Активісти здійснили екосплав на каяках і почистили Трубіж від сміття

Екологічний сплав на байдарках вперше відбувся у Переяславі з нагоди Дня захисту довкілля 5 червня. Його метою був не лише активний відпочинок та насолода краєвидами, а й очищування Трубежа від сміття. Близько 40 учасників акції пройшли на веслах 10 км. Які враження отримали та скільки сміття назбирали, бачила журналістка Переяслав.City.

Від ідеї до втілення

Акцію ініціювала депутатка Київської обласної ради Наталія Онопрієнко-Капустіна.

— Це історична подія, адже ми проводимо перший захід, який покликаний об’єднати три мети — екологічну, туристичну, спортивну. До організації долучилися багато громадських організацій і просто небайдужі до чистоти навколишнього середовища та спорту люди. Моя колежанка, депутатка облради Ольга Скрипник, розповіла мені про цікавий досвід у її рідній Березані: активісти, гуляючи лісом, збирають сміття. Я подумала, що класно було б втілити щось на кшталт цього на водоймі. Вирішили почати з Переяслава й надалі поширювати всією Київщиною, — розповідає ініціаторка акції.

До акції долучилися близько 40 учасниківАвтор: Ірина Мадісон

Ідею провести екологічний захід, до того ж пов’язаний із водним туризмом, охоче підтримав виконувач обов’язків генерального директора спортивної бази «Переяславль» Богдан Салько (37 років). Організатор зазначає, що популяризувати річкові маршрути, тим самим приваблюючи потік туристів до Переяславщини, давно є його метою. Разом із проведенням акції, Богдан вирішив втілити ідею, яку обмірковував тривалий час — запустити прокат туристичних байдарок. Їх для проведення заходу та подальшої оренди надав очільник туристичного клубу «Річкові мандри» Анатолій Демиденко.

Прийшла підтримати маму, але може й сама візьметься за весла!Автор: Ірина Мадісон

— Раніше на спортбазі не було туристичних байдарок, на яких могли б веслувати всі охочі. Плавзасоби, якими нас забезпечила організація «Річкові мандри», — найкращі з можливих. Разом із Миколою Богатирем ми переконали її керівника, що це буде неймовірно крутий захід, який виведе водний туризм у Переяславі на новий рівень, і він здатен цьому посприяти. Анатолій погодився, ми уклали договір, і після сплаву п’ять каяків залишаться на спортбазі й будуть доступні для оренди вже найближчим часом, — поділився планами Богдан Салько.

Скільки платити за враження?

Алгоритм цього проєкту поки в стані розробки. Орієнтовна ціна прокату туристичних байдарок становитиме 100 грн за 1 годину, 200 грн за 4 години, 400 грн за цілий день. Для порівняння, у Києві туристи віддають 400 грн за 1 годину прокату. Учасники акції отримали змогу відправитися в мандрівку річкою безплатно, умова лише одна — зробити навколишнє середовище чистішим.

Погода сприяла планам активістів: о 10 ранку вже було сонячно та тепло. Збір учасників відбувся на території просвітницького центру «Народний музей» (навпроти Музею заповіту). Співорганізатор заходу, керівник громадської ініціативи «Корінь нації» Микола Богатир (36 років) анонсував план дня:

— У нас є що показувати українцям та іноземцям, і наше основне завдання — продемонструвати, наскільки класними можуть бути водні мандрівки річками Переяславщини. Унікальність цього сплаву, що на, здавалось би, невеликому маршруті ми побачимо аж 5 річок: Трубіж, Попівку, Альту, Карань та Дніпро. У процесі будемо знайомитися з історичними пам’ятками, серед яких Михайлівська церква, саме та, що надихала на творчість Шевченка. На нас чекає дві зупинки для перепочинку, ну а на фініші — справжній козацький куліш та юшка.

Учасники екосплаву вийшли на воду біля мосту на Стогніївський шлях на 16 каяках та чотиримісному катамарані. Охочих долучитися до акції було більше, та зареєструватися встигли 32 особи — стільки дозволила місткість наданих плавзасобів. Заздалегідь вони отримали захисні жилети, гумові рукавички та мішки для збору сміття.

Анатолій Демиденко провів детальний інструктаж із техніки безпеки, управління байдаркою та правилами поведінки на воді. Каяк — це вузький двомісний човен невеликого розміру, тож бажано, щоб хоча б один член екіпажу мав навички веслування й сів позаду менш досвідченого товариша. Та не дивлячись на те, що багато активістів тільки знайомилися з веслувальним спортом, інструктор заспокоїв — з цим плавзасобом впорається навіть новачок.

Анатолій Демиденко навчає правильному веслуваннюАнатолій Демиденко навчає правильному веслуванню Автор: Ірина Мадісон

— Якщо цей човен не перевертати, він не перевернеться. Каяки недарма використовуються туристами, вони стійкі та безпечні, щоб і новачки почувалися комфортно та впевнено, — наголосив Анатолій Демиденко.

Маршрут екоактивістів

Мандрівка охопила дистанцію до території Спортбази і тривала близько трьох годин. По обіді веслувальники фінішували, і втомлені, але сповнені яскравих емоцій, з захопленням ділилися враженнями від побаченого.

