У МОЗ визначили три сценарії для нової хвилі коронавірусу

У МОЗ визначили три сценарії для нової хвилі пандемії Covid-19, відповідно до яких Україна розраховує ресурси своєї системи охорони здоров’я.

Про це розповів глава глава МОЗ Віктор Ляшко в ефірі одного з телеканалів.

У МОЗа є низка прогнозів щодо зростання кількості випадків і щодо потенційного перебігу нової хвилі. У нас є оптимальний, песимістичний і помірний сценарій перебігу цієї хвилі. І розрахована кількість ліжок, яка має бути надалі відведена для госпіталізації хворих на ковід, також скільки ліжок повинно бути з киснем і скільки реанімаційних ліжок, якщо раптом буде важкий перебіг захворювання”, – поінформував міністр.

За його словами, українські лікарні активно запасаються киснем. Країна вже придбала 15 тис. кисневих концентраторів, які дадуть змогу лікувати або полегшувати перебіг захворювання на амбулаторному етапі, коли не буде критеріїв для госпіталізації.

Ляшко нагадав, що в Україні поширюється штам “Дельта”, який сильніше вражає людей і набагато інтенсивніше передається від людини до людини. Щоб уникнути колапсу системи охорони здоров’я, глава МОЗ закликав усіх громадян робити щеплення.

Нагадаємо, що в Україні вакцину Moderna використовують лише для першого щеплення. Натепер її бракує для другого щеплення, але вже з 16 серпня вона буде доступна для ревакцинації.

До слова, у МОЗ назвали кількість освітян, які пройшли повний курс вакцинації. Ідеться про понад 300 тисяч працівників сфери освіти. Лідером є Львівська область, де щеплено 25 тисяч освітян.

Раніше на “Прямому” повідомляли про те, що МОЗ планує скоротити терміни введення другої дози вакцини від коронавірусу. Про це повідомив головний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Крім того, у МОЗ дали відповідь, чи можуть не допускати невакцинованих українців на роботу. Натепер в Україні не існує закону, за яким невакцинованим проти COVID-19 громадянам заборонялося б виходити на роботу. Проте залучені до роботи в критичній інфраструктурі мають усвідомлювати свою відповідальність і пам’ятати, де вони працюють.

Варто зазначити, що в Литві невакцинованих громадян позбавлятимуть лікарняних. Міністерство внутрішніх справ Литви зареєструвало поправки до постанови про надзвичайну ситуацію, в яких перераховано, для яких видів діяльності буде потрібний “паспорт можливостей”.

Джерело

Додати коментар