Оголошення для колишніх працівників органів місцевого самоврядування щодо дотримання ними вимог законодавства у сфері запобігання корупції під час подачі декларацій

Упродовж 2020 року правоохоронними органами до Національного агентства з питань запобігання корупції направлено кількасот повідомлень за фактами неподання чи несвоєчасного подання декларацій працівниками органів місцевого самоврядування.

Більшість таких фактів стосується неподання чи несвоєчасного подання декларацій працівниками органів місцевого самоврядування перед та після звільнення.

Встановлення факту неподання або несвоєчасного подання декларацій з неповажних причин є підставою для притягнення відповідних суб’єктів до адміністративної/кримінальної відповідальності, відомості про яку вносяться до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення.

Таким чином, згідно з вимогами частини другої статті 45 Закону України «Про запобігання корупції», працівники органів місцевого самоврядування, які припиняють діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави, зобов’язані подати декларацію за період, не охоплений раніше поданими деклараціями. При цьому такі особи зобов’язані в наступному році після припинення діяльності подати декларацію за минулий рік – декларацію після звільнення.

З метою недопущення помилок при заповненні електронних декларацій слід ураховувати Роз’яснення щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю (подання декларацій та повідомлень про суттєві зміни в майновому стані) Національного агентства з питань запобігання корупції від 03.02.2021 №1, які оприлюднені на його офіційному вебсайті. На тому ж сайті презентовано рекомендації при роботі з Єдиним державним реєстром декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, відеороз’яснення щодо заповнення електронних декларацій, а також «ТОП-15 типових помилок, які виникають під час заповнення декларації» (https://nazk.gov.ua/uk/novyny/top-15-typovyh-tehnichnyh-pomylok-yaki-vynykayut-pid-chas-zapovnennya-deklaratsiyi).

Додати коментар