Відбулося громадське обговорення щодо будівництва ТЕЦ

Третього  серпня 2017 року було призначено проведення позачергової сорок першої сесії міської ради сьомого скликання для з’ясування і обговорення ситуації щодо будівництва ТЕЦ по вул. Героїв Дніпра. Через відсутність кворуму сесія не розпочалася вчасно, тому ініціативною групою від громади міста було прийнято рішення провести громадське обговорення щодо питання будівництва ТЕЦ. Головучим було обрано Олену Гичко, секретарем – Мар`яну Волошин.

Виконавчий директор ТОВ «ЕПГ “Югенергопромтранс” Андрій Мілюта у своєму виступі повідомив про ті плюси, які отримає місто у разі появи в ньому ТЕЦ. В умовах дефіциту електроенергії можна було б резервувати електрику. Станція може забезпечити тепловою енергією – тепло для споживачів буде щонайменше на 30 відсотків дешевшим ніж нині. Позитивним є те, що підприємство зареєстроване в Переяславі, тож місцеві податки, а вони обчислюватимуться мільйонами гривень, будуть надходити саме до міської казни. Із залу прозвучало багато запитань, на які Андрій Олександрович дав відповідь. Також він підкреслив, що функціонування ТЕЦ негативного впливу на довкілля не матиме. «Щоб у цьому наочно переконатися, ми готові організувати поїздку на ТЕЦ у білоруське місто Пружани, на якій стоїть котел, аналогічний нашому» – сказав Андрій Мілюта.

Багато запитань задали Андрію Мілюті помічник депутата Верховної Ради Андрія Білецького, запрошений ініціативною групою протестувальників будівництва, зокрема: яке цільове призначення земельної ділянки, чи є в наявності документація, яка підтверджує будівництво ТЕЦ в межах міста?…Він зауважив, що нецільове використання земельної ділянки, надане в оренду, тягне за собою розірвання договору оренди.

Представник головного інвестора будівництва Павло Цируль свій виступ розпочав з вибачення, що допущене таке збурення в місті проти ТЕЦ, “що належного діалогу з громадськістю не відбулося”. Запропонував розпочати все “з нуля”, щоб повернутися в правове поле. Для цього інвестор готовий: 1) встановити по місту прилади замірів рівня забрудненості повітря, щоб переконатися, що після побудови ТЕЦ він не зросте; 2) повезти групу переяславців з числа активістів на аналогічну переяславській ТЕЦ у Республіці Білорусь ( лист генерального директора В.О. Куковальського щодо поїздки в місто Пружани Республіки Білорусь додається; бажаючим взяти участь у поїздці необхідно надати вказані у листі документи Мілюті А.О. для оформлення пропуску Державною служби безпеки Республіки Білорусь); 3) заплатити за проведення незалежної екологічної експертизи проекту в будь-якій організації, обраній активістами.

Світлана Помойницька, редактор газети «Діловий Переяслав», після низки своїх запитань до представника інвестора зауважила: «Ви обходили закони, а зараз хочете шукати довіри у громади». Андрій Мілюта відповів, що вони готові на компроміс.

Секретар міської ради Петро Бочарін задав запитання виступаючому щодо гарантій по кредиту від Кабінету Міністрів України, на що Павло Цируль відповів, що таких гарантій не має.

На запитання присутніх відповів головний інженер підприємства Володимир Логвин. Він пояснив, що ступінь очистки викидів станції найвищий, відповідає Євро-5, що для охолодження пару вода не використовується – це відбувається в закритих ємкостях.

Задавалися запитання відносно сировини для ТЕЦ, що за одну годину спалюватиметься 7 тонн різної деревини, що викликало резонанс у громади. Володимир Логвин наголосив на тому, що на постачання сировини для ТЕЦ заключено договори з багатьма лісгоспами. Головний інспектор ДП «Переяслав-Хмельницький лісгосп» Григорій Сич  доповів, що деревини вистачить, а чистка лісу необхідна.

