В університеті відбувся Всеукраїнський ECOFORUM-2020 «The European Green Deal: виклики для України. Кругова економіка»

 25 вересня 2020 року на базі Університету Григорія Сковороди в Переяславі, за ініціативи Національного центру сталого розвитку та Професійної асоціації екологів України, і за сприяння Переяславської міської ради та міського голови міста Переяслава Тараса Костіна, відбувся Всеукраїнський ECOFORUM-2020 «The European Green Deal: виклики для України. Кругова економіка» – сайт Університету Григорія Сковороди в Переяславі.

Захід модерували президентка Професійної асоціації екологів України, виконавча директорка Ecobusiness Людмила Циганок та голова комітету промислової екології та інновацій ПАЕУ, генеральний директор Центру Екології та Розвитку Нових технологій Владислав Антипов.

Після реєстрації учасників, зокрема представників комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів і Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, очільників ОТГ та природоохоронних департаментів ОДА, а також голів галузевих Асоціацій, представників міжнародних структур та фондів й керівників підприємств, природоохоронних та інженерних служб та привітальної кави у актовому залі університету відбулося урочисте відкриття Форуму. Вітальні слова до учасників виголосили президентка Професійної асоціації екологів України, виконавча директорка Ecobusiness Group Людмила Циганок, міський голова Переяслава Тарас Костін, проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності Університету Григорія Сковороди в Переяславі Василь Дудар, голова комітету екологічної політики Верховної Ради України, народний депутат України Олег Бондаренко та заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

Надалі робота Форуму тривала у двох сесіях та кількох панелях, у ході яких учасники зібрання обговорювали важливість та механізми реалізації Нової зеленої угоди ЄС та її значення для України, задавали орієнтири вдосконалення державної політики у сфері поводження з охороною атмосферного повітря, водних ресурсів, промисловими відходами, демонстрували представникам ОТГ можливості у сфері покращення якості довкілля, окреслювали рішення для основних екологічних проблем України у 2020 році та формували умови для відкритого діалогу між владою, суспільством і бізнесом.

Приміром, робота сесії № 1 у першій панелі мала назву «Екологічна політика України. Якою буде зелена дорожня карта для України?». У її ході радник віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції й Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Олексій Рябчин ознайомив усіх з програмою Green Deal для України, розміркувавши з учасникам про те, чи створює вона зайві ризики, чи є необхідністю або новими шансами стати драйвером екологізації. У свою чергу т. в. о. голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Костянтин Гура розповів усім охочим про участь України у реалізації EU Green Deal, детальніше зупинившись на констексті діючих та запланованих державних ініціатив з підвищення енергоефективності економіки. Своїми думками з означеної теми секції поділився й заступник голови Державної екологічної інспекції України Денис Каплунов. Надалі віцепрезидентка ПАЕУ Людмила Хоміч розповіла про Ініціативи прозорості видобувних галузей в Україні (ЕІТІ) у сегменті відкриття екологічної інформації у видобувних галузях; віцепрезидент ПАЕУ Валентин Щербина – про збереження біологічного та ландшафтного різноманіття у контексті можливостей для України та викликів для бізнесу; віцепрезидентка ПАЕУ зі сталого розвитку Валерія Заружко – про можливості та готовність України до сталого розвитку, а президентка «Let’s Do It Green Ukraine» Анна Радченко поділилася своїми напрацюваннями щодо синергії бізнесу, громади та влади у ініціативі «Зробимо Україну чистішою разом».

Після зміни панелей у сесії мова пішла про перспективи та ризики ЕКО-реформ на 2020/2021 роки. З привітальним словом до учасників звернулися співголова МФО, заступник голови комітету екологічної політики ВРУ, народний депутат України Олександр Маріковський та директор проєкту «Найкращі доступні технології та методи управління (НДТМ) для України» Габріель Зауер. Згодом своїми думками про готовність України дихати чистим повітрям і спільно дбати про довкілля разом з усією Європою поділилася співголова МФО, народний депутат, голова підкомітету Верховної ради України з питань зміни клімату та охорони атмосферного повітря Леся Василенко, а голова громадської ради при Мінприроди/Мінекоенерго (2016-2020) Світлана Берзіна розповіла про інструменти циркулярної економіки у контексті зеленого курсу. Наостанок роботи цієї панелі заступник директора департаменту стратегічного розвитку Держенергоефективності Тамара Буренко поділилася своїми роздумами щодо того, що несе Європейська Зелена Угода для українських підприємств – можливості чи загрози.

