Рідні мови в об’єднаних громадах – 20 років (по)тому

Під час перепису населення збирають дуже багато детальних даних. Але більшість з них публікуються тільки в розрізі країни або областей. Дані з деталізацією до рівня районів, громад, а особливо до рівня населених пунктів, дуже часто лишаються неопублікованими.

Дані щодо рідної мови населення в розрізі населених пунктів – одні з небагатьох, яким “пощастило” бути опублікованими. Можна подякувати за це, як не дивно, Януковичу і Партії регіонів. У 2012 р. вони протягнули у Верховній Раді закон «Про засади державної мовної політики» (т.зв. «закон Ківалова-Колесніченка»), згідно з яким для надання мові статусу регіональної було б достатньо, щоб її носії становили 10% населення відповідної області, міста чи району. Відтак, Держстат був зобов’язаний опублікувати ці дані.

Ми вирішили їх представити ці надзвичайно детальні дані у вигляді інтерактивного інструменту — об’єднавши усі населені пункти, для яких у 2001 році були зібрані дані щодо рідної мови громадян, — за новими об’єднаними територіальними громадами (ОТГ).

Важливо зазначити, що коли можуть бути більш свіжі та актуальні дані — невідомо. Навіть якщо перепис проведуть у 2022 році, то до публікації даних може пройти ще багато років. Або ж такі детальні дані Держстатом не будуть опубліковані ніколи (більш реалістичний варіант, насправді…). Так, між переписом і публікацією даних, що лежать в основі нашої візуалізації — пройшло більше 10 років.

Додати коментар