Під час дискусії було з’ясовано, що запуск ТЕЦ планувався наприкінці зими; все обладнання , яке монтується – п’ятого покоління. На запитання міської ради Владислава Юденка, ким видано дозвіл на будівництво ТЕЦ, головний інженер відповів, що дозвіл видано Державною архітектурно-будівельною інспекцією України.

Виступили і представники з міста Сміла, де вже сьомий рік працює теплоелектроцентраль ТОВ “Юженергопромтранс”. Позитивного про ТЕЦ у своєму місті вони нічого не сказали, хоча станція забезпечує теплом у зимовий період 1800 квартир, 3 школи, 2 дитсадки, лікарню, залізничний вузол ім. Т. Шевченка.

Запрошений ініціативною групою директор Інституту промислової екології Олександр Сігал сказав, що не вивчив повністю необхідну документацію щодо переяславської ТЕЦ. Проте зазначив, що в існуванні станції, якщо дотримані відповідні екологічні норми, поганого нічого немає. Він повідомив, що у Литві 70 відсотків електроенергії добувається завдяки спалюванню біомаси (деревна тріска, брикети, пілети). Всі міста хочуть мати власну ТЕЦ, але потрібно вивчити ризики на довкілля. Олександр Сігал пропонував особисту підтримку стосовно експертного консультування.

Голова міськрайонної організації “Правий сектор” Ігор Дяченко заявив, що мають привід вважати будівництво ТЕЦ у Переяславі незаконним, тому підготували відповідні звернення до прокуратури, Адміністрації Президента, НАБУ, а 8 серпня проведуть пікетування в Києві біля обласної прокуратури.

Міський голова Тарас Костін щодо будівництва ТЕЦ доповів, що у 2015-му році у місто зайшов інвестор і  виконавчі органи ради були зобов’язані розглянути його звернення та заключити договір оренди на земельні ділянки або відмовити. На сесії міської ради  піднімалося питання про будівництво ТОВ «Енергопромислова група «Югенергорпромтранс» деревообробного цеху та митного складу на земельних ділянках по вулиці Героїв Дніпра, 38/1 та 38а/1. Враховуючи ці наміри депутатами і були прийняті відповідні рішення про передачу земельних ділянок в оренду саме для цих цілей. Але на сьогодні ведеться будівництво ТЕЦ. «Фахівець, який доповідав по цьому питанню вже не працює в міській раді. Те, що нас було введено в оману, цим повинні  займатися правоохоронні органи. Щодо врегулювання ситуації, яка склалася представниками виконавчих органів ради було подано понад 20 звернень у різні вищі інстанції та структури. Ми діємо в межах закону. Якщо ТЕЦ – підприємство екологічне, чому не дати йому працювати. А щодо дозволів на будівництво, наголошую, що міська рада їх не надає, а лише затверджує оренду ділянок. Ми створюємо комісію з екологічного нагляду: вона має дослідити кожну трубу в Переяславі щодо викидів. Інвестор вибачився і чи дозволити йому почати “з нуля”, має вирішити громада» – сказав міський голова.

На громадському обговоренні кожен мав змогу висловитись, надати пропозиції. У кінці обговорення, яке проходило у форматі питання-відповідь голова засідання Олена Гичко зачитала рішення:  з 3 серпня 2017 року призупинити будівництво по вулиці  Героїв Дніпра 38 а/1; опублікувати в ЗМІ оголошення про наміри будівництва; провести незалежну (державну) експертизу; результати експертних висновків подати на розгляд громадськості; провести громадські слухання, на яких вирішити, давати дозвіл на спорудження ТЕЦ чи ні. У разі неналежних дій з боку ініціаторів будівництва будуть вжиті радикальні заходи – блокування роботи підприємства.

Бажаючим взяти участь у поїздці до міста Пружани Республіки Білорусь з метою ознайомлення з роботою діючої електростанції на біомасі надаємо контактні дані Мілюти Андрія Олександровича: телефон 098-958-34-85, адреса вулиця Героїв Дніпра 38 а/1.

Лист щодо отримання дозволу на ознайомлення з роботою електростанції в м.Пружани

 

Додати коментар