Розрахунки за підакцизні товари через РРО/ПРРО без використання режиму програмування найменування кожного товару із зазначенням коду товарної підкатегорії УКТ ЗЕД, ціни товару та обліку їх кількості, загрожує штрафними санкціями

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що відповідно до Закону України від 06.07.1995  №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов’язані надавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Інтернет, в обов’язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції (далі – фіскальний чек), створений в паперовій та/або електронній формі (у тому числі, але не виключно, з відтворюванням на дисплеї реєстратора розрахункових операцій (далі – РРО) чи дисплеї пристрою, на якому встановлений програмний РРО (далі – ПРРО) QR-коду, який дозволяє особі здійснювати його зчитування та ідентифікацію із розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому міститься, та/або надсиланням електронного розрахункового документа на наданий такою особою абонентський номер або адресу електронної пошти).
 Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі зобов’язані проводити розрахункові операції через реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та/або через програмні РРО (далі – ПРРО) для підакцизних товарів із використанням режиму програмування із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з Українським класифікатором товарів зовнішньоекономічної діяльності (далі – УКТ ЗЕД), найменування товарів, цін товарів та обліку їх кількості – п. 11 ст. 3 Закону № 265.

Пунктом 2 розділу II Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 21.01.2016 № 13 (далі – Положення № 13) визначено, що  обов’язковими реквізитами фіскального касового чеку на товари (послуги) зокрема є: назва товару (послуги); вартість; якщо кількість придбаного товару (обсяг отриманої послуги) не дорівнює одиниці виміру, – кількість, вартість одиниці виміру придбаного товару (отриманої послуги); код товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД (зазначається у випадках, передбачених чинним законодавством).

За відсутності в документі хоча б одного з обов’язкових реквізитів, а також недотримання сфери його призначення, такий документ не прийматиметься як розрахунковий (п. 3 розд. I Положення № 13).

Враховуючи викладене, у разі проведення розрахункових операцій через РРО та/або ПРРО без використання режиму програмування найменування кожного підакцизного товару із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, ціни товару та обліку його кількості до суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), за рішенням відповідних контролюючих органів застосовується відповідальність у вигляді штрафних санкції, передбачених п. 7 ст. 17 Закону № 265 – триста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян  (5100,0грн.).

ГУ ДПС у Київській області

 

Податківці Київщини продовжують роз’яснювальну роботу з-поміж платників щодо переваг використання програмних РРО

Минулого тижня фахівці податкової служби Київщини провели низку роз’яснювальних заходів для платників-спрощенців.

Підприємцям, які ведуть діяльність у торгово-розважальних центрах і ринках Борисполя та Глевахи, розповідали про алгоритм встановлення та використання програмних РРО, а також основні правила використання реєстраторів розрахункових операцій ФОПами з січня 2021 року.

Зокрема, під час зустрічей з суб’єктами господарювання податківці зосередилися на обсягах доходу та використанні РРО. Так, вони розповіли, що з 1 січня 2021 року до 1 січня 2022 року ФОПи, обсяг доходу яких протягом року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати (у 2021 році сума складає 1 320 000 грн), незалежно від обраного виду діяльності, РРО не застосовують.

Водночас, наголошують податківці і на перевагах користуванням програмними реєстраторами розрахункових операцій, через які можна здійснювати готівкові розрахунки зі споживачами.

Програмне забезпечення (програмний РРО) можна завантажити безкоштовно з сайту ДПС і встановити на свій пристрій. Безкоштовною є не тільки сама програма, але і її підтримка.

Використання програмних РРО мають переваги перед класичними РРО, а саме:

► за допомогою різних ґаджетів (програмне забезпечення можна завантажити на смартфон, планшет, комп’ютер тощо);

► швидка та зручна реєстрація програмного РРО через Електронний кабінет;

► можливість використання режиму «офлайн»;

► відсутність необхідності ведення книг обліку розрахункових операцій;

► електронні чеки замість паперових.

ГУ ДПС у Київській області

 

На території Київського регіону виявлено незаконне зберігання спиртовмісної речовини

У ході спільних дій працівників управління контролю за підакцизними товарами ГУ ДПС у Київській області, ГУ Служби безпеки України у м. Києві та Київській області, податкової міліції ГУ ДФС у Київській області під процесуальним керівництвом Київської міської прокуратури №7 на території одного із підприємств с. Крюківщина Київської області виявлено незаконне зберігання речовини з характерним запахом спирту.

За результатами проведених заходів незаконну діяльність припинено та вилучено з незаконного обігу спиртовмісну продукцію невідомого походження об’ємом понад 67 000 літрів на суму більш 13 млн. гривень.

Триває досудове розслідування кримінального провадження.

ГУ ДПС у Київській області

 

У Броварській РДА відбулася установча нарада щодо співпраці з територіальними громадами району

Податківці Київщини взяли участь в установчій нараді під головуванням керівника Броварської РДА Георгія Біркадзе. Участь у заході взяв заступник начальника ГУ ДПС у Київській області Денис Гергі, а також відповідні фахівці служби. З-поміж питань порядку денного учасники обговорили напрями співпраці з представниками територіальних громад Київщини, зокрема, у частині наповнення місцевих бюджетів. Йшлося також про необхідність проведення нової нормативно-грошової оцінки земельних ресурсів, облік платників земельного податку, тощо, з метою їх подальшого залучення до оподаткування.

Не меншу увагу приділили учасники проведенню цьогорічної кампанії декларування доходів громадянами, акцентувавши увагу на долученні до декларування одноосібників, які отримують дохід від продажу сільгосппродукції.  Наступна робоча зустріч за участі очільників територіальних громад Броварського району відбудеться наступного тижня. 

ГУ ДПС у Київській області

 

Додати коментар