Відбулася презентація виставки Німецького Фонду «Пам’ять, відповідальність і майбутнє» «Була висока трава»

14 травня 2021 року в загальноосвітній школі №1 відбулася презентація виставки Німецького Фонду «Пам’ять, відповідальність і майбутнє» «Була висока трава». Це місце для проведення виставки було обрано невипадково. Адже під час Другої світової війни у приміщенні цієї школи розміщувався пункт збору та відправки молоді Переяславщини на примусові роботи до фашистської Німеччини. 

Одночасно у той день стартувала акція «Посади дерево в  «Саду Пам’яті», що був закладений біля школи у 2012 році. Уже вкотре на фруктові саджанці дає кошти Олександр Сочка, волонтер клубу «Пам’ять серця»,  житель міста Києва.

10 година ранку. Біля  будівлі  школи збираються жертви нацизму та діти війни. Їх зустрічають учні школи під керівництвом директора Валентини Дем’яненко. Біля центрального входу школи на переносних стендах презентовано експонати виставки «Була висока трава».

Із вступним словом до присутніх звертається  голова клубу «Пам’ять серця» Анелія Ковальська. Вона говорить про те, що традиційно, кожного року представники громади міста, зокрема жертви нацизму, збираються біля стін цього закладу, щоб вшанувати жителів Переяславщини, які були  відправлені на примусові роботи до фашистської Німеччини. Кожного року жертви нацизму, діти війни разом з молоддю досаджують фруктові саджанці в «Саду Пам’яті», вшановуючи земляків, які стали жертвами нацизму. 

У своїй промові міській голова В’ячеслав  Саулко зазначив,  що Друга світова війна забрала мільйони життів. Були знищені міста і села, молодь силоміць вивозили на роботу в Німеччину. Багато з молодих людей за непокору були відправлені до концтаборів. А скільки з них живцем згоріли в печах крематоріїв. Ми повинні пам’ятати про це. Повинні пам’ятати, якою ціною нам дісталася Перемога.  «Сад Пам’яті» – це благородна справа. Це справа в ім’я миру.

Директор школи Валентина Дем’яненко подякувала молоді за збереження історичної пам’яті, закликала бути патріотами України, дбати про її майбутнє.  

У цей час президент школи Діана Хлань та волонтер клубу «Пам’ять серця», учень школи №2 Микола Руденко почистили «камені спотикання».

Усі присутні, які зібралися у той час біля школи, переглянули експонати виставки «Була висока трава». Вона справила глибоке враження як на старше покоління, так і на молодь. З хвилюванням присутні переходили від одного стенду до іншого. Очима кожен із них шукав жителів Переяславщини, своїх знайомих і родичів.

На заходах були також були присутні заступник міського голови Оксана Степаненко, начальник міського відділу освіти Петро Ярмоленко, генеральний директор Центру надання соціальних послуг та соціальної інтеграції Раїса Голованова,  голова громадської організації «Діти війни» Ольга Тесленко. 

Після перегляду виставки усі разом садили фруктові саджанці. Василь Потупа, садовод «Саду Пам’яті» добре знає цю справу. Він постійно доглядає за садом, за що йому завжди звучать слова подяки.

Онлайн у заходах  також взяли участь наші німецькі друзі та партнери: керівник історичної майстерні міста Мерзебург Петер Ветцель, керівник сервісного центру PIK ASZ  Олівер Браун та директор Центру політичної освіти Майк Райхель (місто Магдебург, Німеччин). Посаджені ними раніше дерева уже плодоносять.

Зачаровують цвітом  і шумлять вітами у саду дерева. І здається, що вони промовляють імена тих, кого немає з нами… Вічна їм пам’ять.

Виставка «Була висока трава»  ще тиждень буде експонуватися в школі №1. А потім відбудуться її презентації в інших закладах освіти.

Додати коментар