Податківці Київщини провели спільну нараду з керівництвом ГУ Пенсійного фонду області

04 лютого у ГУ ДПС у Київській області відбулась зустріч керівного складу податкової служби з керівництвом Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області.

Участь у заході взяли начальник Олена Виноградова, заступники Валерія Буділовська, Михайло Огерук, начальник управління електронних сервісів Вікторія Куценко та відповідні фахівці. З боку ГУ ПФУ – начальник Василь Фатхутдінов, начальник фінансово-економічного управління Юлія Калита та начальник управління інформаційних систем та електронних реєстрів Тетяна Петровська.

Під час зустрічі говорили про зміни у законодавстві,  які набули чинності  з 01 січня 2021 року, зокрема, про зміни порядку подання звітності про нарахування єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Окрему увагу приділили впровадженню нових форм звітності, єдиного рахунку, який може використовуватись платниками податків для сплати грошових зобов’язань та податкового боргу з податків та зборів, єдиного внеску. Сторони домовились про взаємного обміну інформацією в частині своєчасного та правильного коректного подання звітності з ЄВ.

Звернули увагу і на негативні наслідки  несплати роботодавцями єдиного внеску за найманих працівників, адже у такому випадку у найманих працівників виникають проблеми з нарахуванням пенсії.

ГУ ДПС у Київській області

Новації податкового законодавства роз’яснили на семінарі в Борисполі

На семінарі, що відбувся в Бориспільській ДПІ для ФОП – платників податків, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, ознайомлювали з новаціями податкового законодавства з наступних питань:  застосування РРО, зайнятості населення, декларування доходів, отриманих громадянами у 2020 році та сплати єдиного внеску. До участі у семінарі доєдналися також представники Головного управління пенсійного фонду України у Київській області: начальник відділу забезпечення наповнення бюджету № 2 фінансово-економічного управління Анатолій Ткаченко. Зокрема, він докладно розповів про сплату єдиного внеску у контексті пенсійного забезпечення. 

Знайомили платників податків з важливими аспектами податкового законодавства Перший заступник начальника ГУ ДПС у Київській області Володимир Луговський, Інна Косяченко – начальник управління податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок, а також відповідні фахівці податкової служби регіону.

Говорили на семінарі про алгоритм встановлення, використання ПРРО та про ті види господарської діяльності, для яких застосування касових апаратів є обов’язковим. Крім цього, податківці розповіли про основні види доходів, які підлягають обов’язковому декларуванню та способи подання декларації про майновий стан і доходи, відповідальності роботодавців за порушення, пов’язані з використанням незадекларованої праці, тощо.

ГУ ДПС у Київській області

 

Заповнення чисельності найманих працівників у податковій декларації платника єдиного податку

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що Законом України від 01.12.2020  № 1017-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій» з 01.01.2021 внесено зміни, зокрема, до п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) щодо визначення річного обсягу доходу.

При цьому критерій щодо кількості осіб, які перебувають  у трудових відносинах з платниками єдиного податку ІІ-ІІІ груп залишився незмінним:

Платники єдиного податку ІІ групи – не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

Платники єдиного податку ІІІ групи – не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена

Звертаємо увагу, що у разі, якщо кількість осіб, які перебувають з платниками єдиного податку ІІ або ІІІ груп у трудових відносинах, кожного місяця кварталу була різною та враховуючи, що для таких платників єдиного податку однією з основних умов перебування на спрощеній системі оподаткування є не перевищення 10-ти осіб або необмеженої кількості осіб відповідно, то у полі «Фактична чисельність найманих працівників у звітному періоді (осіб)» податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця зазначається найбільша чисельність працівників за будь-який місяць податкового (звітного) періоду

ГУ ДПС у Київській області

 

Як отримати статус неприбуткової організації

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що включення неприбуткової організації до Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі – Реєстр) здійснюється контролюючим органом з присвоєнням їй ознаки неприбутковості. Присвоєння ознаки неприбутковості здійснює контролюючий орган за основним місцем обліку неприбуткової організації.

Для включення до Реєстру необхідно подати до контролюючого органу реєстраційну заяву за формою 1-РН згідно з додатком 1 до Порядку ведення Реєстру та засвідчені підписом керівника або представника такої організації та скріплені печаткою (за наявності) копії установчих документів неприбуткової організації (крім тих, що оприлюднені на порталі електронних сервісів відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань», а житлово-будівельні кооперативи також засвідчені підписом керівника або представника такого кооперативу та скріплені печаткою (за наявності) копії документів, що підтверджують дату прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку та факт спорудження або придбання такого будинку житлово-будівельним (житловим) кооперативом. Неприбуткові організації, що діють на підставі установчих документів організації вищого рівня, відповідно до закону подають разом із реєстраційною заявою за формою 1-РН згідно з додатком 1 до Порядку засвідчену підписом керівника або представника такої організації та скріплену печаткою (за наявності) копію документа, який підтверджує включення до організації вищого рівня та надає право діяти на підставі установчих документів такої організації вищого рівня.

Реєстраційна заява та копії зазначених документів можуть бути подані (надіслані) неприбутковою організацією в один із таких способів:
 – особисто керівником або представником неприбуткової організації (в обох випадках з документальним підтвердженням особи та її повноважень) або уповноваженою на це особою;

– поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення;
 – засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством, якщо установчі документи оприлюднені на порталі електронних сервісів відповідно до Закону;

– державному реєстратору як додаток до заяви про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу в разі внесення до установчих документів змін, які впливають на систему оподаткування неприбуткової організації. Така заява передається в електронній формі в установленому порядку технічним адміністратором Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – Єдиний державний реєстр) до контролюючих органів разом з відомостями про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу згідно із Законом.

Під час державної реєстрації створення юридичної особи у заяві про державну реєстрацію створення юридичної особи заявник може зазначати прохання про включення до Реєстру без подання окремої заяви.

За результатами розгляду реєстраційної заяви та документів, що додаються до неї, або на підставі відомостей, отриманих з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, протягом трьох робочих днів з дня їх отримання контролюючим органом приймається рішення про:

– включення, повторне включення, відмову у включенні (повторному включенні) неприбуткової організації до Реєстру;

– виключення неприбуткової організації з Реєстру;

– зміну ознаки неприбутковості.

ГУ ДПС у Київській області

Додати коментар