На Київщині податківці виявили факти торгівлі та зберігання тютюнових виробів без дозвільних документів та марок акцизного податку

Працівниками управління контролю за підакцизними товарами ГУ ДПС у Київській області спільно з співробітниками ГУ ДФС у Київській області постійно вживаються заходи щодо припинення незаконної торгівлі підакцизними товарами.

Так, під час відпрацювання суб’єктів господарювання Київської області на одній з торгових точок виявлені факти зберігання, реалізації тютюну для паління кальяну без марок акцизного податку встановленого зразка та без наявності ліцензії на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами.

За результатами проведених заходів складено протокол про адміністративні правопорушення, з незаконного обігу вилучено тютюнових виробів у кількості 2,3 тис. пачок на загальну суму 349,0 тис.грн., до товариства будуть застосовані штрафні санкції на суму понад 700,0 тис.гривень.

ГУ ДПС у Київській області

 

Між Головним управлінням ДПС у Київській області та Управлінням Державного агентства рибного господарства у м. Києві та Київській області підписання Меморандуму про співпрацю та взаємодію

Між Головним управлінням ДПС у Київській області та Управлінням Державного агентства рибного господарства у м. Києві та Київській області 26 березня 2021 року відбулося підписання Меморандуму про співпрацю та взаємодію.

Меморандум підписали начальник Головного управління ДПС у Київській області Олена Виноградова та начальник Управлінням Державного агентства рибного господарства у м. Києві та Київській області Володимир Мухін. Також у зустрічі взяв участь заступник керівника ГУ ДПС у Київській області Михайло Огерук.

З метою втілення положень Меморандуму, сторони домовились про інформаційну та практичну реалізацію спільних дій задля недопущення порушень природоохоронного та податкового законодавства.

Також обопільна співпраця передбачає обмін інформацією, у межах визначених законодавством, стосовно наявності чи відсутності заборгованості зі сплати податкових зобов’язань з боку користувачів водних біоресурсів, справляння суб’єктами господарювання, яким надано водні об’єкти на умовах оренди, плати за використання на умовах, оренди водного об’єкта, частини рибогосподарського водного об’єкта або рибогосподарської технологічної водойми.

Очільники ГУ ДПС у Київській області та Управління Держрибагентства у м. Києві та Київській області дійшли згоди й щодо забезпечення проведення спільних заходів, зокрема й у формі рейдів, участі у перевірках суб’єктів господарювання сфери рибного господарства та рибної промисловості тощо.

У ході зустрічі керівник податкової служби пристоличного регіону Олена Виноградова зазначила, що скоординована робота державних органів безперечно сприятиме не лише вихованню у громадян, суб’єктів господарювання почуття відповідальності, а й допоможе детінізувати доходи і відносини у царині виробництва та використання водних біоресурсів, мінімізувати кількість порушень вимог законодавства у цій галузі, а також недобросовісних практик на ринку, які призводять до порушень положень податкового законодавства.

ГУ ДПС у Київській області

 

Власники елітних автомобілів сплатили до місцевих бюджетів пристоличного регіону 1,6 млн грн

З початку року власники елітних автомобілів сплатили до місцевих бюджетів пристоличного регіону 1,6 млн грн транспортного податку. Про це повідомила начальник ГУ ДПС у Київській області Олена Виноградова. Вона, зокрема, зазначила, що у розрізі категорій платників юридичні особи забезпечили 75% із загальної суми надходжень – 1,2 млн грн. Решту – 0,4 млн грн – сплатили фізичні особи. Окремо Виноградова зауважила, що найбільші суми транспортного податку перерахували платники, зареєстровані на територіях  Бучанського району – 544 тис грн, Бориспільського – 365 тис грн, Обухівського – 227 тис грн.

Нагадуємо, сплачується траспортний податок за місцем реєстрації платника податку, вказаною в реєстраційних документах на автомобіль, та зараховується до місцевих бюджетів. У 2021 році транспортний податок сплачується за 2021 рік.

Як отримати податкове повідомлення?

Податкова служба надсилає повідомлення до 1 липня поточного року, а сплатити податок треба протягом 60 днів з дня отримання повідомлення.

Якщо ви не отримали повідомлення:

У такому випадку платнику необхідно звернутись до контролюючого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних.

Якщо придбали машину протягом року

У такому випадку податок сплачується з того місяця, коли ви придбали автомобіль. А податкове повідомлення-рішення надсилається платнику після отримання інформації про перехід права власності. (Інформація у податкових органах оновлюється приблизно один раз на квартал).

