Гроші замість підгузків. Чи зраділи мами в Переяславі новаціям з “бебі-боксами”?

Уряд на засіданні 29 липня ухвалив рішення, яким фактично зупинив дію проєкту «пакунок малюка». З вересня 2018 року батькам новонародженого держава дарувала бебі-бокс. Навесні цього року Мінсоцполітики не провело тендер на їх закупівлю. Тому з вересня цього року замість нього мають видавати 5 тисяч гривень компенсації. За ці кошти можна буде купити певний перелік товарів і лише у спеціалізованих магазинах – Переяслав.City

Пакунок замінить картка з особливим режимом

Монетизація натуральної допомоги новонародженим — пілотний проєкт Мінсоцполітики. Його очільниця Марина Лазебна під час обговорення на засіданні уряду пояснила, як цим зможуть скористатися батьки новонародженого:

— у Приватбанку їм відкриють спеціальних рахунок з особливим режимом використання та видадуть окрему соціальну картку;

— звернутися за такою допомогою можна упродовж 12 місяців від дати народження дитини;

 

— використати кошти можна буде упродовж року тільки на придбання для дитини засобів гігієни та догляду, одягу, взуття, текстилю, іграшок та засобів гігієни для породіль;

— купити самостійно зазначені товари за соціальною карткою дозволено буде лише у визначених урядом закладах роздрібної торгівлі.

Міністерка підкреслила, що 5 тис. грн компенсації на одну дитину — це сума максимальна, яку вони могли залучити, бо в бюджеті на це передбачено 1,2 млрд грн. Якщо в якихось регіонах «пакунки малюка» залишилися, то їх ще роздадуть.

Під час обговорення прем’єр Денис Шмигаль назвав цю постанову соціально дуже важливою. Зокрема, що сума компенсації більша, ніж була фактична вартість закуплених на тендері пакунків (3,4 тис. грн). При цьому зауважив, що «пакунок малюка», на думку породіль, не завжди відповідав їхнім потребам і побажанням.

Розчарована, що «бебі-бокси» відмінили

Що про це думають самі майбутні мами?

Переяславка Аліна Грищенко, 27 років, очікує народжувати другу дитину. Готуючись до пологів, розраховувала саме на бебі-бокс.

— Чотири роки тому, коли збиралася вперше в пологовий будинок, то купила всі речі за списком, який там попередньо видали. Тільки той перелік ще й тоді був неактуальним. Не можу сказати точно, у яку суму те обійшлося, але чи не половину з купленого я так і не використала.

Молода жінка каже, що тоді, зокрема, потрібно було мати з собою по два комплекти розпашонок та повзунців, хоча вони вкрай непрактичні!. Замість них після виписки батьки купили «чоловічків» і весь час користувалися тільки ними. Та й звичайні пеленки в обумовленій кількості майже не знадобилися.

— Коли почали видавати перші бебі-бокси, я їх бачила у знайомої — тоді комплектація була так собі. Зате в тих, що пакували останнім часом, все було навіть дуже класне, туди додали чимало потрібного. Я розраховувала, зокрема, на комбінезон-трансформер, підгузки та й одяг, бо дитина швидко росте і багато накуповувати не варто. А розвиваючий килимок, який був у боксах, бачила в магазині, то він близько тисячі коштував! Навряд чи куплю його сама.

Дуже розчарована, що «бебі-бокси» відмінили і я вже не отримаю його, — зізнається Аліна. — У новинах бачила репортаж про це, то журналісти порахували, що купити вроздріб за найнижчими цінами такий же комплект бебі-боксу коштуватиме щонайменше 7,2 тисячі гривень.

Батьків пишуть на чергу

Для батьків з цієї історії тепер найцікавішими є те, як вони на практиці зможуть цим скористатися? Які ціни будуть у визначених магазинах? І чи будуть такі в нашому місті? Зокрема, Аліна, зауважила, що доручити цю справу чоловікові не зможе — він не розуміється. А бігати їй самій за такими покупками буде нереально.

— Останній бебі-бокс ми видали 25 травня, — розповідає Людмила Клюйко, начальниця відділу розгляду звернень громадян управління соцзахисту населення РДА. — Відтоді лише приймаємо заяви від батьків новонароджених, пишемо їх у чергу і обіцяємо, що як тільки буде якась допомога — їм повідомимо. Вже є кілька десятків заяв, і їх постійно додається.

Наразі відомо одне: звернутися за компенсацією потрібно протягом 12 місяців із дати народження дитини. Також у рішенні міністерства йдеться і про те, що “отоварити” “картку малюка” можна буде упродовж року з часу її отримання.

Зі слів Людмили Клюйко, раніше такі пакунки мамі видавали прямо в пологовому відділенні. Управління регулярно з ним уточнювало кількість породіль і замовляло через обласний департамент необхідну партію бебі-боксів. Якщо жінка з якихось причин народжувала, наприклад, у Києві, то пакунок малюка їй видавали за місцем фактичного проживання — в районному чи міському управлінні. Для цього потрібна була тільки заява та довідка з пологового, що там пакунок мама не отримала. Зазвичай обласні клінічні лікарні їх не видавали, але приватні пологові будинки — так.

  • копію свідоцтва про народження дитини;
  • довідку з пологового будинку про неотримання пакунку малюка;
  • копію ідентифікаційного номеру матері (або копію паспорта).

У міському управлінні соцзахисту повідомили, що в них бебі-боксів у наявності також немає, тому від батьків і вони приймають лише заяви, їх уже багато.

Додати коментар