Переяславський відділ Головного управління Держпродспоживслужби у Київській області визначає посівні якості насіння

Жнива – це дуже відповідальна пора для аграріїв, але не менш важливо зберегти насіннневий матеріал.  Зберігання насіння – завершальний етап технологічного процесу для збереження життєздатності, сили росту, схожості, запобігання засміченню та розповсюдженню хвороб та шкідників. Для цього  необхідно забезпечити  певні умови режиму зберігання.

         Насіннєсховище і вся територія біля нього повинні бути ретельно очищені від сміття та постійно утримуватися у чистоті. Перед початком роботи проводять дезінфекцію. Найпростіший спосіб дезінфекції приміщення – обробка гашеним вапном. На вентиляційні отвори й вікна встановлюють грати (для захисту від гризунів та птахів).  Підлога й стіни повинні бути без щілин, упорядковані  та чисті  засіки. У насіннєсховищах повинні бути подвійні двері: зовнішні (глухі) і внутрішні (ґратчасті) для активного повітряного обміну .            

        Використовують пристосовані сховища із розміщенням насіння насипом на підлозі, у засіках, у мішках . Також при зберіганні необхідно запобігати видовому, сортовому засміченню насіння. До початку збирання складається план розміщення насіння нового врожаю по культурах, сортах і репродукціях.    При зберіганні насіння насипом висота бурту не повинна перевищувати: для олійних – 1,5 м, інших культур – 2 м. У складських приміщеннях з активною вентиляцією висота бурту насіння зернових культур допускається до 3 м. Слід уникати розміщення в сусідніх засіках насіння важковідокремлюваних культур (жито і пшениця, ячмінь і овес). Під час збереження насипом засіки залишають незаповненими  до верхнього краю на 15-20 см , щоб запобігти  випадковому змішуванню насіння.   Насіння затароване в мішки, штабелюють етикетками назовні на дощаних настилах  або піддонах на відстані від підлоги не менше 15 см, від стін сховища  і між штабелями 70 см.

          На зберігання насіння істотно впливає його вологість, температура, заселеність шкідниками. Особливої уваги вимагає насіння зібране у вологий період і має вологість вище критичної. У такого насіння значно підвищується інтенсивність біохімічних процесів, що призводить до швидкої втрати схожості.  Для тривалого зберігання слід використовувати насіння з во­логістю на 2-3% нижчою від критичної.  Сушать насіння 3 способами: природне сушіння вітром  і сонцем, активне вентилювання, сушіння на зерносушарках. Насіння вважається охолодженим, якщо його температура коливається в межах від 0 до 10 °С. Температура в межах від 0 до 5 °С є найбільш сприятливою для зберігання насіння. Основний спосіб охолодження насіннєвої маси – активне вен­тилювання атмосферним повітрям. Комахи і кліщі не розвиваються у сухому та холодному насінні. На зберігання засипають насіння підготовлене і доведене до посівних кондицій.
На території Бориспільського району  визначення посівних якостей насіння (визначення схожості та енергії проростання, чистоти і відходу  насіння, вологості , маси 1000 насінин , зараженості хворобами,  заселеності шкідниками ) проводить Переяславський відділ Головного управління   Держпродспоживслужби у Київській області, що знаходиться  за адресою  м. Переяслав,  вул. Ярмаркова, 51.

Провідний спеціаліст відділу контролю в сфері
насінництва та розсадництва
ГУ Держпродспоживслужби в Київській області                               Бражник О.М.    

Додати коментар