У Переяславі розпочали вишивати “Рушник Сковороди”. Це буде Всеукраїнський проєкт

У День Вишиванки, 20 травня, у Переяславі започаткували мистецький проєкт “Рушник Сковороди”. Його ініціювали з нагоди майбутньої дати – 300-річчя народження видатного українського філософа – завідувачка музею Григорія Сковороди Тетяна Радіоненко спільно зі знаною майстринею вишивки Тетяною Серебренніковою. Вона вже неодноразово проводила у нашому місті майстер-класи – Переяслав.City

– Ми перезняли рисунок з одного з найдавніших рушників, які зберігаються у фондах НІЕЗ “Переяслав”, – розповіла Тетяна Радіоненко. – Його вишивала колись місцева рукодільниця, а передала музею ще в 1966 році переяславка, яка цей рушник отримала у спадок від своєї бабусі. Сам рушник уже дуже давній і ми вважаємо, що такі побутували в епоху Григорія Савича. Тож нині ми взялися відшити по-новому цей автентичний візерунок українського рушника.

Зі словами: “Яке посієш зерно, такий буде і врожай”, зі щирим бажанням і світлим серцем жінки розпочали вишивати полотно завдовжки три метри. Роботу згодом продовжать студенти університету Григорія Сковороди в Переяславі, місцеві школярі.

 

Потім полотно перейде до рук майстринь, які збиратимуться в рамках проєкту по різних мистецьких закладах і різних містах та докладуться до творення унікального українського рушника з автентичним давнім орнаментом. Таким чином проєкт стане всеукраїнським.

Додати коментар