Відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення інформує

За оперативними даними з початку року в екосистемах України вже виникло понад 13 тисяч пожеж на площі понад 30 тисяч га. Незважаючи на те, що кількість пожеж в цілому по Україні в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зменшується, але в липні ми відслідковуємо тенденцію, що кожного дня зростають кількість пожеж і їх площа. Внаслідок високої температури повітря утворився вже значний запас сухої рослинності як в лісовому фонді, так і на полях. Крім того, пожежонебезпечна ситуація спостерігається не лише в Україні, а й інших країнах світу. Цьогоріч кількість лісових пожеж у світі зросла на 13% у порівнянні з минулим роком. Курортні зони Греції, Італії, Хорватії, Албанії і Туреччини на середземноморському узбережжі постраждали від лісових пожеж, що поширились на значну територію через сильний вітер та високу температуру повітря. Хоча лісові пожежі під час спекотного періоду є цілком природними, та літо 2021 року вражає і кількістю, і потужністю природних явищ.

Щороку влітку багатьом дуже подобається відпочивати на природі і, особливо, в лісі. Але, відпочиваючи, не слід забувати про пожежну безпеку поведінки у лісі. Навіть один сірник чи недопалок, кинутий у лісі, може обернутися трагедією!

В літній жаркий період різко зростає небезпека виникнення лісових пожеж. Лісові пожежі були та є найбільшим лихом для лісу. За лічені хвилини вони можуть знищити або пошкодити лісові насадження, що вирощувалися десятиріччями. При цьому збитків зазнають не тільки лісові масиви та рослинність. Від вбивчої сили вогню гинуть дикі тварини, дрібні гризуни, їжачки, птахи, комахи, вигоряє лісова підстилка і верхній шар ґрунту. У вогні знищуються рідкісні рослини та лікарські трави, рослини-медоноси, кущі, які є поживою для звірів та птахів. Змінюється середовище існування червонокнижних рослин, а відтак виникає загроза їх зникнення. На згарищі значно збіднюється видовий рослинний та тваринний склад.

Основною причиною виникнення лісових пожеж є порушення громадянами вимог «Правил пожежної безпеки в лісах України» під час відпочинку в лісі та випалювання сухої трав’яної рослинності вздовж доріг та стерні на сільгоспугіддях.

Зростання відвідування лісових насаджень населенням, особливо у вихідні та святкові дні, та пов’язане зі збором грибів та полюванням, зумовлює значне збільшення кількості пожеж.

Впродовж пожежонебезпечного періоду (15 квітня – 15 жовтня) ЗАБОРОНЕНО:

– розведення багать у лісі (крім тих, що пов’язані з технологічними вимогами лісогосподарських заходів у спеціально передбачених для цього місцях);

– відвідування населенням хвойних насаджень при 4-му та 5-му класах пожежної небезпеки (висока, надзвичайна пожежна небезпека) за умовами погоди або при настанні пожежного максимуму;

– палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки, крім місць, що обладнані для цієї мети;

– залишати у непередбачених для цього місцях лісу обмащене, просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я тощо;

– заправляти пальним у лісі паливні баки під час роботи двигуна;

– експлуатувати машини та інші механізми з несправною паливною та іскрогасною системою;

– палити або користуватися відкритим вогнем під час проведення робіт з паливно-мастильними матеріалами (переливання пального, заправлення двигунів тощо);

– використовувати на полюванні пижі, виготовлені з горючих або здатних тліти матеріалів.

Відповідно до змін у діючому законодавстві та згідно Кодексу про адміністративні правопорушення збільшено відповідальність громадян  та  посадових осіб за порушення вимог Правил, за знищення чи пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі.

Наш спільний громадянський обов’язок – шанобливо ставитися до природи, перебуваючи в лісі дотримуватися Правил пожежної безпеки в лісах.    

Додати коментар