Як не отруїтися грибами

Дочекались ми  золотих осінніх деньків, ліс кличе у свої хащі тисячі грибників, несуть вони додому повні кошики грибів і енергію від спілкування з природою. Та  не завжди ми  знаємо, які гриби треба збирати, як їх готувати, як надавати першу медичну допомогу, якщо біда постукала у вашу оселю. Надаємо населенню Київщини  поради, які можуть допомогти у   ситуаціях, пов’язаних зі збором і заготівлею грибів.

  • Уникайте стихійних ринків, купуйте гриби у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих ринках).
  • Збирайте і купуйте тільки ті гриби, про які вам відомо, що вони їстівні;
  • Не збирайте гриби:
  • якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися;
  • поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно і радіаційно небезпечних зонах;
  • невідомі, особливо з циліндровою ніжкою, в основі яких є потовщення, оточене оболонкою;
  • з пошкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або покриті слизом;
  • ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
  • «шампіньйони», в яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
  • Не порівнюйте зібрані або придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності.
  • Не пробуйте сирі гриби на смак.
  • Ще раз перевірте гриби, особливо ті, які збирали діти. Всі сумнівні треба викинути. Нижню частину ніжки гриба, яка забруднена землею, викидайте. Гриби  промийте, у маслюків і мокриць зніміть з капелюшка слизьку плівку.
  • Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється отрута.
  • Спочатку їх треба кип’ятити 7-10 хвилин у воді, перший відвар необхідно злити. Лише після цього гриби можна варити або смажити.
  • Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовуються для соління – грузді,  маховики та інші, які містять молочний сік, – так ви позбудетесь гірких речовин, які подразнюють слизову оболонку шлунка. 
  • У жодному випадку не пригощайте грибами дітей, літніх людей і вагітних жінок.
  • Гриби зеленушка, синяк-дубовик і деякі інші містять отруйні речовини, які в шлунку не розчиняються. При взаємодії з алкоголем отрута розчиняється і викликає бурхливе отруєння.
  • Значна кількість грибів, які дотепер вважалися їстівними, містять мікро дози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд, також можна отруїтись.
  • Строго дотримуйтесь правил консервації грибів. Неправильно консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання ботулізм.
  • Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль в животі пронос) з’являються через 1-4 години після вживання грибів, залежно від виду гриба, віку і стану здоров’я  потерпілого, кількості з’їдених грибів.
  • При отруєнні грибами негайно викличте «Швидку допомогу». Одночасно, не чекаючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 стаканів кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натискуйте пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля(4,5 таблеток), доки промивні води стануть чистими. Після надання першої допомоги дайте потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду, щоб відновити водно-сольовий баланс. З’ясуйте , хто вживав разом з потерпілим гриби, здійсніть профілактичні заходи. Забороняється вживати будь-які ліки і їжу, а тим більше алкогольні напої, молоко – це може прискорити всмоктування токсинів грибів в кишечнику, займатися будь-якими видами самолікування. Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. 

                                       Викладач Навчально-методичного центру цивільного захисту і

                                       безпеки життєдіяльності Київської області Юлій Бенцман

ЯК НЕ ОТРУЇТИСЬ ГРИБАМИ.

Дочекались ми  золотих осінніх деньків, ліс кличе у свої хащі  тисячі грибників, несуть вони додому повні кошики грибів і енергію від спілкування з природою. Та  не завжди ми  знаємо, які гриби треба збирати, як їх готувати, як надавати першу медичну допомогу, якщо біда постукала у вашу оселю. Надаємо населенню Київщини  поради, які можуть допомогти у   ситуаціях, пов’язаних зі збором і заготівлею грибів.

  • Уникайте стихійних ринків, купуйте гриби у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих ринках).
  • Збирайте і купуйте тільки ті гриби, про які вам відомо, що вони їстівні;
  • Не збирайте гриби:
  • якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися;
  • поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно і радіаційно небезпечних зонах;
  • невідомі, особливо з циліндровою ніжкою, в основі яких є потовщення, оточене оболонкою;
  • з пошкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або покриті слизом;
  • ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
  • «шампіньйони», в яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
  • Не порівнюйте зібрані або придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності.
  • Не пробуйте сирі гриби на смак.
  • Ще раз перевірте гриби, особливо ті, які збирали діти. Всі сумнівні треба викинути. Нижню частину ніжки гриба, яка забруднена землею, викидайте. Гриби  промийте, у маслюків і мокриць зніміть з капелюшка слизьку плівку.
  • Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється отрута.
  • Спочатку їх треба кип’ятити 7-10 хвилин у воді, перший відвар необхідно злити. Лише після цього гриби можна варити або смажити.
  • Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовуються для соління – грузді,  маховики та інші, які містять молочний сік, – так ви позбудетесь гірких речовин, які подразнюють слизову оболонку шлунка.
  • У жодному випадку не пригощайте грибами дітей, літніх людей і вагітних жінок.
  • Гриби зеленушка, синяк-дубовик і деякі інші містять отруйні речовини, які в шлунку не розчиняються. При взаємодії з алкоголем отрута розчиняється і викликає бурхливе отруєння.
  • Значна кількість грибів, які дотепер вважалися їстівними, містять мікро дози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд, також можна отруїтись.
  • Строго дотримуйтесь правил консервації грибів. Неправильно консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання ботулізм.

