Переяславська бібліотека отримала нецензуроване видання творів Лесі Українки в 14 томах

23 квітня Переяславська публічна бібліотека отримала нецензуроване видання творів Лесі Українки. Про це повідомила директорка закладу Тетяна Майстренко на Facebook-сторінці бібліотеки – Переяслав.City

Наша бібліотека отримала повне нецензуроване академічне зібрання творів Лесі Українки в 14 томах, видане з нагоди її 150-річного ювілею, за проєктом Українського інституту книги. Перед тим, як книги потраплять до читача, вони пройдуть всі етапи бібліотечної обробки“, – написала вона.

твори Лесі УкраїнкиНецензуроване видання творів Лесі УкраїнкиФото: Із фейсбуку

Раніше Переяславська публічна бібліотека увійшла до переліку із 606 переможців з-поміж бібліотек України та отримала нові надходження від Українського Інституту Книги за програмою поповнення бібліотечних фондів. До фонду книгозбірні надійшли 317 сучасних книг українських видавництв.

Декомунізація творів Лесі Українки

За інформацією “Укрінформ”, попереднє видання творів Лесі Українки, 12-томник, було надруковане в Радянському Союзі в 1975 році, а отже, піддавалося комуністичній пропаганді та цензурі.

Нове нецензуроване зібрання творів тематично та жанрово поділене на блоки. Зокрема, у перших чотирьох томах опубліковано драматургічний доробок авторки; у п’ятому – поезія та ліро-епічні поеми; у шостому – художня проза; у сьомому – літературна критика та публіцистика; у восьмому – переклади; у дев’ятому – засоби народної творчості та пісні, записані з голосу Лесі Українки; у десятому – “Стародавня історія східних народів” та конспекти, виписки, нотатки; останні розділи присвячені листуванню.

Загалом видання нараховує 9448 сторінок. Тираж складає 1500 примірників. Собівартість усього зібрання становить 4164 гривні, одного тому – 297 гривень.

Видання не призначене для продажу, оскільки видане коштом держбюджету. Весь наклад передадуть до публічних та університетських бібліотек, наукових установ і музеїв, а частину – до міністерства закордонних справ України для розповсюдження за кордоном. Оцифрована версія буде доступна всім охочим.

Додати коментар