«Переяславський ярмарок» у Музеї просто неба: що купували найкраще?

Сонячний осінній день створив ідеальну атмосферу для проведення сьомого фестивалю майстрів «Переяславський ярмарок». В суботу, 2 жовтня, до Музею просто неба прибули торгівці з різних куточків країни. А переяславці та гості міста з’їхалися, аби насолодитися традиційним українським колоритом та придбати найкращий крам. Унікальна сукня за 30 тисяч гривень, «гетьманська» медовуха та бублики, за якими вишикувалася черга: чим та почім торгували народні умільці — бачила журналістка Переяслав.City.

Об 11 годині відвідувачі потроху почали заповнювати Базарну площу. Минулого року ярмарок скасували у зв’язку з епідемічною ситуацією, тому цієї осені його чекали як ніколи і провели з особливим розмахом. Хоча людей було й не настільки багато, як очікували, однак майстри гостинно запрошували гостей до прилавків і охоче розповідали про своє ремесло.

Смаколики

Опівдні в повітрі витали аромати смачних наїдків: відвідувачі мали нагоду скуштувати кращі страви української кухні від співробітників заповідника. Серед частувань капусняк — 50 гривень за порцію, котлети по 30 гривень, відбивні — по 40, рублені котлети — по 20, пиріжки з картоплею — по 15, маковий пиріг, у який не пошкодували начинки — 15 гривень. Запашний узвар пропонували по 15 гривень за стакан.

 
 Чи не найбільша черга вишикувалася придбати в’язанку бубликів із Рівного — незмінний атрибут усіх ярмарків. Через короткий термін придатності — усього два місяці, у магазинах ці ласощі можна зустріти не часто, тому люди й поспішають закупитися улюбленими солодощами, каже продавець. «Ці бублики виготовляються лише на олії та дріжджах, а глазур на них — з цукру. У них немає молока, яєць, це абсолютно пісний продукт».
 

Півкілограмову в’язанку віддавали за 40 гривень, меншу, вагою 330 грамів — за 30. Також продавали рахат-лукум по 150 гривень за кілограм, кусковий молочний шоколад із горіхами та кунжутом по 130 гривень за кілограм та різноманітні пряники: молочно-шоколадні, «рафаелло», з бананом, з чорносливом, по 82 гривні.

Напої

Подружжя Дмитра та Тетяни Білоусів із Чигиринщини здивувало гостей смаком давніх українських напоїв. Упродовж 20 років вони готують їх за перевіреними рецептами. «Це варенуха, томлена в печі, основа якої горілка, мед, сухофрукти та прянощі. А ось хрінівка на меду, настояна при кімнатній температурі. «Гетьманська» медовуха настоюється на східних спеціях. Вишнівка — це натуральна вишня, залита горілкою і витримана, а «Чорний принц» — смачне виноградне вино. Також популярністю користується лікер «Лимончелло», він не міцний, із солодким присмаком», — розповіла Тетяна.

Подружжя Дмитра та Тетяни Білоусів варять медовуху вже 20 роківПодружжя Дмитра та Тетяни Білоусів варять медовуху вже 20 років

Півлітрову пляшку алкогольного напою можна було купити за сотню, з безалкогольних був натуральний квас, виготовлений із джерельної води, родзинок, лимонного соку та меду — 40 гривень за літр.

Одяг

Жінки, мов заворожені, зупинялися роздивитися розкішні вишивані сорочки та сукні, створені неординарною технікою. Познайомившись ближче, дізнаюсь, що презентує їх відома українська вишивальниця, Заслужена майстриня України Надія Вакуленко.

Надія Вакуленко — відома українська вишивальницяНадія Вакуленко — відома українська вишивальниця

Її роботи знані в багатьох країнах світу, а вишиванки, створені нею, носять артисти та політики. Вишиванням жінка займається понад 40 років, раніше працювала викладачкою в художньому ліцеї. А нині очолює Всеукраїнський центр вишивки та килимарства в місті Решетилівка, яке славиться традицією вишивки «білим по білому». Ця техніка була внесена до національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини й номінується на включення до списку ЮНЕСКО.

Вартість чоловічої сорочки — 10 тисяч гривень, жіночої — 20.Вартість чоловічої сорочки — 10 тисяч гривень, жіночої — 20.

— Більшість моїх робіт — традиційна полтавська вишивка «білим по білому» або ж у пастельних кольорах. Вишивальна нитка лягає то горизонтально, то вертикально, створюючи цікавий, об’ємний світлотіньовий ефект. Така сорочка створюється близько трьох місяців, — показує майстриня.

