«З іменем Сковороди крокуємо у майбутнє» – виставка творчих робіт присвячена Григорію Сковороді

У рамках всеукраїнських ювілейних заходів до 300-річчя від дня народження видатного українського мислителя, поета, філософа, педагога, музиканта Григорія Сковороди ККПНЗ «Київський міський будинок учителя» у співпраці  з  Переяслав-Хмельницьким державним  педагогічним університетом імені Григорія Сковороди, педагогічним факультетом університету (декан: професор Наталія Ігнатенко), кафедрою мистецьких дисциплін і методик навчання (завідувач кафедри: доктор мистецтвознавства, професор Тетяна Мартинюк) та науково-навчальним Центром Сковородинознавства (директор –  доктор філологічних наук, професор Микола Корпанюк) організували унікальну арт-виставку «З іменем Сковороди крокуємо у майбутнє». Офіційне відкриття виставки відбулося 7 вересня в  Київському міському будинку учителя.

Метою виставки є актуалізація багатоаспектної спадщини філософа, популяризація ідей видатного мислителя й просвітителя Григорія  Сковороди та осяжність його філософських трактувань і життєвих поглядів.

У галереї представлено більше 70 творчих робіт студентів педагогічного факультету та викладачів вишу, зокрема  Романа Мотузка, Тетяни Носаченко, Ольги Стрілець, Оксани Смірнової, Заріни Шокірової, Олени Шпитальової, виконаних у різних техніках.

У даній виставковій експозиції можна знайти чіткі відповіді на проблемні питання нашого часу – освітнього й культурного характеру. Художні твори, які експонуються на виставці (живопис, розпис на склі, графіка, акварель, витинанка, імітація книги, Point to point, килимова вишивка), представляють пейзажі історичного міста Переяслава-Хмельницького, шляхами якого ходив великий філософ. Яскраво відображено портрети філософа, проілюстровано фразеологізми народного мислителя, його ставлення до життя, любов до рідної землі. 

Своїми роздумами про вчення мандрівного філософа поділився проректор з наукової роботи Переяслав-Хмельницького вишу Сергій Рик:

Григорій Сковорода мандрівник і філософ. Він все життя мандрував і сьогодні завітав до Києва у Будинок вчителя. Ідеї народності, природовідповідності, гуманізму та «сродної праці» Григорія Скоророди надзвичайно актуальні в сучасному світі. Сьогодні ми зібралися тут, щоб ще раз познайомитися з його творчістю, згадати його афоризми, його науку. В наш час вчення Григорія Сковороди надзвичайно популярне і необхідне. І ми Сковородинівською мудрістю повинні крокувати у майбутнє.

Старший викладач кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання вишу Роман Мотузок додав:

– Григорій Сковорода залишив особливий слід у розвитку української науки та культури, став одним із інтелектуальних символів не тільки своєї доби, але й усієї України . Філософ переміг світ неправди й облуди, увібрав у себе наукові та релігійні знання, переосмислив і передав їх своїм нащадкам. Хочеться подякувати тим людям, які допомогли зробити цю виставку і побажати усім миру та добра.

Доктор мистецтвознавства, професор Тетяна Мартинюк зауважила:

Наша Переяславська земля славиться ім’ям  Григорія Савовича Сковороди. Це людина глибинного характеру, світлого серця і проникливого розуму. Людина, саме життя якої було оригінальним творінням. Освіченість його надзвичайна, він увібрав у своє єство філософську культуру людства. 

Він був філософом – і став творцем людських душ, він був духовним сіячем – і проросли зерна, посіяні його рукою. Виставка «З іменем Сковороди крокуємо у майбутнє» осяяна любов’ю до Григорія Сковороди. 

Студентка педагогічного факультету Софія Костючик, чия робота представлена на виставці, розповіла про техніку виконання свого виробу:

– Моя представлена робота зроблена у техніці «витинанки» – це вид народного декоративно-прикладного мистецтва. За основу взято вислів Григорія Сковороди: «одне мені тільки близьке, вигукнув я: о школо, о книги». І на основі цього вислову я виконувала витинанку. Його погляди мають загальнолюдську цінність, ніколи не стануть застарілими і вчитимуть мудрості і доброти майбутні покоління людей.

Приємним подарунком для колективу Київського міського будинку вчителя стала книга «Енциклопедичний словник символів культури України», яку подарувала директор бібліотеки Переяслав-Хмельницького університету Ольга Шкира.

На завершення дійства до гостей зібрання звернулася директор Київського міського  будинку вчителя Руслана Рудковська, яка подякувала за тісну співпрацю з Переяслав-Хмельницьким педагогічним університетом імені Григорія Сковороди та побажала митцям натхнення і нових творчих ідей.

Виставка експонуватиметься в Київському міському будинку вчителя до кінця вересня.

Ольга Науменко, фахівець соціально-гуманітарного відділу вишу

Додати коментар