В історичній частині Переяслава встановили чотири артлавки

Переяслав прикрасили ще чотири артлавки, присвячені видатним діячам минулого. Три лавки замовлені міською радою, одна – подарунок від місцевого перевізника – Переяслав.City

Нагадаємо, що цього року творча майстерня Олександра Чубая отримала замовлення від міської ради на виготовлення семи лавок, присвячених видатним діячам, життя яких було пов’язане з Переяславом. У кінці серпня три з них встановили біля фонтану в сквері «Серце Переяслава» – на честь Володимира Заболотного, Івана Мазепи та Шолом-Алейхема. Раніше в цій зоні відпочинку з’явилися лавки із портретами Григорія Сковороди й Тараса Шевченка.

Минулого тижня Переяслав прикрасили ще чотири артлавки. Три – із замовлених міською радою, ще одна – подарунок містянам від перевізника Дмитра Пасічника.

Лавку на честь Героя України Михайла Сікорського встановили на вулиці Богдана Хмельницького, неподалік Альтицького мосту. На ній – портрет Михайла Івановича, коротка біографія та план музею просто неба. Поруч – будинок, у якому проживав фундатор переяславських музеїв, пам’ятний знак першій літописній згадці слова “Україна” та туристично-інформаційний щит.

Лавки, присвячені князю Володимиру Мономаху і церковному діячеві Єфрему ІІ Переяславському, помістили на майданчику перед дитячою мистецькою школою. Нещодавно тут встановили декоративну арфу, а фасад будівлі прикрасили підсвіткою зі скрипковими ключами. Особливо гарною і романтичною школа стає у вечірній час.

Ще одну лавку також розмістили в сквері біля Вознесенського собору.

– Вона присвячена Тарасу Шевченку. Нею замінили іншу лавку на честь Кобзаря, яка потребує реставрації. Замінимо дошку для сидіння і повернемо артоб’єкт у місто. На прохання замовника Дмитра Пасічника зобразили на новій лавці портрет Шевченка в молодому віці та 18 фрагментів його віршів, – розповів Олександр Чубай. – Наразі доробляємо лавку, присвячену князю Володимиру Глібовичу. Можливо, вона стоятиме біля його пам’ятника.

«Дуже круто! Лавки стають фірмовою родзинкою міста!», «Це культурне надбання міста! Майстри молодці. Колоритно, сучасно, з історичними фактами та з душею», – прокоментували фотографії нових лавок користувачі фейсбуку.

Додати коментар