Хто має право на списання недоїмки з єдиного внеску?

 Законом України від 04.12.2020  №1072-IX, який набрав чинності 10 грудня 2020 року, доповнено розділ VIII “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” №2464 (далі – Закон №2464) пунктом 9-15, згідно якого підлягають списанню за заявою платника та у порядку, визначеному цим Законом, несплачені станом на 01 грудня 2020 року суми недоїмки, нараховані:

– платникам єдиного внеску, зазначеним у п.4 част.1 ст.4 (крім ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування ) Закону №2464, – тобто, фізичним особам-підприємцям,  які обрали загальну систему оподаткування

– платникам єдиного внеску, зазначеним у п.5 част.1 ст.4 Закону №2464, – тобто,  особам, які провадять незалежну  професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності.

Списанню підлягають суми недоїмки, нараховані за період з 01 січня 2017 року до 01 грудня 2020 року, а також штрафи та пеня, нараховані на ці суми недоїмки, включно до дати подання заяви про списання недоїмки, у разі якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) від їх діяльності, що підлягає оподаткуванню  податком  на  доходи  фізичних осіб, та за умови подання  до

01 березня 2021 року:

– особами, які станом на дату подання заяви про списання недоїмки є платниками, або у період з 01 січня 2017 року до дати подання заяви вважалися платниками, зазначеними у п.4 част.1 ст. 4  Закону №2464 (крім ФОП підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування), – тобто, ФОП загальної системи оподаткування, – державному реєстратору за місцем знаходження реєстраційної справи ФОП заяви про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності та до податкового органу – звітності відповідно до вимог част.2 ст. 6  Закону №2464 за період з 01 січня 2017 року до 01 грудня 2020 року. Такі документи подаються платником (особою) виключно у випадку, якщо вони не були подані раніше;

– особами, які станом на дату подання заяви про списання недоїмки є платниками, або у період з 01 січня 2017 року до дати подання заяви вважалися платниками, зазначеними у п.5 част.1 ст. 4  Закону №2464, – тобто, особами, які провадять незалежну  професійну діяльність, –  до податкового органу за основним місцем обліку заяви про зняття з обліку як платника єдиного внеску та звітності відповідно до вимог част.2 ст. 6  Закону №2464 за період з 01 січня 2017 року до 01 грудня 2020 року. Такі документи подаються платником (особою) виключно у випадку, якщо вони не були подані раніше.

Після отримання у встановленому законом порядку відповідних відомостей від державного реєстратора або заяви про зняття з обліку як платника єдиного внеску та за умови подання платником єдиного внеску (особою) зазначених документів (якщо відповідні документи не були подані раніше) контролюючий орган протягом 15 робочих днів проводить камеральну перевірку, за результатами якої приймає рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені або вмотивоване рішення про відмову списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені.

Водночас, податковим органом може бути прийнято рішення про відмову списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені, за умови якщо за результатами перевірки буде встановлено, що:

1) платник податків отримав дохід (прибуток) від здійснення підприємницької та/або незалежної професійної діяльності протягом періоду з 01 січня 2017 року до 01 грудня 2020 року;

2) суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були в повному обсязі самостійно сплачені платником (особою) або стягнуті у порядку, передбаченому Законом № 2464.

У разі якщо суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були частково самостійно сплачені платником (особою) та/або стягнуті у порядку, передбаченому Законом № 2464, контролюючий орган приймає рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені у частині, яка залишилася несплаченою.

Штрафні санкції до платника єдиного внеску, передбачені п.7 част.11 ст. 25 Закону № 2464, за наведених умов не застосовуються

ГУ ДПС у Київській області

 

Відбулася зустріч з представником Уповноваженого Верховної Ради з прав людини у північних областях

Цього тижня відбулася зустріч керівництва ГУ ДПС у Київській області з представником Уповноваженого Верховної Ради з прав людини у північних областях Вікторією Пєховою. З боку податкової служби участь у заході взяли заступники начальника Олександр Мазуренко та Михайло Огерук.

Лейтмотив зустрічі – загальні напрями діяльності інституту Уповноваженого, форми роботи, а також окремі проблемні питання, що виникають за результатами проведення моніторингових візитів.

Зокрема, учасники обговорили аспекти діяльності низки громадських організацій, чиє функціонування має ознаки здійснення господарської діяльності без дотримання порядку її ведення. «Відповідно до статутних документів, громадські організації мають право бути засновниками суб’єктів господарювання. Водночас вони фактично здійснюють таку діяльність самостійно, порушуючи порядок, встановлений законодавством України, та за відсутності дозвільних документів. Інколи йдеться про діяльність центрів реабілітації алко- та наркозалежних, що передбачає наявність медичної ліцензії», – зазначила Вікторія Пєхова. «Такий стан справ тягне за собою, насамперед, неналежне надання відповідними закладами послуг громадянам з охорони здоров’я, можливий незаконний обіг наркотичних препаратів, використання незареєстрованих найманих працівників, а також порушення у сфері оподаткування».

Крім цього, зустріч містила інформаційно-просвітницьку складову. Так, сторони обговорили питання запобігання та протидії дискримінації у різних сферах, приклади забороненої поведінки, а також шляхи протидії дискримінації у різних сферах суспільного життя.

Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Київській області у мережі Facebook за посиланням www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» https://t.me/infoTAXbot

Підписатись на телеграм-канал ДПС https://t.me/tax_gov_ua

ГУ ДПС у Київській області

 

Податковий борг фізичних осіб у сумі до  6800 грн. можна відстрочити до 29 грудня 2021 року

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що 10 грудня 2020 року набрав чинності Закон України від 04.12.2020 року № 1072-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2», яким підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) доповнено, зокрема, п. 1 прим. 2.

Відповідно до п. 1 прим. 2 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ податковий борг платників податків – фізичних осіб, у тому числі самозайнятих осіб, який у загальній сумі не перевищує 6800 грн., може бути врегульований у такому порядку.

Сума податкового боргу (у тому числі штрафні санкції, пеня та проценти за користування розстроченням/відстроченням), що обліковувалася за такими платниками податків станом на 01 грудня 2020 року і залишилась непогашеною станом на дату надання відстрочення, може бути відстрочена до 29 грудня 2021 року.

Відстрочення здійснюється контролюючим органом за місцем обліку платника податків – фізичної особи за його заявою.

Відстрочення надається без нарахування процентів за користування таким відстроченням.

За умови погашення платником податків повної суми відстроченого податкового боргу не пізніше 29 грудня 2021 року, штрафні санкції і пеня на такі сплачені відстрочені суми не застосовуються та не нараховуються, а застосовані (нараховані) коригуються до нульових показників.

У разі непогашення платником податків повної суми відстроченого податкового боргу до вказаного строку, а також у разі її погашення після 29 грудня 2021 року, штрафні санкції і пеня на відстрочені суми, що залишаться непогашеними, нараховуються у загальному порядку згідно з вимогами ПКУ.

Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Київській області у мережі Facebook за посиланням www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» https://t.me/infoTAXbot

Підписатись на телеграм-канал ДПС https://t.me/tax_gov_ua

ГУ ДПС у Київській області

 

Які ФОП – платники ЄП не застосовують РРО та/або ПРРО з 1 січня 2021 року?

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що відповідно до п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) РРО та/або ПРРО не застосовуються платниками єдиного податку першої групи.

Звертаємо увагу, що 01 січня 2021 року набирає чинності розд. І Закону України від 01.12.2020  № 1017-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій» (далі – Закон №1017), який вносить зміни, зокрема, до п. 61 підрозд. 10 розд. XX «Інші перехідні положення» ПКУ.

Новою редакцією п. 61 підрозд. 10 розд. XX «Інші перехідні положення» ПКУ передбачено, що до 01 січня 2021 року РРО та/або ПРРО не застосовуються платниками єдиного податку другої – четвертої груп (фізичними особами – підприємцями) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 грн., крім тих, які здійснюють:

– реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

– реалізацію лікарських засобів та виробів медичного призначення.

З 01 січня 2021 року до 01 січня 2022 року РРО та/або ПРРО не застосовуються платниками єдиного податку другої – четвертої груп (фізичними особами – підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

–     реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

–    реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;

–     реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Київській області у мережі Facebook за посиланням www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» https://t.me/infoTAXbot

Підписатись на телеграм-канал ДПС https://t.me/tax_gov_ua

ГУ ДПС у Київській області

 

Онлайн комунікацію з податковою службою обрали більше 154 тисяч платників Київщини

Онлайн комунікацію з податковою службою обрали більше 154 тисяч платників Київщини. Такий показник складає 85% від загальної кількості платників податків пристоличного регіону.

Наразіюридичні особи подали 94% звітності в електронному вигляді, а фізичними особами- підприємцями 74%.

У розрізі територіальних органів найбільший відсоток платників, які обрали подання звітності онлайн, у Миронівській ДПІ (92%), Сквирській ДПІ (91%), Броварській ДПІ – 91%, Києво-Святошинській – 90%.

Щодо подання звітності в розрізі податків, слід відмітити, що на сьогодні платники Київщини подали в електронному вигляді: 99,9 %- декларацій з податку на додану вартість; 87,6%- звітності з акцизного податку; 83%- звітності з податку на прибуток підприємств та 68,8% – декларацій платника єдиного податку.

ГУ ДПС у Київській області наголошує, що Електронний кабінет забезпечує можливість реалізації платниками податків прав та обов’язків, визначених Податковим кодексом України та іншими законами шляхом перегляду в режимі реального часу інформації про платника податків, що збирається, використовується та формується контролюючими органами у зв’язку з обліком платників податків та адмініструванням податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ), здійсненням податкового контролю, у тому числі дані оперативного обліку податків, зборів, ЄВ (у тому числі дані інтегрованих карток платників податків), дані системи електронного адміністрування податку на додану вартість, дані системи електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, а також одержання такої інформації у вигляді документа, який формується автоматизовано шляхом вивантаження відповідної інформації з електронного кабінету із накладенням кваліфікованого електронного підпису посадової особи контролюючого органу та кваліфікованої електронної печатки контролюючого органу із застосуванням засобів КЕП чи печатки, які мають вбудовані апаратно-програмні засоби, що забезпечують захист записаних на них даних від несанкціонованого доступу, від безпосереднього ознайомлення із значенням параметрів особистих ключів та їх копіювання.

Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Київській області у мережі Facebook за посиланням www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» https://t.me/infoTAXbot

Підписатись на телеграм-канал ДПС https://t.me/tax_gov_ua

ГУ ДПС у Київській області

 

Додати коментар