальви” на гастролях у Трускавці

У січні 2021 року ансамблю «Мальви» виповнилося 10 років. Власне, колективу з цією назвою, бо до того він називався «Яворина» і працював з іншими музикантами. Коли керівником прийшов Заслужений працівник культури Микола Губар, їхній земляк, запропонував нові назву й репертуар, запровадив музичну культуру виконання творів самодіяльними співачками. З ним колектив здобув звання «народного». Володимир Петреченко був учнем Миколи Григоровича, який за станом здоров’я передав йому свій колектив три роки тому.

– Я вважаю, що й самодіяльні артисти мають гастролювати, брати участь у різних конкурсах, концертах, бо задля цього ж вони і приходять на репетиції, щоб потім вийти десь на сцену. Тому ми погоджуємося на всі пропозиції, куди нас запрошують, – зазначив керівник колективу. На одному з обласних фестивалів їх і запримітили автори програми «Країна пісень» та запросили для участі в телезйомках.

Про репетицію з капусняком

Окрім домашнього сюжету, телевізійники знімали робочу репетицію колективу в місцевому будинку культури. З цим упоралися вже удвічі швидше. Ведуча Іванка Червінська розпитувала про життя інших учасниць, цікавилася репертуаром. У ньому за весь час зібралося близько двох сотень різних пісень.

Робоча репетиція колективу "Мальви"Робоча репетиція колективу “Мальви” Автор: Валентина Батрак

На зйомках репетиції виконали «Сховалося сонце за горою». Володимир Петреченко пояснив, що показати цю народну пісню вирішили неспроста. Узяти її до репертуару запропонувала Надія Гринько. З нею пісню розучували, але виступити з її прем’єрою на сцені не встигли – Надія торік завчасно померла через ускладнення від коронавірусу. Ансамбль пісню вивчив і вже виконував її на публіці в пам’ять про свою колежанку.

За добрими українськими традиціями дем’янецькі жінки пригостили київських телевізійників фірмовим капусняком з пампушками, пирогами та іншими смачними й ситними стравами. Ще й на гостинець дали домашніх яблук і навіть гарбуза – кияни самі попросили яскравий овоч, щоб приготувати корисну кашу.

 Минулого четверга із ансамблем «Мальви» відзняли ще один сюжет – концертний виступ у Національному музеї в селі Пирогів. Для цього обрали чи не найпопулярнішу за останній період жартівливу пісню «Гапка», яку колектив виконує з танцювальними елементами. Цей номер сільські артистки показували вже багато разів, і він скрізь заходив на «ура». Саме його запримітили і телевізійники та захотіли показати в «Країні пісень». Як зауважили автори програми наприкінці зйомок, хоч назнімали кілька годин матеріалу, але в сюжет візьмуть тільки дещицю – усього на 12 хвилин показу. Про конкретний час ефіру пообіцяли сповістити завчасно.
 
 
 
 
 

Додати коментар