Гриби смертельно отруйні
Бліда поганка (мухомор зелений): колір пластинок білий, м’якуша – білий, при розрізуванні на повітрі не змінюється, спорової маси – білий. Ніжка з кільцем, до основи поступово потовщується, основа з великою бульбою, білою піхвою.
Опеньок сірчано-жовтий, несправжній: колір пластинок сірчано-жовтий, згодом зеленкувато-коричневий, м’якуша – сірчано-жовтий, спорової маси – коричневий. Ніжка з кільцем.
Волоконниця Патуйяра, плютка: колір пластинок рожевий, з часом коричнюватий, м’якуша – білий, згодом жовтуватий, на повітрі не змінюється, спорової маси – коричневий. Ніжка без кільця.
Гриби дуже отруйні
Мухомор білий, мухомор червоний, мухомор пантерний.
Гриби просто отруйні
Опеньок цегляно-червоний, несправжній: колір пластинок сірий, з часом бурувато-зеленкуватий, м’якуша – сіро-жовтий, спорової маси – коричневий. Ніжка з кільцем.
Печериця рудіюча: колір пластинок рожевий, з часом коричневий, м’якуша – білий, при розрізуванні на повітрі ніжка біля основи жовтіє, неприємний запах карболової кислоти, колір спорової маси – коричневий. Ніжка з кільцем, до основи потовщується, іноді основа з бульбою.
Ці види отруйних грибів поширені по всій території України.
Ознаки отруєння грибами.
Настає сильне блювання, пронос. Внаслідок цього організм обезводнюється, настає нестерпна спрага, синіють губи, нігті, холонуть руки й ноги, виникають судоми, згущується кров, кров’яний тиск падає. Стан потерпілого різко погіршується.
Основні правила, яких необхідно дотримуватися при збиранні та приготуванні грибів:
- збирати гриби треба тільки під контролем досвідчених грибників;
- гриби, в яких ви сумніваєтесь, ніколи не кладіть до кошика;
- якщо ви знайшли їстівні гриби, а поруч з ними ростуть отруйні або невідомі вам, не збирайте ці гриби (можлива їх мутація чи запилення отруйними спорами);
- вдома ще раз перегляньте всі зібрані гриби. Якщо помітите отруйний або невідомий вам гриб – одразу ж викиньте його;
- зібрані гриби необхідно добре промити – не менше трьох разів, аби добре відмити весь бруд. І в цей же день приготувати гриби, тобто відварити або посмажити чи законсервувати;
- варити всі гриби треба, як мінімум у двох водах. Не стільки важливий час варіння, скільки кількість зміненої води;
- при консервуванні грибів використовуйте оцет, щоб не допустити інших харчових отруєнь, приміром ботулізму, який характерний для всіх загерметизованих консервів;
- при вживанні грибів чи страв з них, намагайтеся спочатку з’їсти їх небагато, а дітям зовсім не давайте, і якщо за ніч чи день ніяких неприємних симптомів не виникло – тоді вживайте гриби далі;
- якщо ви відчули себе погано – перш за все промийте шлунок водою з марганцем; пийте дрібними ковтками холодну солону воду – це послабить нудоту й блювання; пийте холодний міцний чай або каву, мед та молоко; ні в якому разі не вживайте алкоголь, який прискорює і полегшує всмоктування отрути, викличте „швидку допомогу”. Ніякого самолікування!