Як ФОП – платнику ЄП третьої групи протягом поточного року перейти на четверту групу платників ЄП?

Головне  управління ДПС у Київській області повідомляє, що сімейне фермерське господарство без статусу юридичної особи організовується фізичною особою самостійно або спільно з членами її сім’ї на підставі договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства –  це передбачено  ст.8 прим.1 Закону України від 19.06. 2003 року № 973-IV «Про фермерське господарство».

Після укладання (складання) договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства голова сімейного фермерського господарства має зареєструватися як фізична особа – підприємець (далі – ФОП) або зареєструвати зміни до відомостей про ФОП в порядку, встановленому Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань».

В Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань містяться, зокрема, відомості щодо створення ФОП сімейного фермерського господарства.

Платниками єдиного податку ІУ групи (сільськогосподарські товаровиробники), можуть бути ФОП, які провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства, зареєстрованого відповідно до Закону №973, за умови виконання сукупності таких вимог:

– здійснюють виключно вирощування, відгодовування сільськогосподарської продукції, збирання, вилов, переробку такої власновирощеної або відгодованої продукції та її продаж;

– провадять господарську діяльність (крім постачання) за місцем податкової адреси;

– не використовують працю найманих осіб;

– членами фермерського господарства такої фізичної особи є лише члени її сім’ї у визначенні частини другої ст. 3 Сімейного кодексу України від 10.01.2002 №2947-ІІІ;

– площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у власності та/або користуванні членів фермерського господарства становить не менше 2-х гектарів, але не більше 20-ти гектарів – п.п. «б» п.п. 4 п. 291.4 ст. 291 Податкового Кодексу.

Тобто ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи щодо якого в Єдиному державному реєстрі містяться відомості про створення ним сімейного фермерського господарства, які надійшли від державного реєстратора до органу ДПС, має право протягом поточного року перейти на ІУ групу платників єдиного податку за умови дотримання вимог п.п. «б» п.п. 4 п. 291.4 ст. 291 ПКУ. 

Реєстрація та внесення до Єдиного державного реєстру відомостей про створення ФОП сімейного фермерського господарства знаходиться в правовому полі Міністерства юстиції України.

ГУ ДПС у Київській області

 

Чи може отримати податкову знижку ФОП, що перебувала на загальній системі оподаткування та сплачувала протягом звітного року податок на доходи фізичних осіб?

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу, що відповідно до п.166.3 ст.166 Податкового Кодексу України  (далі – ПКУ) платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу  за наслідками звітного податкового року, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати.

Загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ (п.п.166.4.2 п.166.4 ст.166 ПКУ).

Згідно з п.п.14.1.48 п.14.1 ст.14 ПКУ заробітна плата для цілей розд. ІV ПКУ – основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом.
 Тобто, фізична особа – підприємець не має права на податкову знижку щодо доходів, отриманих від  здійснення підприємницької діяльності.

ГУ ДПС у Київській області

 

Яким чином покупець зможе отримати фіскальний чек, створений в електронній формі в ПРРО?

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу, що Законом України від 20.09. 2019  №128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» встановлено, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані надавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, в обов’язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції, створений в паперовій та/або електронній формі у тому числі, але не виключно, з відтворюванням на дисплеї пристрою, на якому встановлений програмний реєстратор розрахункових операцій QR-коду.

QR-код дозволяє особі здійснювати його зчитування та ідентифікацію з розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому міститься.

Для цього покупець товару має здійснити сканування QR-коду: навести камеру власного гаджета (планшета, телефону) на QR-код, після чого відкриється посилання, за яким можна переглянути розрахунковий документ.

Також покупець може надати абонентський номер або адресу електронної пошти, на яку суб’єкт господарювання (продавець)  надішле електронний розрахунковий документ за оплачені товари (послуги).

ГУ ДПС у Київській області

 

Особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність при наданні послуг іншим СГ з метою уникнення подвійного нарахування ЄВ надає копію Повідомлення про взяття її на облік за ф.№2-ЄСВ

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що особи, які провадять незалежну професійну діяльність та отримують дохід безпосередньо від цієї діяльності, сплачують ЄВ з сум доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. Сума ЄВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).

У разі якщо платником не отримано дохід (прибуток) у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, такий платник має право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄВ, встановленої Законом № 2464. При цьому сума ЄВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (п. 2 част.1 ст. 7 Закону № 2464).

Згідно з п. 178.5 ст. 178 Податкового кодексу України, під час виплати суб’єктами господарювання – податковими агентами, фізичним особам, які провадять незалежну професійну діяльність, доходів, безпосередньо пов’язаних з такою діяльністю, податок на доходи у джерела виплати не утримується в разі надання такою фізичною особою копії довідки про взяття її на податковий облік як фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність.
 Пунктом 4 розд. ІІІ Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.11.2014 №1162  (далі – Порядок № 1162), особам, які провадять незалежну професійну діяльність, контролюючим органом наступного робочого дня з дня взяття на облік платником ЄВ безоплатно надсилається (вручається) повідомлення про взяття їх на облік за формою №2-ЄСВ згідно з додатком 3 до Порядку №1162.

З метою уникнення подвійного нарахування ЄВ, особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, у разі надання послуг відповідно до укладених цивільно-правових договорів, повинна надати СГ копію повідомлення про взяття її на облік в контролюючих органах як особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, за формою № 2-ЄСВ.

ГУ ДПС у Київській області

 

За 1 квартал 2021 року Податкова декларація з податку на прибуток підприємств подається за новою формою

Головне управління  ДПС у Київській області повідомляє що  наказом Міністерства фінансів України  №649 від 29.10.2020 «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств та визнання таким, що втратив чинність, наказ Міністерства фінансів України від 13 червня 2016 року № 544», затверджено нову форму Податкової декларації з податку на прибуток підприємств (далі – Декларація). Платники податку на прибуток, у яких звітний (податковий) період дорівнює календарному кварталу, подають Декларацію за 1 квартал 2021 року за оновленою формою.

Зокрема, основну частину Декларації:

  1. доповнено рядком 9, у якому платник податку, що управляє активами інституту спільного інвестування у вигляді утворення без статусу юридичної особи, зазначає повне найменування і реєстраційний код такого інституту спільного інвестування;
  2. поле 10 «Особливі відмітки» декларації доповнено рядками, які заповнюють:

-суб’єкти господарювання – юридичні особи, які обрали спрощену систему оподаткування;

-фізичні особи – підприємці, у тому числі такі, які обрали спрощену систему оподаткування, або фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність;

-іноземні компанії.

– інститути спільного інвестування у  вигляді утворення  без статусу юридичної особи.

  1. показники основної частини декларації доповнено рядком 06.1 КІК, в якому відображається податок на прибуток контрольованої іноземної компанії. Показники рядка 17 (податок на прибуток підприємств за звітний (податковий) період)  обраховуються з урахуванням суми податку, зазначеної у рядку 06.1 КІК;
  2. позицію «Наявність додатків 11» доповнено клітинкою під літерами КІК, у якій проставляється кількість поданих додатків КІК до декларації.

Крім того, внесені зміни до додатків ЗП, ВП, ПН, РІ, АМ,та доповнено новими додатками КІК, КІК-К, КІК-ТЦ, КІК-ЦП.

Платникам податку на прибуток необхідно подавати декларацію за оновленою формою починаючи зі звітного (податкового) періоду  – I квартал 2021 року.

Сплатити податкові зобов’язання з податку на прибуток за І квартал 2021 року слід протягом 10 днів після кінцевого терміну подання звітності, який завершується 10.05.2021року.

ГУ ДПС у Київській області

Додати коментар