Альта пересохла на 95%? Перспективи майбутньої набережної

Всі ми хочемо жити у затишному місті, де кожен житель відчував би себе частиною чогось великого, але водночас такого рідного. Напевно більшість уявляє місто майбутнього із сучасною архітектурою, яка переплітається з історичним минулим, із зеленими парковими зонами та локаціями для екстремального відпочинку, місцями, котрі б об’єднували містян і гостей міста.

Модернізація Переяслава неможлива без реконструкції його центральної частини. Дійсно, парк та площа уже давно потребують капітального оновлення. Згідно з програмою “Велике будівництво” Вознесенський собор уже буде реконструйовано. 

Проте, є й інші проекти, які варто розглянути. Як от така бажана набережна над річкою Альта. Чутки щодо неї ходили уже давно, але вже за головування Вячеслава Саулка було покладено перші кроки до реалізації. Тож поміркуємо про перспективи можливої модернізації.

Стан водойми, м’яко кажучи, знаходиться не у кращому стані й з роками жителі міста можуть спостерігати тільки погіршення ситуації. Якщо поглянути на супутникові знімки на сервісі Google Maps ми побачимо невтішну картину.

Більшість, колись повноводної артерії міста, уже пересохло, а тенденції для повернення на краще без сторонньої допомоги виглядають не переконливо. Тому ми вирішили звернутись до головного архітектора міста Петра Пурденка, щоб з’ясувати перспективи даного проекту.

– Яка наразі ситуація з Альтою?

– Коли робилась топографічна зйомка, то виявилось, що наразі ми маємо два озера. Одне з них має на 10 см рівень води вище іншого. Микола Михайлович Андрієвський (колишній головний архітектор міста   ред.) запропонував технічні рекомендації, як зберегти те, що маємо у пристойному вигляді. За його порадою, потрібно робити так званий перелив. Найкращою локацією для цього є місце стихійної торгівлі біля ринку “Альта”.

Наразі нам точно відомо, що наповнення Альти відбувається тільки завдяки талим водам та дощу. Чи є там джерела  допоки невідомо. І стане відомо тільки після проведення геологічного дослідження.

Ми сподіваємось, що за допомоги спеціалістів по водних ресурсах, будуть проведені спеціальні заходи для наповнення Альти. Існує можливість застосування методу “підживлення” таких маленьких водойм із діючих річок. Технологія проста: ставиться насос, який би перекачував воду з більшої річки. Але це можливо тільки у тому випадку, якби Трубіж був повноводним. Проте, і з ним така ж ситуація, як і з Альтою. 

На жаль, вимушений констатувати, що у нас всі річки міліють. Так склалось не тільки у Переяславі, такі процеси відбуваються по всьому світу. Я можу пояснити це глобальним потеплінням та тим, що підприємства використовують великий забір води для технічного використання зі свердловин Юрського періоду.

Олексій Кучерявий (представник Дніпровського управління водних ресурсів  ред.) пояснив, що на дні кожної річки є особливі грунтові поклади. Тобто, якщо в Альті знаходяться поклади суденка або льоса, це лісові грунти, які від набухання закривають, наче корком, дно річки, то можливо буде почистити Альту звичайною технікою (так само, як проводилось очищення річища Трубежу). Якщо ж на дні Альти знаходяться, так звані, супісі, то є ризик відходу води з річки при застосуванні великогабаритної техніки. 

Тобто для того, щоб не порушити екологічний баланс, перед початком робіт, потрібно виконати геологічне дослідження грунту водойми. Після цього у проекті чітко прописати технологію з правильного розчищення.

– Які етапи по набережній уже зроблено і чим наразі займається відділ архітектури?

– На сьогодні було очищено береги річки,  перша частина благоустрою. Це максимум наших повноважень, які ми можемо виконати без проекту. Але й ці роботи потрібно було провести ще 15 років тому. Тому, що очерет, який росте біля берегів, з часом, опадає саме у річку, що призводить до процесу перегнивання.

У відділі архітектури є спеціаліст, Трубецька Любов Володимирівна, яка займається ландшафтним дизайном. Наразі вона створює візуалізацію вхідних пропозицій майбутньої набережної. Перед нею поставлено задачу розробити 3D-проект, в якому буде представлено розміщення пішохідних доріжок, які будуть ліхтарі, тобто передбачити все, що тільки можливо. 

Після цього, візуалізацію буде продемонстровано на архітектурно-містобудівній раді. Вони можливо щось доповнять, можливо щось виправлять. Обов’язково буде враховано думку громади. Ми викладемо проект на сайт, щоб люди могли ознайомитись і внести свої зауваження.

А потім з цією візуалізацією ми будемо зв’язуватись з проектантом. Якщо загалом проект буде коштувати до 50 тисяч гривень, то роботи можна буде розпочати без оголошення тендеру, більше 50 тисяч — тільки застосовуючи сервіс “Прозоро”.

Підсумуємо, проведені роботи частково пішли на користь Альти. Надалі доля річки вирішиться після проведення геологічного дослідження. Сподіваємось, що бюджет громади зможе обійтись “малою кров’ю” і річище вдасться почистити тільки з використанням техніки.

Як нам здається, єдиним варіантом збереження малих річок є створення спеціальної програми, яка б регулювала стан водних об’єктів. І дана програма повинна діяти не на місцевому, а на державному рівні.

Додати коментар