Переяславець Денис Лихно став Героєм України. Посмертно, в річницю авіакатастрофи в Ірані

Наприкінці 2020 року – 29 грудня, Президент України Володимир Зеленський підписав Указ про присвоєння звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно) членам екіпажу рейсу PS752 авіакомпанії «Міжнародні Авіалінії України» – Переяслав.City

Найвищої державної відзнаки удостоєно дев’ять осіб команди (командир, два пілоти, шість бортпровідників) за їхній героїзм і самовіддані дії, виявлені під час виконання службового обов’язку.

У числі нагороджених і переяславець – навіки 24-річний бортпровідник Лихно Денис Михайлович.

Згадаймо. Уранці 8 січня 2020 року в Тегерані (Іран) незабаром після зльоту розбився літак Boeing 737 Міжнародних авіаліній України. Це була найбільша катастрофа в історії української цивільної авіації. Тоді загинули 176 людей, громадян п’ятьох країн, серед них – 11 українців, зокрема, двоє пасажирів та дев’ять осіб екіпажу. Один із загиблих бортпровідників – переяславець Денис Лихно.

 На місці катастрофи

На місці катастрофи Фото: відкриті джерела

Літак з тілами членів екіпажу рейсу PS752 прибув на летовище «Бориспіль» 19 січня 2020 року.

Розслідування. Відразу Іран не визнавав своєї вини, йшли суперечки щодо передачі Україні самописців авіаборту – «чорних ящиків». 23 липня розшифрування даних завершено. Іран передав Україні офіційний звіт про катастрофу літака МАУ. Процедура підтвердила, що основною причиною аварії є «зовнішній вплив» на літак. У відповідь офіційний Київ готує пропозиції.

Водночас міжнародне розслідування трагедії ще триває.

Річниця. В річницю цієї катастрофи Міністерство закордонних справ України опублікувало спільну заяву України, Афганістану, Великої Британії, Канади та Швеції щодо роковин трагічної дати збиття літака рейсу PS752.

У ній зазначається: «Наші країни притягнуть Іран до відповідальності з метою встановлення справедливості та забезпечать виплату компенсацій Іраном в повній мірі сім’ям загиблих та постраждалим державам».

У Тегерані працівники українського посольства разом із сім’ями вшанували пам’ять загиблих, поклавши квіти на місце трагедії.

Українське посольство в Ірані вшанувало загиблих Українське посольство в Ірані вшанувало загиблих Фото: фейсбук

Компенсація. Спочатку офіційний Іран оголосив про можливу виплату країною компенсацій родичам жертв катастрофи рейсу PS752 в розмірі по 150 тисяч доларів. Невдовзі Іран відкликав свою пропозицію по виплату компенсації. Йшлося про загальну суму в 200 мільйонів євро.

В МЗС України заявили, що країну не задовольняє така пропозиція, питання про розмір компенсації має вирішуватися в переговорному процесі.

Канада. Аналогічну заяву зробив і Ральф Гудейл, спеціальний радник прем’єра Канади Джастіна Трюдо, щодо збитого літака МАУ.

Серед жертв авіатрощі найбільше пасажирів було саме з Канади – 55 канадських громадян і 30 осіб з правом на постійне проживання в цій країні. “Ця національна трагедія є однією з найбільших втрат канадських життів в історії цивільної авіації”, – йдеться у заяві, опублікованій на сайті прем’єр-міністра Канади.

Уряд Канади оголосив 8 січня Національним днем пам’яті жертв авіакатастроф. Водночас Канада створює стипендію у пам’ять про пасажирів рейсу. «Аби віддати шану студентам, викладачам та усім, пов’язаним з академічною сферою, ми також засновуємо стипендію у пам’ять про пасажирів рейсу PS752. Ми продовжуємо обговорювати із родичами ініціативи із вшанування, у тому числі монумент пам’яті загиблих в авіакатастрофах”, – йдеться у повідомлення Трюдо.

Додати коментар