У Переяславі-Хмельницькому пройшов ІІ Всеукраїнський фестиваль авторської творчості «Славен град».

Із 6 по 9 липня у Переяславі пройшов ІІ Всеукраїнський фестиваль авторської творчості «Славен град». Барди-музиканти, які приїхали першого дня, долучилися до яскравого міського дійства з нагоди свята Івана Купала на Трубізькому лузі та презентували свій фестиваль кількома піснями на великій сцені.

Фестиваль набув нової окраси завдяки зміні локації (торік його провели в НЦК «Зустріч»). Вечір 7 липня наповнив околиці міської зони відпочинку «Стара гребля» (тепер він базувався тут) на мальовничому березі р. Трубіж вишуканою авторською музикою. Приємно подивувала ціла делегація музикантів із сусіднього Борисполя. Дмитро Футорний (лідер рок-гурту «Рана Рідібунда») вразив всіх своїми філософськими піснями та потужним вокалом. Двоє Олександрів з Борисполя імпровізували на флейті, вдало підігруючи виконавцям, що виступали з гітарою. ЖурналісткаТетяна Підгурська зачарувала всіх своїми ліричними оригінальними піснями про рідний Бориспіль: «Літаки», «Таксі», а ще вона виконала кілька поезій талановитих бориспільських поетів, музику до яких написала сама.

Сергій Шестопалов з Енергодара, професійний музикант, цікава творча людина, що цілодобово жартує, автор численної кількості пісень, підкорив глядачів своїм артистизмом і різноманітністю репертуару. Це переважно ліричні пісні, що беруть за серце, але може бути й іронічний «Сало-блюз». Анатолій Кальнобрицький з Києва, як і багато інших бардів, уже відвідував Переяслав на квартирниках, які організатор фестивалю Світлана Яценко проводить щомісяця у Переяславі. Артист підкорив публіку своїми піснями з вишуканими текстами.

Володимир Кримець із с. Циблі порадував своїми життєстверджуючими палкими піснями.

Олександр Супрун із Запоріжжя, незмінний ведучий і режисер фестивалю, взявши гітару, нагадав про свій артистичний талант і серйозними, і легкими дитячими піснями.

Переяславець Андрій Бендерський зачепив кожного за живе творами злободенними, нерідко іронічної спрямованості.

Вечірню програму завершив місцевий гурт «Драбадан» повноцінним концертом.

Традиційними стали вечірні посиденьки біля вогнища з гітарою по колу і тарілочкою теплого і смачного кулішу для кожного охочого.

А ранок 8 липня для музикантів, гостей міста почався з екскурсії міськими музеями, цьому подарунку завдячуємо керівництву НІЕЗ «Переяслав». Тим часом на березі Трубежа відбувся невеличкий ярмарок, на якому торгували виробами декоративно-прикладного мистецтва.

Цього року фестиваль розширив коло учасників і, окрім бардівської музики, учасники змогли продемонструвати інші таланти. О 17-й розпочався концерт дитячої творчості. Першим виступив міський дитячий театр «Діалог» з виставою «Червона Шапочка», потім відбувся концерт дитячої творчості «ЛяМіТошка», під час якого дітки з Переяслава та сіл району виконували свої і не тільки твори. Взагалі у організатора фестивалю Світлани Яценко у планах провести у нашому місті фестиваль дитячої авторської творчості, де б діти з усіх усюд виконували свої пісні, вірші, демонстрували інші власні творчі видумки. А цьогорічний дитячий концерт став першим кроком до втілення цієї ідеї. Після виступу кожен учасник концерту отримав іменний диплом і маленький яскравий подарунок – вишиту подушечку з логотипом персонажа ЛяМіТошки. А ще всіх діток чекав солодкий стіл.

Основна подія третього дня фестивалю – виступ харківського авторського театру-студії «Альтернатива» під керівництвом Віталія Чайки з виставою «З чого виникає кохання». Актори театру – люди з обмеженими можливостями, і їхня сценічна гра була теж особливою – свіжою, нетривіальною.

Традиційно вечір новими піснями продовжили барди. Приємно, що чутки про фестиваль дійшли до столиці, звідки приїхало кілька учасників організації «Сонячні барди». Вони виконали власні пісні, а співачка Світлана Мудрак – кілька народних та оперну пісню. До вільного мікрофону долучались і всі охочі переяславці.

9 липня передобідньої пори відбулось офіційне закриття фестивалю, вручення дипломів і подяк та заключний гала-концерт.

Фестиваль відбувся. Його організатори дякують всім  учасникам за виступи, глядачам – за підтримку, а Андрію Черновському і його «Старій греблі» – за гостинне місце проведення. До нових фестивалів та квартирників!

Олена Шкребтієнко «Вісник Переяславщини»

Додати коментар