Переяславському держлісгоспу загрожує зникнення. Яка протидія?

Якось так склалося в нашій країні, що від слова «оптимізація» кожного, кого безпосередньо стосується процес, який за ним криється, кидає в дрож. Тож коли Державне агентство лісових ресурсів проголосило курс на реформування (оптимізацію) лісового господарства, це насторожило багатьох – Переяслав.City

Зокрема, й працівників ДП «Переяслав-Хмельницький лісгосп». І недарма. Їм оголосили про ліквідацію організації. Прокоментув ситуацію директор переяславського лісгоспу Борис Даниленко, 46 років.

– Як такого, офіційного повідомлення про припинення діяльності нашого підприємства, яке, нагадаю, працює на Переяславщині понад 75 років, досі не було, – зазначив він. – Це було повідомлення близько місяця тому на одній із нарад в обласному управлінні лісового та мисливського господарства: «Ваш лісгосп ліквідовується, а на ваших територіях буде господарювати укрупнений Бориспільський лісгосп». Як це відбуватиметься, в які терміни, точно невідомо й досі.

І це непокоїть нас ще більше. Як звільнятимуть, кого саме? У лісгоспі зараз 102 працівники, які порядкують на понад 16 тисячах гектарів лісових насаджень. Це колектив фахівців, що формувався десятиліттями. І це враз взяти і розвалити? Руйнувати – це найлегше.

В цеху підприємства працює найсучасніша деревообробна лінія В цеху підприємства працює найсучасніша деревообробна лініяАвтор: Валерій Шкребтієнко

Наше підприємство успішно працює, попри те, що лісовим господарствам держава вже вісім років не надає ніякої фінансової допомоги ні для матеріального забезпечення, ні для охорони лісу, ні для лісовідновлення. Ми й надалі вирощуємо ліс, проводимо деревозаготівельні роботи, вчасно проводимо всі необхідні виплати, зокрема й податкові.

Вважаємо, що приєднання до інших, потужніших лісгоспів потрібно застосовувати щодо тих лісових господарств, які не мають необхідних ресурсів для розвитку. Навіть в обласному управлінні визнають, що такими (неспроможними) є, для прикладу, Ржищівський та Київський лісгосп. В першого – дуже великі площі природоохоронних територій, на яких господарська діяльність заборонена, в іншого – всі проблеми пристоличного регіону. А нас для чого?

Складається враження (і не тільки в нашого колективу, а і в багатьох інших по всій Україні), що попри красиві слова в заявах нашого профільного агентства щодо «більше можливостей лісництвам і у фінансовому, і в технічному забезпеченні», у когось там зверху з’явився інший план – розвалити галузь, створити хаос і в цій обстановці роздерибанити лісовий фонд – чи не єдину значну цінність в державі, яку ще не вдалося прибрати до рук можновладцям. Досвід інших галузей це підтверджує.

Чим небезпечна ліквідація конкретно нашого лісгоспу? Через те, що багато спеціалістів втратять роботу, відповідно втратять надходження до бюджетів ті територіальні громади, на території яких розташовані лісові масиви. Для прикладу, лише податку з доходів фізичних осіб ми щомісячно платимо до Студениківської ОТГ (за 18 осіб) близько 33 тис. грн, а до Переяславської громади – понад 118 тисяч (за 61 особу). А ще ж платимо до місцевих бюджетів рентну плату за використання лісових ресурсів та податок на землю – це теж значні суми.

 Ми порахували: щоб перевести наші 5 лісництв (Стовп’язьке, Переяславське, Студениківське, Помоклівське, Березанське) до складу Бориспільського лісгоспу, потрібно близько 10 млн грн. Це – щоб одночасно зробити виплату всім звільненим, переоформити право постійного користування земельними ділянками лісогосподарського призначення та право власності на об’єкти нерухомого майна. І то ще не все. А головне – хто дасть гарантію, що в процесі виготовлення нових лісотехнічних карт з них не зникне в чиїхось інтересах якийсь лісовий квартал, а в ньому – близько 100 гектарів? То, може, краще ті 10 мільйонів спрямувати на потреби лісгоспу, придбавши техніку для боротьби з лісовими пожежами чи устаткування для деревообробки?

Восени 2020 року відправляли замовлення в КитайВосени 2020 року відправляли замовлення в КитайАвтор: Валерій Шкребтієнко

Ще кілька проблем. Ми ведемо в судах кілька справ щодо неправомірного використання земель лісового фонду – то що їх тепер, подарувати? Або таке – маємо експортні контракти на поставку лісоматеріалів, це означатиме автоматичне їх розірвання і сплату штрафів неустойки. І навіть таке: як може дістатися лісничий, скажімо, із Помокель, на щотижневу планерку до директора лісгоспу в Бориспіль? Це – втратити день роботи.

Звісно, нас підтримують і всі ОТГ, на територіях яких ми проводимо діяльність. І вони, і ми відправили листи-звернення до Кабміну, Верховної Ради, РНБО (хто заперечить, що це – не проблема державної безпеки?) зупинити бездумну реформу, поки не пізно. Адже є набагато оптимальніші способи покращити стан справ у лісовій галузі: врегулювати чинні нормативно-правові акти, що стосуються діяльності лісівників, та здійснити зміни в податковому законодавстві, щоб припинити нарешті подвійне оподаткування лісогосподарських підприємств. Адже господарювати, коли 80 відсотків прибутків у тебе забирають, надзвичайно важко.

 

Додати коментар