Жнива – це дуже відповідальна пора для аграріїв, але не менш важливо зберегти насіннневий матеріал. Зберігання насіння – завершальний етап технологічного процесу для збереження життєздатності, сили росту, схожості, запобігання засміченню та розповсюдженню хвороб та шкідників. Для цього необхідно забезпечити певні умови режиму зберігання.
Насіннєсховище і вся територія біля нього повинні бути ретельно очищені від сміття та постійно утримуватися у чистоті. Перед початком роботи проводять дезінфекцію. Найпростіший спосіб дезінфекції приміщення – обробка гашеним вапном. На вентиляційні отвори й вікна встановлюють грати (для захисту від гризунів та птахів). Підлога й стіни повинні бути без щілин, упорядковані та чисті засіки. У насіннєсховищах повинні бути подвійні двері: зовнішні (глухі) і внутрішні (ґратчасті) для активного повітряного обміну .
Використовують пристосовані сховища із розміщенням насіння насипом на підлозі, у засіках, у мішках . Також при зберіганні необхідно запобігати видовому, сортовому засміченню насіння. До початку збирання складається план розміщення насіння нового врожаю по культурах, сортах і репродукціях. При зберіганні насіння насипом висота бурту не повинна перевищувати: для олійних – 1,5 м, інших культур – 2 м. У складських приміщеннях з активною вентиляцією висота бурту насіння зернових культур допускається до 3 м. Слід уникати розміщення в сусідніх засіках насіння важковідокремлюваних культур (жито і пшениця, ячмінь і овес). Під час збереження насипом засіки залишають незаповненими до верхнього краю на 15-20 см , щоб запобігти випадковому змішуванню насіння. Насіння затароване в мішки, штабелюють етикетками назовні на дощаних настилах або піддонах на відстані від підлоги не менше 15 см, від стін сховища і між штабелями 70 см.
На зберігання насіння істотно впливає його вологість, температура, заселеність шкідниками. Особливої уваги вимагає насіння зібране у вологий період і має вологість вище критичної. У такого насіння значно підвищується інтенсивність біохімічних процесів, що призводить до швидкої втрати схожості. Для тривалого зберігання слід використовувати насіння з вологістю на 2-3% нижчою від критичної. Сушать насіння 3 способами: природне сушіння вітром і сонцем, активне вентилювання, сушіння на зерносушарках. Насіння вважається охолодженим, якщо його температура коливається в межах від 0 до 10 °С. Температура в межах від 0 до 5 °С є найбільш сприятливою для зберігання насіння. Основний спосіб охолодження насіннєвої маси – активне вентилювання атмосферним повітрям. Комахи і кліщі не розвиваються у сухому та холодному насінні. На зберігання засипають насіння підготовлене і доведене до посівних кондицій.
На території Бориспільського району визначення посівних якостей насіння (визначення схожості та енергії проростання, чистоти і відходу насіння, вологості , маси 1000 насінин , зараженості хворобами, заселеності шкідниками ) проводить Переяславський відділ Головного управління Держпродспоживслужби у Київській області, що знаходиться за адресою м. Переяслав, вул. Ярмаркова, 51.
Провідний спеціаліст відділу контролю в сфері
насінництва та розсадництва
ГУ Держпродспоживслужби в Київській області Бражник О.М.