Крайня панель у роботі першої секції мала назву «Енергоефективність: як проблеми перетворити в можливості. ВДЕ: перспективи та ризики». Говорили про використання чистої енергії домогосподарствами та громадами (Юрій Шафаренко, заступник голови Держенергоефективності); національний виклик: «чиста» енергія та земля для майбутніх поколінь (Олександр Домбровський, голова правління 100 RE Ukraine); нову енергетичну стратегію та важливість водню (Олександр Рєпкін, голова водневої ради); cтан та перспективи розвитку біоенергетики в Україні, зупинившись на окремих успішних кейсах (Георгій Гелетуха, голова правління Біоенергетичної асоціації України); вітрову енергетику як складову зеленого енергетичного переходу (Андрій Конеченков, голова правління Української вітроенергетичної асоціації, віцепрезидент WWEA); закріплення курсу на розвиток  відновлюваної енергетики, визначений European Green Deal в умовах українських реалій у контексті наслідків для бізнесу (Артем Семенишин, член правління, виконавчий директор Асоціації сонячної енергетики України) та перспективи водню в українських реаліях (Олександр Павловський, партнер компанії «Тесла Енерго»).

Після обідньої перерви на каву-брейк робота Всеукраїнського екофоруму в Переяславі продовжилася у сесії № 2 під назвою «Взаємодія бізнесу-влади-громади задля екологізації. Кращі екотехнології». Там виступи учасників стосувалися запобігання утворенню відходів як основи циркулярної економіки (Валентин Щербина, віцепрезидент ПАЕУ), успішних прикладів управління відходами приватним бізнесом в м. Тернопіль та м. Одеса (Андрій Гріненко, гендиректор компанії «Кліар Енерджі»); досвіду і перспектив м. Славутича у реалізації проєктів з енергоефективності (Михаїл Шинкаренко, заступник міського голови м. Славутич); когенерації шляхом газифікації біомаси як способу зменшення вартості тепла для споживачів місцевих громад та успішного досвіду Чернігівської генеруючої компанії (Сергій Савчук, виконавчий директор Clear Energy, ексголова Держенергоефективності); cталого користування водними ресурсами в контексті просторового планування розвитку громади у розрізі проблем та шляхів вирішення (В’ячеслав Фадєєв, експерт з питань сталого розвитку та економіко-екологічних досліджень, член ПАЕУ, директор ТОВ «Гекко Груп»); кейсів із побудови енергонезалежності громад, використання місцевих агровідходів як енергетичної сировини, агрофотовольтаїки (Станіслав Ігнатьєв, генеральний директор «Solar Generation», засновник Харківського енергетичного кластера); передових українських технологій скорочення викидів парникових газів як шанс для України (Олександр Кузнецов, засновник ТОВ «Декарбон Iнжинирiнг»); зелених облігацій як інструменту залучення фінансування в проєкти екологічного спрямування (Андрій Фролов, заступник начальника Управління реформування сфери енергоефективності та енергозбереження Держенергоефективності); компактних стаціонарних постів моніторингу атмосферного повітря airpointer відповідно до поcтанови КМ № 827 від 14 серпня 2019 р. (Василь Дорохов, начальник відділу аналітичних систем ТОВ «Екнісінжиніринг»); cистеми управління відходами на підприємстві, у розрізі проблематики та перспектив (Олена Потапенко, менеджер з екологічної безпеки ТОВ «ДТЕК Мережі»); модернізації очисних споруд шляхом оновлення технологічних рішень (Олексій Мясоєдов, керівник відділу досліджень і технологічних рішень EKOTON Group); принципів практичного моніторингу довкілля (Юлія Лісняк, виконавчий директор компанії «Центр практичної екології»); агровольтаїки в Україні (Дмитро Грищенко, представник «Тесла Агро») та практичних рішень щодо поводження з небезпечними відходами територіальних громад (Кирило Косоуров, голова комітету управління відходами ПАЕУ).

На завершення дня учасникам зібрання провели екскурсію, також вони відвідали діючу електростанцію ТОВ «ЕПГ «Югенергопромтранс», де її генеральний директор Андрій Мілюта ознайомив відвідувачів з процесами та обладнанням: паровим котлом Wartsilla та паровою турбіною Triveni, тріскоподрібнюючим комплексом та автоматичним складом Vecoplan.

Уже завтра всі кого у Переяславі зібрав Всеукраїнський екофорум та виявив бажання, отримають змогу долучитися до челенджу «Позбався зайвоGO!», де матимуть можливість зустріти схід сонця на повітряних кулях, відвідати екскурсію до музею та фестиваль.

Максим ЛЕВЧЕНКО

Додати коментар