                                             Викладач обласних курсів підвищення кваліфікації керівних

                                              кадрів Навчально-методичного центру цивільного захисту і

                                             безпеки життєдіяльності Київської області Юлій Бенцман

УВАГА, ГРИБИ !

Гриби смертельно отруйні


Опеньок  сірчано-жовтий, несправжній:
колір пластинок сірчано-жовтий, згодом зеленкувато-коричневий, м’якуша – сірчано-жовтий, спорової маси – коричневий. Ніжка з кільцем.Бліда поганка (мухомор зелений): колір пластинок білий, м’якуша – білий, при розрізуванні на повітрі не змінюється,  спорової маси – білий. Ніжка з кільцем, до основи поступово потовщується, основа з великою бульбою, білою піхвою.

Волоконниця Патуйяра, плютка: колір пластинок рожевий, з часом коричнюватий, м’якуша – білий, згодом жовтуватий, на повітрі не змінюється, спорової маси – коричневий. Ніжка без кільця.   

Гриби дуже отруйні

Мухомор білий, мухомор червоний, мухомор пантерний.            

        Гриби просто отруйні

Опеньок цегляно-червоний, несправжній: колір пластинок сірий, з часом бурувато-зеленкуватий, м’якуша – сіро-жовтий, спорової маси – коричневий. Ніжка з кільцем.

Печериця рудіюча: колір пластинок рожевий, з часом коричневий, м’якуша – білий, при розрізуванні на повітрі ніжка біля основи жовтіє, неприємний запах карболової кислоти, колір спорової маси – коричневий. Ніжка з кільцем, до основи потовщується, іноді основа з бульбою.

Ці види отруйних грибів поширені по всій території України.

Ознаки отруєння грибами.

Настає сильне блювання, пронос. Внаслідок цього організм обезводнюється, настає нестерпна спрага, синіють губи, нігті, холонуть руки й ноги, виникають судоми, згущується кров, кров’яний тиск падає. Стан потерпілого різко погіршується.

Основні правила, яких необхідно дотримуватися при збиранні та приготуванні грибів:

  • збирати гриби треба тільки під контролем досвідчених грибників;
  • гриби, в яких ви сумніваєтесь, ніколи не кладіть до кошика;
  • якщо ви знайшли їстівні гриби, а поруч з ними ростуть отруйні або невідомі вам, не збирайте ці гриби (можлива їх мутація чи запилення отруйними спорами);
  • вдома ще раз перегляньте всі зібрані гриби. Якщо помітите отруйний або невідомий вам гриб – одразу ж викиньте його;
  • зібрані гриби  необхідно добре промити – не менше трьох разів, аби добре відмити весь бруд. І в цей же день приготувати гриби, тобто відварити або посмажити чи законсервувати;
  • варити всі гриби треба, як мінімум у двох водах. Не стільки важливий час варіння, скільки кількість зміненої води;
  • при консервуванні грибів використовуйте оцет, щоб не допустити інших харчових отруєнь, приміром ботулізму, який характерний для всіх загерметизованих консервів;
  • при вживанні грибів чи страв з них, намагайтеся спочатку з’їсти їх небагато, а дітям зовсім не давайте, і якщо за ніч чи день ніяких неприємних симптомів не виникло – тоді вживайте гриби далі;
  • якщо ви відчули себе погано – перш за все промийте шлунок водою з марганцем; пийте дрібними ковтками холодну солону воду  – це послабить нудоту й блювання; пийте холодний міцний чай або каву, мед та молоко; ні в якому разі не вживайте алкоголь, який прискорює і полегшує всмоктування отрути, викличте „швидку допомогу”. Ніякого самолікування!

 

 

 

Додати коментар