Що необхідно знати про інфекції, які можна запобігти завдяки проведенню щеплення

  Кашлюк – інфекційне захворювання дихальних шляхів. Захворювання на кашлюк у 25% дітей перших років життя може супроводжуватися зупинкою дихання, запаленням легень; у 3% може виникнути енцефаліт (запалення головного мозку), судоми. Діти, які перехворіли на кашлюк у ранньому віці в подальшому можуть відставати від своїх однолітків у психічному розвитку. Найбільш ефективним засобом боротьби з кашлюковою інфекцією є рання імунізація дитячого населення. Завдяки вакцинації проти кашлюку в світі запобігається 85.5 млн. випадків захворювання  і 760 тис. летальних випадків.

    Дифтерія відноситься до найбільш тяжких інфекцій. Особливу небезпеку для життя становить токсична форма дифтерії, яка у великому відсотку випадків може закінчитися летально. На тяжкі форми дифтерії хворіють переважно не щеплені діти. У половини людей, що перенесли дифтерію лишаються тяжкі ураження серця. Єдиним діючим профілактичним заходом є вакцинація.

    Правець – гостре інфекційне захворювання з механізмом передачі збудника через ушкоджені шкірні покриви та слизову оболонку. Збудник правця здатен зберігатися та розмножуватися в грунті. Правець дуже тяжке захворювання, яке супроводжується судомами і може закінчитися летально. Тільки своєчасним проведенням специфічної та екстреної вакцинації може попередити захворювання на правець.

    Для профілактики небезпечних інфекцій – кашлюку, дифтерії, правця застосовується комбінована вакцина (АКДП) для дітей до 6-ти річного віку, у віці 6-ти років щеплення проводиться АДП вакциною, старше 7-ми років та дорослим АДП-М.

Додати коментар