У разі спливу п‘ятирічного віку легкового автомобіля протягом поточного року, податок сплачується з 1 січня до місяця, наступного за тим, в якому вік автомобіля досяг п’яти років. (Тобто, якщо п’ятирічний вік легкового автомобіля закінчується у липні, то податок сплачується до 01 серпня звітного року.)

Якщо вашу машину угнали

Транспортний податок за такий автомобіль не сплачується з місяця, наступного за місяцем, в якому це відбулось: якщо машину угнали у липні, то податок не сплачується з серпня. Такий факт має бути підтверджений відповідними документами, зокрема правоохоронними органами.

У разі повернення легкового автомобіля, платнику податків необхідно протягом 10 днів надати до податкової постанову або рішення слідчого, прокурора або рішення суду.

Податковим кодексом України не передбачено пільг для сплати транспортного податку.

ГУ ДПС у Київській області

 

Сплата боржником податкового боргу дасть можливість списати йому штрафні санкції та пеню

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що у разі погашення платниками податків суми податкового боргу (без штрафних санкцій та пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/відстроченням) , який виник станом на 01 листопада 2020 року,  у повному обсязі грошовими коштами протягом шести місяців з дня набрання чинності Законом України №1072 (з грудня 2020 року до червня 2021 року) та за умови сплати поточних податкових зобов’язань  із загальнодержавних та  місцевих податків у повному обсязі, штрафні санкції і пеня, що залишилися несплаченими на дату повної сплати такого податкового боргу, будуть  списані у порядку, визначеному для списання безнадійного податкового боргу, за заявою платника податків.

Перераховані положення  не застосовуються щодо:

-великих платників податків, що відповідають критеріям, визначеним п.п. 14.1.24 п. 14.1 ст. 14 ПКУ;

-осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з процедур банкрутства;

-осіб, щодо яких наявні судові рішення, що набрали законної сили, якими розстрочено (відстрочено) стягнення податкового боргу;

-банків, на які поширюються норми Закону України “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб”;

-осіб, які мають податковий борг з митних платежів;

-осіб, які мають заборгованість зі сплати санкцій за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності та пені.

Штрафні санкції і пеня, що підлягають застосуванню та нарахуванню у зв’язку зі сплатою такого податкового боргу, не підлягають застосуванню та нарахуванню, а нараховані підлягають коригуванню до нульових показників.

ГУ ДПС у Київській області

 

Оподаткування доходів фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що незалежною професійною діяльністю фізичної особи є участь такої особи у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльність лікарів, приватних нотаріусів, приватних виконавців, адвокатів, арбітражних керуючих, аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів, архітекторів, релігійна  (місіонерська) діяльність, інша подібна діяльність.

Особи, які мають намір здійснювати незалежну професійну діяльність, зобов’язані стати на облік у контролюючих органах за місцем свого постійного проживання як самозайняті особи та отримати довідку про взяття на облік згідно із статтею 65 Податкового кодексу України.

Доходи громадян, отримані протягом календарного року від провадження незалежної професійної діяльності, оподатковуються податком на доходи фізичних осіб  за ставкою 18 % (п.178.2 ст.178 ПКУ), а також військовим збором за ставкою 1,5 % (п.1.3 підрозд.10 розд.ХХ ПКУ).

 Оподатковуваним доходом вважається сукупний чистий дохід, тобто різниця між доходом і документально підтвердженими витратами, необхідними для провадження певного виду незалежної професійної діяльності.

У разі неотримання довідки про взяття на облік особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, об’єктом оподаткування є доходи, отримані від такої діяльності без урахування витрат.

Для приватних виконавців оподатковуваним доходом вважається сукупний чистий дохід, тобто різниця між доходом, що складається із сум винагороди, отриманої відповідно до Закону України “Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів”, і документально підтвердженими витратами, необхідними для провадження незалежної професійної діяльності.

Не включаються до доходу особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, суми доходу у вигляді бюджетного гранту. Оподаткування доходів, отриманих особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, у вигляді такого гранту, здійснюється у порядку, визначеному пунктом 170.7 1 статті 170 цього Кодексу.

Фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а також іноземці та особи без громадянства, які стали на облік у контролюючих органах як самозайняті особи та є резидентами, подають податкову декларацію за результатами звітного року  у строки, передбачені для платників податку на доходи фізичних осіб (до 01 травня року, наступного за звітним), в якій поряд з доходами від провадження незалежної професійної діяльності мають зазначати інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи.

ГУ ДПС у Київській області

Додати коментар