У Переяславі відбувся допрем’єрний показ фільму «Поліські тенета»

«Що таке тенета?», – одне в одного перепитували колишні поліщуки, які передобідньої пори 7 серпня зібралися у Переяславському центрі культури і мистецтв (колишній РБК) для допрем’єрного перегляду документального фільму «Поліські тенета» – Переяслав.City

Одні казали, що тенета – це риболовна сітка, інші стверджували, що це павутина, а ще хтось переконував, що тенета – це те, що позбавляє свободи дій, ставить у безвихідне становище. Творці ж фільму зазначили, що поліські тенета – це душевний біль поліщуків.

фільм поліські тенетаПавло Липа, Сергій Малярчук та Костянтин Кляцкін знімали стрічку «Поліські тенета», а Василь Безверхий був ведучим зустрічі поліщуківАвтор: Олена Матвієнко

Фільм «Поліські тенета» представили автор ідеї та оператор Павло Липа, режисер Костянтин Кляцкін та продюсер Сергій Малярчук. Стрічка знята студією документальних фільмів DocNoteFilms на замовлення Національної суспільної телерадіокомпанії України. Вона розповідає про долю міста Поліське, постраждалого від аварії на Чорнобильській АЕС, та про його мешканців, кинутих сам-на-сам з радіаційною загрозою. Зокрема, йдеться в ньому про те, як радянська влада робила все, аби стерти давню історію Поліського, залишивши його без минулого, а в результаті аварії комуністи забрали в Поліського і майбутнє.

 

– При створенні фільму «Поліські тенета» нашою головно метою було привернути увагу суспільства до незнаної історії Поліського та його мешканців, символічно повернути до Поліського життя й оживити спогади, – наголосив Костянтин Кляцкін.

Головними героями стрічки стали колишні поліщуки. А саме: Броніслав Андрієвський, голова Київського обласного товариства «Поліське земляцтво», начальник Поліського райвідділу міліції у 1975-1995 роках, Дмитро Герасименко – поет, самосел Поліського з 2003 року, Микола Лазарєв – кандидат біологічних наук, з 1989 року науковий співробітник Українського науково-дослідного інституту сільськогосподарської радіології, Сергій Павлюк, директор цегельного заводу в Переяславі, вчительки міської сьомої школи Ніна Гасило і Катерина Юхименко та інші. Усі вони поділилися своїми спогадами про життя у рідному їм Поліському.

фільм поліські тенетаНіна Гасило, Катерина Юхименко, Сергій Павлюк, Дмитро Герасименко та Броніслав Андрієвський стали головними героями фільмуАвтор: Олена Матвієнко

– Про історію таких маленьких містечок, як Поліське, мало хто знає. Ось і сьогодні більшість із нас сиділа і здивовано дивилася кадри, в яких йшлося і про синагогу, і про костел, і про якісь підземні ходи. А якщо заглибитися в історію Поліського краю, то взагалі виявляються дивовижні речі. Тому раджу творцям фільму «Поліські тенета» на досягнутому не зупинятися і зняти ще не один фільм, і не лише про Поліське, а й про весь Поліський район, – зазначила Ніна Гасило, вчителька зарубіжної літератури ЗОШ №7.

А ось Олександр Пироговський заперечив твердження про бездіяльність тодішньої влади Поліського. Він свого часу займав посаду заступника голови Поліського райвиконкому та керував найвідповідальнішими ділянками роботи з ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, курирував діяльність різноманітних служб і військових підрозділів, що працювали в регіоні, та займався переселенням земляків.

показ фільму поліські тенетаОлександр Пироговський заперечив твердження про бездіяльність тодішньої влади ПоліськогоАвтор: Олена Матвієнко

– Я дякую творчій групі за те, що створили фільм про наше Поліське. Однак заявляти на всю Україну про те, що місцева влада нічого не робила задля порятунку людей, не варто. Адже для того, щоб стверджувати таке, треба було там пожити і покерувати цим процесом. Насправді ж місцева влада робила все належне, аби убезпечити життя поліщуків, виконувала всі вказівки відповідних органів тогочасної держави, – наголосив Олександр Юрійович.

– А мені хотілося б, аби у фільмі прозвучало ще й те, як під час аварії на ЧАЕС Поліське прийняло майже 25 тисяч евакуйованих із Прип’яті. Тоді, підселяючи прип’ятчан у сім’ї поліщуків, ми робили все, аби серед людей не було такої паніки, таких припадків, як ото були в Нових Санжарах, коли туди привезли евакуйованих з Китаю, де почався коронавірус, – зазначив Анатолій Постолюк, директор колишнього Поліського радгоспу. – Не вистачило мені у цьому фільмі й сюжетів, як живуть люди в Поліському районі нині. Цінними для історії були б кадри й про те, як жителям Луговиків, що живуть за якихось три кілометри від Поліського, привозять хліб аж із Овруча.

Про те, як на Переяславщині приймали переселенців із Поліського, розповів колишній голова Переяслав-Хмельницького райвиконкому Віктор Дзюба. І саме цього йому не вистачило у стрічці.

Микола Дубович з радістю повідомив, як живучи в Переяславі, став членом Національної спілки письменників України. Кілька своїх поем він подарував документалістам і порадив їм зняти за ними фільми.

Показ фільму "Поліські тенета"Показ фільму “Поліські тенета”Автор: Олена Матвієнко

– Якщо треба, то я й сценарій вам напишу, – пообіцяв Микола Іванович. – А загалом ніхто із письменників не пише так багато про чорнобильську зону, як пишу про це я. Скільки я випустив збірок віршів, вже й не злічу. А повістей на чорнобильську тему я написав аж сім.

Офіційна прем’єра фільму «Поліські тенета» відбудеться на всіх регіональних філіях Суспільного телебачення 22 серпня, напередодні святкування 30-ї річниці Незалежності України. Цей фільм став переможцем конкурсу регіональних проєктів у межах програми «Створюй із Суспільним».

Додати коментар