Куди підуть далі випускники дев’ятих класів Переяславської громади?

Міністерство освіти й науки 27 квітня оприлюднило роз’яснення щодо організованого завершення 2020/2021 навчального року. Важлива зміна: наказ МОН від 1 березня 2021 р. “Деякі питання переведення учнів на наступний рік навчання” відкоригують – Переяслав.City

Відтак учні дев’ятих класів будуть переводитися до десятого класу цієї ж школи (а не ліцею, як анонсувалося раніше!) або випускатися із закладу освіти, отримавши свідоцтво про базову середню освіту.

При зарахуванні учнів перших класів до школи заборонено проводити будь-які конкурси чи інші заходи для перевірки рівня знань і умінь дитини (окрім закладів спеціалізованої освіти та приватних).

Що чекає після освітньої реформи?

Однак уже незабаром, згідно з законом, прийнятим у січні 2020 року, школи планують переформатовувати. Нова мережа закладів освіти передбачає поділ на три типи: початкова школа (1-4 класи), гімназія (5-9 класи) та ліцеї, у яких діти навчатимуться з 10-го по 12-й клас, й отримуватимуть профільну середню освіту.

Водночас при гімназіях можуть функціонувати початкові школи, у такому випадку діти навчатимуться в закладі з першого по дев’ятий клас, а при ліцеях можуть працювати гімназії. Початкова школа має бути відокремлена від інших навчальних закладів, в ідеалі — діяти в окремому корпусі.

Нова система остаточно має запрацювати з 2027 року, коли перші учні НУШ дійдуть до 10 класу. Однак, за словами начальника відділу освіти Переяславської міської ради Петра Ярмоленка, це не означає, що процес реорганізації не розпочнеться раніше, тим більше, що плавний перехід уже запущено.

— Поки що законопроєкт про профільні ліцеї ухвалений Верховною Радою тільки в першому читанні. Він більше деталізує процес створення ліцеїв, але стоїть питання, як і в який термін потрібно буде трансформувати інші заклади в гімназії чи початкові школи.

З 2027 року на базі ліцеїв уже мають функціонувати чотири десятих класи, з 2028 — чотири одинадцятих, з 2029 — чотири дванадцятих. Але як тільки законопроєкт набере чинності, він уже даватиме право створювати ліцеї хоча й із меншою кількістю класів, — пояснив Петро Ярмоленко.

Навіщо це робиться?

Як зазначають у МОН, вивчення двох десятків предметів призводить до перевантаження дітей, отримання розрізненої інформації, часто далекої від уподобань учня та обраного ним напряму подальшої освіти.

Створення профільних ліцеїв дало б змогу зменшити кількість «непрофільних» дисциплін, поглиблюючи натомість викладання основних тематичних предметів. Це допоможе підвищити якість освіти в старшій школі, і, як наслідок, знизити батьківські витрати на репетиторство та інші додаткові освітні послуги.

Ініціатори законопроєкту про ліцеї зауважують, що раніше бюджетні кошти використовувалися на утримання більшої кількості неефективних закладів. Тепер же вбачають раціональнішим спрямовувати ресурси на реальні потреби шкіл нового типу — новітнє обладнання, профільні модернізовані кабінети, потужний кадровий потенціал.

Тобто якщо ліцеїв менше, їх легше забезпечити всім необхідним. Тому рівень освіти буде на порядок вищим, ніж у звичайній школі.

— Коли в десятий клас набирається 10–15 учнів, відкривати в кожній школі недоукомплектований клас — дуже велика розкіш, — пояснює Петро Ярмоленко. — Державна субвенція на освіту надається від розрахункової чисельності — 27 учнів у класі. Якщо їх менше, то такий клас, по суті, недофінансовується. Різницю можуть закривати тільки місцеві бюджети, або оптимізувати організацію навчання.

Стратегією розвитку закладів освіти Переяславської територіальної громади після їх реструктуризації передбачається можливість заощадити 2 мільйони гривень на утриманні десятих класів.

Що буде зі школами Переяславської громади?

Під час восьмої сесії Переяславської міської ради 18 березня відбулася попередня презентація того, як переформатують заклади освіти Переяславської громади, відповідно до вимог освітньої реформи. Зокрема, до початку навчального 2021/2022 року школи планують поділити на такі ланки: гімназія та школа № 7 стануть ліцеями, загальноосвітні школи № 1, 2, 3, 4 та 5 — гімназіями, шоста школа — початковою. Всі п’ять сільських шкіл міської громади вже зареєстровані як гімназії.

— З великою ймовірністю вже на початок нинішнього навчального року у вересні будуть школи, які не набиратимуть десятий клас, — зауважує Петро Ярмоленко. — Наприклад, вони охопили більшу кількість перших класів, або ж мають зовсім небагато дітей у десятому. Які саме заклади — поки що сказати не можу, юридично це буде закріплено відповідним рішенням у травні, — зазначив освітянин.

 

Додати коментар