У Переяславській громаді десяті класи відкриють лише в гімназії та ЗОШ №7

Переяславська ТГ уже цьогоріч розпочне реформування освіти на місцевому рівні. Про це під час чергового засідання виконкому, яке відбулося 18 травня, доповів начальник відділу освіти Петро Ярмоленко – Переяслав.City

Згідно із Законом «Про повну загальну середню освіту», ухваленим у січні 2020 року, школи поступово реорганізують. Нова мережа закладів освіти поділятиметься на три типи: початкові школи (1-4 класи), гімназії (5-9 класи) та профільні ліцеї (10-12 класи), останні функціонуватимуть як окремі юридичні особи.

– У мене було багато непростих зустрічей із батьками учнів. Я їх розумію: це зручно, коли дитина з 1 по 11 класи навчається в одній школі. Але вимоги часу інші, – зазначив він. – 1 вересня 2022 року маємо вийти з реформованою мережею. Ми порадилися з керівниками навчальних закладів і вирішили раніше розпочати процес реорганізації. Пропонуємо, щоб цього року два заклади громади набирали учнів до 10 класів – Переяславська гімназія та ЗОШ №7. З часом вони трансформуються у профільні заклади. Гімназія однозначно стане ліцеєм. А щодо сьомої школи ще вирішуватимемо. Можливо, на її базі буде два заклади: початкова школа і ліцей. Є варіант зробити її опорною. Опорним закладам дозволено мати початкові класи.

 

ліцей

За словами Петра Ярмоленка, цьогоріч 349 учнів громади закінчили дев’яті класи. 173 із них виявили бажання навчатися в старших класах. Загалом буде шість 10-х класів – по три в кожному закладі. Сьомий формують як резервний.

– Утримання одного класу старшої школи обходиться в 350-400 тисяч гривень. Кожен рік виникає питання: відкривати недоукомплектований клас чи ні? Бо державна субвенція розрахована лише на повні класи. Якщо там менше ніж 27 учнів, він дофінансовується з місцевого бюджету. Це велика розкіш, маючи 170 учнів утримувати десять класів, – аргументував Петро Ярмоленко.

Начальник відділу освіти зазначив, що внаслідок зміни типів закладів не буде набору до 11-х класів Великокаратульської та Дем’янецької гімназій. Учнів підвозитимуть до Переяславської гімназії та сьомої школи.

– Шкільні автобуси є в обох селах. Ми порахували, що витрати на перевезення будуть набагато меншими, ніж на утримання класів, – зауважив він.

Петро Ярмоленко запропонував у 2021-2022 навчальному році й до повного реформування освіти набирати учнів до 10-х класів без конкурсу. Попередньо зі школярами провели анкетування, вони обрали профілі навчання (гуманітарний, природничий, математичний, філологічний тощо).

Члени виконкому підтримали рішення про планову мережу закладів загальної середньої освіти Переяславської міської територіальної громади на 2021-2022 навчальний рік.

Додати коментар