Київщина: надходження до зведеного бюджету у І кварталі зросли на 16%

За перший квартал надходження до зведеного бюджету зросли на 16% порівняно з відповідним показником аналогічного періоду минулого року. Як повідомила начальник ГУ ДПС у Київській області Олена Виноградова, сума сплачених податкових зборів і платежів складає 8,6 млрд грн, що на 1,2 млрд грн більше, аніж надійшло у січні-березні 2020 року.

Вона також повідомила, що державна скарбниця поповнилася на суму 4,5 млрд грн з темпом приросту 19% або 710 млн грн до відповідного показника минулого року.

Найбільші суми до держбюджету забезпечили платники Бучанського району – 1,1 млрд грн, Броварського – 683 млн грн та Білоцерківського – 645 млн грн.

У розрізі основних платежів традиційно питому вагу має сплата податку на додану вартість. За три місяці платники ПДВ забезпечили 2,1 млрд грн, що на 12% або 230 млн грн перевищує показник аналогічного періоду 2020 року.

Підприємства та організації Київщини спрямували до державної казни 1,1 млрд грн податку на прибуток. При цьому динаміка приросту дорівнює 49%, що у грошовому вираженні означає 369 млн грн додаткових коштів.  

Сплата податку на доходи фізичних осіб забезпечила надходження на суму 878 млн грн. Цьогоріч зі своїх доходів платники пристоличного регіону перерахували на 13% або 100 млн грн більше.

На обороноздатність країни від платників Київської області надійшло 237 млн грн, що на 6% або 14 млн грн більше, аніж у відповідному періоді торік.

ГУ ДПС у Київській області

 

За який період роботодавці вперше подають звіти про суми нарахованого ЄВ у складі Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – ФО і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску за новою формою?

 Починаючи з 01 січня 2021 року платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування зобов’язані подавати звітність про нарахування ЄВ в розмірах, визначених  Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб (єдиного податку) до контролюючого органу за основним місцем обліку платника ЄВ у строки та порядку, встановлені Податковим кодексом України (п.4 част.2 ст.6 Закону  України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»  Форму звітності про нарахування ЄВ у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб (єдиного податку) встановлює Міністерство фінансів України, за погодженням з Пенсійним фондом та фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Відповідно до норм Податкового кодексу, платники податків, у тому числі податкові агенти, платники ЄВ зобов’язані подавати протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Розрахунок) з розбивкою по місяцях звітного кварталу (п.51.1 ст.51, п.п.49.18.2 п.49.18 ст.49 ПКУ) .

Наказом Міністерства фінансів України від 15.12.2020 № 773 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 року № 4», який набрав чинності з 01 січня 2021 року, затверджено у новій редакції: 

– Форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків  – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску; 

– Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску.

Пунктом 3 Наказу №773 установлено, що Розрахунок за формою, затвердженою Наказом № 773, перший раз подається за I квартал 2021 року. 

Отже, страхувальники (роботодавці) вперше подають до податкового органу інформацію про суми нарахованого ЄВ у складі Розрахунку за формою, затвердженою Наказом №773  за підсумками І кварталу 2021 року (з розбивкою по місяцях),  починаючи з 01 квітня 2021 року.

При цьому, чинні форми звітності з ЄВ, що затверджені наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 №435 «Про затвердження Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», є окремою звітністю з ЄВ  і  не можуть відповідати вимогам законодавчих змін. Тому, з метою уникнення правової колізії щодо існування декількох форм звітності з відображення сум нарахованого ЄВ, зазначені вище форми звітності мають бути скасовані.

Відповідно, наказом Міністерства фінансів України від 28.12.2020 № 814 «Про деякі особливості звітування з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 14 квітня 2015 року № 435», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 10.02.2021 за 174/35796  передбачено скасування наказу № 435 (із змінами) з 01 січня 2022 року.

Пункт 1 Наказу № 814 встановлює, що звітність щодо сум нарахованого ЄВ за формами, затвердженими  Наказом № 435, подається до податкових органів за основним місцем взяття на облік як платника ЄВ в податкових органах: до 01 квітня 2021 року – згідно з додатком 4 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого Наказом № 435, для платників ЄВ, визначених п. 1 та  п.16 част. першої ст. 4 Закону  України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»  за звітні періоди до 2020 року включно та у разі проведення державної реєстрації припинення до 28 лютого 2021 року.

Інформація про суми нарахованого ЄВ у складі Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску  за формою, затвердженою Наказом №773  вперше подається   за підсумками І кварталу 2021 року з розбивкою по місяцях,  починаючи з 01 квітня 2021 року – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

ГУ ДПС у Київській області

 

До уваги платників податків! Адміністративні послуги платникам надаються виключно в онлайн-режимі!

