У ГУ ДПС у Київській області 08 квітня відбулась зустріч з представниками Європейської Бізнес Асоціації

Сьогодні, 08 квітня 2021 року, у  Головному управлінні ДПС у Київській області  відбулась зустріч заступника начальника ГУ ДПС  Олександра Загорського з представниками  Європейської Бізнес Асоціації, зокрема, менеджером податкового та митного комітетів Наталією Артемчук. Участь у заході взяв також начальник відділу по роботі з ризиками, моніторингу операцій та ризиків Роман Харченко.

Учасники зустрічі обговорювали  актуальні для бізнес-спільноти питання реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН, причини  та механізм зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН.

Говорили  про  встановлення  ризиків порушення норм податкового законодавства, об’єктивні ознаки, що можуть  вказувати на неможливість здійснення операцій з постачання товарів/послуг, зазначених у податкових накладних та про порядок дій платників податків  для відновлення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, зокрема, про нюанси заповнення Таблиці даних, особливості подання Повідомлення про подання пояснень та копій документів щодо податкових накладних/розрахунків коригування, реєстрацію яких зупинено.

Сторони домовились про подальше партнерство та співпрацю, намітили спільні  заходи щодо  надання інформаційної підтримки підприємствам. Зазначене, безумовно, позитивно вплине на результативність   підприємницької діяльності   та на покращення  інвестиційного клімату, що принесе   користь  як економіці країни, так і суспільству в цілому.

ГУ ДПС у Київській області

 

«Задекларуй доходи вчасно! Легалізація трудових відносин» – тема вебінару, що відбувся 08 квітня 2021 р. у ГУ ДПС у Київській області

Декларування  доходів громадян та легалізація трудових відносин – такими були теми вебінару,  що відбувся  у  ГУ ДПС у Київській області 08  квітня  2021 року у режимі онлайн зв’язку.

У заході взяли участь заступник начальника ГУ ДПС у Київській області Валерія Буділовська та  начальник  Обухівського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок Олена Швець.

Учасників  вебінару інформували про основні аспекти цьогорічної кампанії декларування доходів громадян, способи та терміни подання декларації, основні види доходів, які підлягають  обов’язковому декларуванню та ознайомили з порядком використання електронних сервісів ДПС  для подання  податкової декларації про майновий стан і доходи.

Також  на заході приділено увагу  питанню застосування громадянами права на податкову знижку та переліку витрат, які  можна включити до  податкової знижки.

Окремим питанням  вебінару було використання офіційних трудових відносин та легалізації заробітної плати. Слухачам розповіли про переваги застосування офіційних трудових відносин із виплатою легальної заробітної плати, з якої сплачено податки та збори, а також  єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, та про втрату права на отримання виплат із державних страхових фондів  громадянами, які працювали без офіційного оформлення  своєї  праці.

ГУ ДПС у Київській області

 

Кампанія декларування: як оподатковується спадщина?

Головне управління ДПС у Київській області  нагадує, що наразі триває кампанія декларування  громадянами доходів, отриманих протягом 2020 року. Задекларувати доходи повинні, зокрема громадяни, які  отримали  у 2020 році спадщину.

Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.

Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню, і зазначається у річній податковій декларації, крім спадкоємців – нерезидентів, які зобов’язані сплатити податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини або в сільських населених пунктах – до оформлення уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, та спадкоємців, які отримали у спадщину об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також іншими спадкоємцями – резидентами, які сплатили податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини або в сільських населених пунктах – до оформлення уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини

(п. 174.3 ст.174 ПКУ).

Пунктом 179.2 статті 179 ПКУ визначено, що обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи, зокрема: 

від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до розд. IV ПКУ не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок ;

у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ.

Звертаємо увагу, що ставка податку при оподаткуванні спадщини  залежить від ступеня споріднення спадкодавця та спадкоємця, а також від  їх резидентського статусу:

– об’єкти спадщини, що успадковуються  членами сім’ї  спадкодавця першого та другого ступенів споріднення оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб

– будь-які об’єкти спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сімї першого та другого ступенів споріднення  оподатковується за ставкою 5%

– будь-який об’єкт спадщини, що успадковується спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента, та  будь-який об’єкт спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента оподатковується за ставкою 18%.

ГУ ДПС у Київській області

 

Неофіційні трудові відносини позбавляють громадян соціального захисту від держави

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу громадян, які  є найманими працівниками та  часом свідомо погоджуються на пропозицію роботодавців отримувати неофіційну заробітну плату, що згода отримувати заробітну плату «у конвертах» позбавляє їх повноцінного соціального захисту від держави та отримання соціальних гарантій. 