Стартували учасники біля мосту на Стогніївський шляхСтартували учасники біля мосту на Стогніївський шлях Автор: Ірина Мадісон

Для Любові Онопрієнко, голови Київської обласної організації «Союз осіб з інвалідністю України», досвід участі у водному поході був першим. Вона не лише долучилася до акції як учасниця, а й забезпечила подарунки — 14 термочашок для наймолодших та найактивніших веслярів.

Любов Онопрієнко вражена красою лататтяЛюбов Онопрієнко вражена красою латаття Фото: надане Любов’ю Онопрієнко

— Не можу передати словами цю насолоду! Ми спілкувалися, сміялися, жартували упродовж усього шляху, мов давні друзі, хоча щойно познайомилися! А якими мальовничими місцями вдалося помилуватися. Найбільше вразили надзвичайної краси водяні лілії, — ділиться враженнями Любов Онопрієнко. — Я тепер фанатка такого відпочинку й наступного разу обов’язково візьму участь знову.

Тепер подорожувати річковими маршрутами на байдарках зможуть всі охочіТепер подорожувати річковими маршрутами на байдарках зможуть всі охочі Автор: Ірина Мадісон

Тринадцятирічна Софія Лиходєєва з азартом збирала сміття з поверхні води, в основному траплялися поліетиленові пакети та пластикові пляшки. Дівчинка зазначає, що вже на першій зупинці вони вигрузили зі свого човна мішок непотребу. Можна уявити, скільки загалом зібрали учасники спільними зусиллями.

А от чоловіки полювали не лише на сміття — парі друзів під час мандрівки вдалося наловити риби. Один із них — Віталій Сухенко (45 років), постійний член клубу веслувальників на драгонботах, не пропускає жодного сплаву в місті.

Чоловіки полювали не тільки на сміття, а й на рибуЧоловіки полювали не тільки на сміття, а й на рибу Автор: Ірина Мадісон

Гостею та учасницею заходу була й начальниця управління туризму Київської облдержадміністрації Анна Куценко. За її словами, акція стане значним трампліном для популяризації Переяслава, як туристичного міста-магніту. Метою подорожі було випробувати маршрут перед тим, як ним пройдуть усі охочі туристи.

— Оскільки я новачок, втомилась у процесі, але бажання побачити красу навколо додавало сил. Тепер хочеться разом із сім’єю виїхати на ночівлю, поставити намети, взяти із собою їжу, і неспішно помандрувати каяком. І в ідеалі, щоб чоловіки веслували, а ми милувалися мальовничими пейзажами, — посміхається Анна. — У човні ми були вдвох із подругою, кілька разів відстали від групи, але Микола нікого не лишав, спостерігав за всіма, тримав контроль, тож загубитися просто не було шансів. Знаходили багато сміття в пакетах, викинутого в прибережній зоні, вочевидь люди навмисне привозили й лишали їх там. Сподіваюся, нам вдасться привернути увагу до проблеми забруднення річок і вплинути на екологічну свідомість кожного громадянина.

Це лише частина сміття, яке зібрали учасникиЦе лише частина сміття, яке зібрали учасники Фото: надане Любов’ю Онопрієнко

Керівниця також зазначила, що управління туризму повсякчас піклується про розвиток пішого та водного туризму, популяризацію маршрутів, щоб кожен міг знайти дозвілля на Київщині на будь-який смак та бюджет.

Куліш, юшка та перепічка для завзятих веслярів

Співорганізатор заходу Микола Богатир поділився, що прогулянка річкою вдалася навіть краще, ніж планували. Цьому сприяли й погодні умови, і спокійна течія. Для новачків та поціновувачів сімейного відпочинку з дітьми найкраще підходить сплав рівнинною річкою, адже він є найбезпечнішим.

Любителі сімейного відпочинку взяли у мандрівку й дітейЛюбителі сімейного відпочинку взяли у мандрівку й дітей Автор: Ірина Мадісон

— Якщо раніше було лише три байдарки, які можна було використовувати тільки для заходів, то тепер буде можливість надавати туристам і всім охочим повноцінну послугу. Цим буде займатися Богдан Салько, а ми створюватимемо нові цікаві маршрути. Якщо почистити Альту, можна прокласти унікальний маршрут від пам’ятки на честь першої літописної згадки назви «Україна», яка є унікальною, до музею просто неба, пройти річками Попівка, Трубіж та Альта, і через певні проміжки встановити знаки, які б ознайомили з історією Переяслава від найдавніших часів. Подорожуєш і вивчаєш історію водночас! Сподіваємося, усе більше підприємців міста цікавитимуться й підтримуватимуть наші починання.

Тепер можна поласувати смачним кулішем, юшкою та перепічкою!Тепер можна поласувати смачним кулешем, юшкою та перепічкою! Автор: Ірина Мадісон

Завершилася подорож частуванням кулешем, приготованим на багатті, — стравою справжніх козаків. Насичений ароматом диму, як годиться заправлений салом, він вийшов найсмачнішим з усіх, що готували раніше, запевнили організатори. Пекли рибу, варили юшку, а наостанок за великим столом ділилися враженнями про незабутній активний день, проведений у колі однодумців.

Додати коментар