 Постановою Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби СОVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-СоV-2» (із змінами) посилено обмежувальні протиепідемічні заходи з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби СОVID-19. У зв’язку із зазначеним, адміністративні послуги платникам надаються виключно в онлайн-режимі. У разі крайньої необхідності, адміністративні послуги можуть бути надані за попереднім записом. Надаємо номери телефонів, за якими можна записатися для отримання адміністративних послуг безпосередньо в ЦОП ГУ ДПС у Київській області: 

щодо отримання ліцензій: (044) 273-31-39;

щодо отриманні картки платника податків: (044) 200-37-56;

щодо отримання електронних довірчих послуг: (044) 200-37-61.

Вхідна кореспонденція приймається виключно через «скриньки», розташовані на вході до ЦОП.

 

Роздрібна торгівля коктейлями, виготовленими з використанням алкогольних напоїв, вміст спирту в яких перевищує 0,5%, оподатковується акцизним податком

Під визначення алкогольних напоїв підпадають коктейлі, виготовлені з використанням алкогольних напоїв, якщо вміст спирту етилового у них перевищує 0,5 % об’ємних одиниць.

Продаж таких коктейлів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших об’єктах громадського харчування, є операціями з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, та оподатковуються акцизним податком. Ставка акцизного податку з обсягів реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі, зокрема, алкогольних напоїв складає  5% (п.п. 215.3.10 п. 215.3 ст. 215 ПКУ).

Базою оподаткування є вартість (з ПДВ та без урахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів) підакцизних товарів, що реалізовані відповідно до п.п.213.1.9 п. 213.1 ст. 213 ПКУ.

ГУ ДПС у Київській області

 

Про тимчасовий коефіцієнт рентабельності гірничодобувних підприємств (промислів)

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що Державна комісія  України  по запасах корисних копалин при Державній службі геології та надр України  листом  від 02.03.2021 №210/02 повідомила про те, що  Державною комісією  України  по запасах корисних копалин здійснено оцінку усереднених, зважуванням на обсяги запасів по родовищах, величин коефіцієнта рентабельності гірничодобувних підприємств (промислів) розподільно: для родовищ нафти та газу і для родовищ твердих корисних копалин та підземних вод.

Для родовищ нафти та газу усереднений коефіцієнт рентабельності промислу склав 1,262.

Для родовищ твердих корисних копали та підземних вод – 0,103.

Відповідно до Положення про порядок розробки та обґрунтування  кондицій на мінеральну сировину для підрахунку запасів твердих корисних копалин, затвердженого наказом  ДЗК від 07.12.2005 №300, зареєстрованим Міністерством юстиції України  за №65/1939, а також Положення  про порядок техніко-економічного обґрунтування кондицій для підрахунку запасів нафти і газу, затвердженого наказом ДЗК від 27.11.2006 №316, зареєстрованим Міністерством юстиції України  за №1383/13257,  Державна комісія  України  по запасах корисних копалин   пропонує для встановлення такі тимчасові коефіцієнти рентабельності гірничодобувних підприємств (промислів) на ділянках надр, де проводиться господарська діяльність з  видобування корисних копалин, але геолого-економічна оцінка їхніх запасів з  належним визначенням цього коефіцієнта ще не виконана, для застосування користувачами надр  при обчисленні  податкових зобов’язань у 2021 році:

для нафтогазодобувних підприємств -1,262;

для інших гірничодобувних підприємств – 0,103.

ГУ ДПС у Київській області

 

Фізична особа-підприємець має право на податкову соціальну пільгу, якщо отримує заробітну плату

ДПС у Київській області повідомляє, що податкова соціальна пільга не може бути застосована до доходів підприємця, інших доходів, відмінних від заробітної плати.

У випадку, якщо фізична особа – підприємець є одночасно найманим працівником, то до зарплатних доходів можна застосувати ПСП за місцем праці.

З 1 січня 2021 року відповідно до Закону України «Про Державний бюджет на 2021 рік» розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб складає 2270 гривень.

Відповідно розмір податкової соціальної пільги у 2021 році складе 1135 грн (50% розміру прожиткового мінімуму, встановленого на 1 січня).

Для окремих категорій працівників статтею 169 ПКУ встановлено підвищений розмір ПСП (100%, 150% та 200%).

ПСП застосовують до доходу, якщо він не перевищує прожиткового мінімуму, який діє для працездатної особи на 01 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 і округленого до найближчих 10 грн (пп. 169.4.1 ПКУ).

Граничний дохід для застосування ПСП в 2021 році складає: 2270 грн х 1,4 = 3180 грн.

ГУ ДПС у Київській області

Додати коментар