Кожному працюючому необхідно звернути увагу на оформлення його трудових відносин з роботодавцем, адже їх нинішній соціальний захист та майбутнє пенсійне забезпечення залежить, перш за все, від свідомої громадянської позиції самих працюючих. Працюючі  громадяни  мають вимагати від роботодавців офіційного  оформлення   праці, виплати задекларованої заробітної плати, з якої сплачено податки та внески до бюджетів та позабюджетних фондів.

Свідомо погодившись на пропозицію роботодавця  отримувати заробітну плату «у конвертах»,  громадяни позбавляють себе гарантованої державою соціальної захищеності та обкрадають власне майбутнє,  оскільки право на отримання виплат з державних страхових фондів мають лише громадяни, які отримували  офіційно нараховану заробітну плату, з якої сплачено податки, збори  та єдиний внесок до державних страхових фондів. 

Неофіційні трудові відносини сприяють  розвитку «тіньових» схем оплати праці та  приносять економічні вигоди лише роботодавцям, даючи їм змогу уникнути витрат на сплату до бюджетів податків та внесків на фонд оплати праці, але найманим працівникам такі трудові відносини завдають невиправної шкоди, оскільки відбирають право на отримання державних соціальних гарантій.

Якщо з найманим працівником трудові відносини не оформляються, або ж оформляються, але ставляться позначки про неповний робочий день і виплачується зарплата у  мінімальному розмірі, це призводить до  незараховування страхового стажу взагалі, або частково. Майбутні  пенсіонери таким чином втрачають право на призначення гідних пенсій, а працюючі пенсіонери – право на здійснення  перерахунків уже призначених пенсій.

Погоджуючись на  роботу без  оформлення трудових відносин, отримуючи заробітну плату або її частину «у конверті», громадяни позбавляють себе:

– гарантованого розміру заробітної плати;

– права на відпустку, у тому числі додаткову;

– права на оплату лікарняних листів;

– права на допомогу на випадок  безробіття;

– права на державну фінансову допомогу  на період карантину;

– права на зарахування страхового стажу, необхідного для призначення пенсії,

 -права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань;

– права на достроковий вихід на пенсію, у разі роботи у шкідливих умовах;

 – права на скорочений робочий день, тиждень, якщо ви працюєте у шкідливих умовах праці.

Офіційно оформлений трудовий договір дає змогу бути захищеним чинним трудовим законодавством у разі порушення його прав, а саме: у разі затримки у розрахунках по заробітній платі; при відмові оплати праці за виконану роботу; недодержання  інших зобов’язань роботодавцем.

ГУ ДПС у Київській області

 

З 01 січня 2021 року ФОП та особи, що провадять незалежну професійну діяльність, які мають основне місце роботи (є найманими працівниками та застрахованими особами), звільняються від сплати за себе ЄВ

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що  з 01 січня 2021 року  фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, які мають  основне місце роботи, звільняються від сплати за себе єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за місяці звітного періоду, за які роботодавці сплатили  єдиний внесок за них у сумі не меншій мінімального страхового внеску.

Ці особи (ФОП, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, які мають  основне місце роботи) можуть бути платниками ЄВ за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі менше мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄВ, встановленої Законом України №2464. При цьому сума ЄВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Відповідні зміни до Закону України №2464 внесені Законом України від 13.05. 2020 року № 592-IX «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників».

Нагадуємо, що особами, які провадять незалежну професійну діяльність, є особи, які здійснюють  наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності.

ГУ ДПС у Київській області

 

Олександр Загорський: «На Київщині за березень поточного року платники отримали 1051 ліцензій»

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що нормативним актом, який регулює порядок та умови видачі ліцензій, є Закон України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного, і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

Як зазначив заступник начальника податкової служби пристоличного регіону Олександр Загорський, на сьогодні по регіону видано 14956 ліцензій, в тому числі за березень – 1051. Із них:

–  7033 на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями (496 за березень);

–  5634 на право здійснення роздрібної торгівлі тютюновими виробами (387 за березень);

–  616 на право роздрібної торгівлі пальним (6 за березень);

– 1673 на право зберігання пального – ліцензій (162 за березень).

Окрім цього, призупинено дію 107 ліцензій (на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями – 9, тютюновими виробами – 11, на право роздрібної торгівлі пальним – 1, на право зберігання пального – 86 ліцензій). Окремо Загорський наголосив, що внаслідок порушення чинного законодавства в частині продажу алкоголю та тютюну неповнолітнім,  анульовано 125 ліцензій: на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями – 60, тютюновими виробами – 40.

Звертаємо увагу платників податків, що інформаційну картку відповідної адміністративної послуги, зразок заяви, що подається для її отримання, розміщено у підрозділі “Адміністративні послуги” розділу “Діяльність” за посиланням: www.kyivobl.tax.gov.ua

 

ГУ ДПС у Київській області

Додати коментар