Вартість чоловічої сорочки ручної роботи — 10 тисяч гривень, жіночої — 20 тисяч. Вишукана жіноча сукня білого кольору, розшита бежевими візерунками, коштувала близько 30 тисяч гривень. Можна було придбати і лляну сорочку з комп’ютерною вишивкою, її ціна 3 тисячі гривень.

 
 

 
 
 
 
 
 

Киянка Світлана Ємець привезла до Переяслава надзвичайно милі дитячі сукенки ручної роботи. Жінка швачка за освітою, а почати створювати вбрання для дівчаток, а згодом і відкрити свою справу, надихнули власні дівчата — донька та онука. Усі сукні створені в природних кольорах і лише з натуральної бавовни. Фасони — такі, які б підійшли більшості дівчаток, стильні та благородні. Вартість суконь із довгими рукавами — близько 500 гривень, літніх сарафанів — 350.

 
 

 
 
 
 
 
 

Наближається зимовий сезон — пора запастись теплими речами. Попит мали івано-франківські м’які шкарпетки з натуральної ангори по 100 гривень за пару та дитячі вовняні капці зі спеціальною підошвою, яка не ковзає, по 200.

Шапки з кумедними зображеннями для дітей та дорослих продавали від 450 до 600 гривеньШапки з кумедними зображеннями для дітей та дорослих продавали від 450 до 600 гривень

Прикраси

У виставковому наметі Валентини Михайлівської з Черкас безліч прикрас із бісеру, полімерної глини, напівдорогоцінного каменю. Привітна жінка каже — з цим яскраво забарвленим захопленням вона ніби все життя. Поки дівчата захоплено міряли прикраси, старші жінки обговорювали цілющі властивості каменів та яким знакам зодіаку пасує кожен із них. Придбати кулон із лазуритом, аквамарином, нефритом, кварцом, родонітом, авантюрином, «тигровим оком» чи сердоліком можна було всього за 50 гривень. «Кварц — камінь здоров’я, а нефрит — кохання», — допомагає визначитися з вибором майстриня. 

Показала й модні сучасні прикраси — чокери, вироблені з перламутрових намистин, які в народі називають «баламутами», бо за повір’ям допомагають дівчатам, які їх одягають, баламутити парубкам голови. «На сорочинському ярмарку продала майже всі», — хвалиться продавчиня. Вартість такого чокера — 200 грн, з бісеру — 40.

Посуд

Чимало майстрів представили улюблене ремесло українців — гончарство. Традиційні миски, супники, кухлі, горщики, чайники, чашки з екологічно чистого матеріалу продавалися в кількох ятках. Тарілки брали по 60, стакани — по 30, горщики — по 200–300 гривень. Майстриня з Полтави привозить свій посуд до Переяслава з 2011 року. Розповіла, що керамічні вироби вона випалює при температурі 350 градусів, після того, як обробить їх молоком. Виявляється, так на поверхні утворюється плівка, яка захищає глину й робить міцнішою, а страви в такому посуді особливо смачні.

Неординарний посуд із винних та пивних пляшок виготовляє майстриня з Калинівки Фастівського району. Використану тару жінка не викидає, а переплавляє, створюючи екотарілки для закусок, стакани, серветниці та попільнички. Такий посуд не лише інтер’єр доповнить, а ще й неабияк здивує гостей, коштували тарілки по 168 гривень.

Посуд з пивних та винних пляшок здивував багатьохПосуд з пивних та винних пляшок здивував багатьох

Декоративно-прикладне мистецтво, живопис

Майстри народного промислу представили свої доробки з усіх напрямків декоративно-прикладного мистецтва: вироби з дерева та шкіри, ляльки-мотанки, м’які іграшки, оздоби та обереги для оселі.

Чоловік із Канева продавав меблі, власноруч сплетені з лози — табуретки, крісла, стіл, підставки для вазонів. Кілька художників представили свої картини — від 350 гривень до 5 тисяч.

 
Концерт

Яскравим доповненням стала концертна програма від артистів із різних куточків країни. Хорошого настрою ярмаркувальникам додавали виступи народного аматорського вокального ансамблю «Барви Полісся» із села Луб’янка Бучанського району, дитячого колективу «Квітка-Сонця» з Харкова, ансамблю «Чарівниці» Лохвицької ТГ, «Великодимерські баламути»«Плешканівські молодички»«Мальви» Ніжинського району, та інших.

Додати коментар