За крок до децентралізованої України – відбувся відкритий діалог Уряду та місцевого самоврядування

З набуттям чинності Закону №1009 (законопроект 3651-д) Кабінет Міністрів України, місцеві державні адміністрації, органи місцевого самоврядування новостворених районів і громад буквально за три тижні мають прийняти дуже багато рішень, які дозволять з нового року розпочати новий етап розвитку країни – коли послуги, ресурси і відповідальна влада знаходяться максимально близько до людей – у громадах.

Про це, крім іншого, йшла мова в ході відкритого діалогу Уряду та місцевого самоврядування «Україні – сучасне європейське самоврядування!».

🔹Закон передбачає, що районні ради зобов’язані передати у комунальну власність територіальних громад практично усі об’єкти, які були у спільній власності громад району», – зазначив Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов. Він також нагадав, що змінами до Бюджетного кодексу більшість коштів, необхідних у тому числі і для утримання інфраструктури, з районного рівня вже передали на рівень громад.

За словами заступника Міністра розвитку громад і територій України Вячеслав Негода, усі, хто підтримує децентралізацію, мають бути зацікавлені, щоб громади отримали повноваження і ресурси, необхідні для надання послуг людям. 🔹Цей перехід від радянської моделі самоврядування до сучасної української, безумовно, важкий для кожного учасника реформи – для голів та депутатів місцевих рад, працівників місцевих державних адміністрацій, для усіх, хто приймає рішення на місцях. Але ми спільно маємо зробити так, щоб зміни, які тривають нині в кожній громаді, не позначилися на якості послуг для людей. Ми за крок до того, щоб почати розбудовувати по-справжньому децентралізовану Україну. І зараз наш найцінніший ресурс – це час. Давайте використаємо його ефективно🔹», – закликав В’ячеслав Негода.

Нагадаємо, Мінрегіон та експерти за підтримки Програми Рада Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні» підготували роз’яснення перших кроків новообраних місцевих рад та набір консультаційних матеріалів: https://decentralization.gov.ua/news/12985
Є також відповідні роз’яснення Асоціації міст України: https://decentralization.gov.ua/news/12969

Під час заходу на запитання учасників діалогу відповідали також представники Міністерство охорони здоров’я УкраїниМіністерство освіти і науки УкраїниМіністерство соціальної політики України Міністерство культури та інформаційної політики України, а також народні депутати України.

Повне відео заходу – за посиланням: https://decentralization.gov.ua/news/13047

Світлина від Децентралізація.
Світлина від Децентралізація.
 
 

Додати коментар