Відбувся мітинг-реквієм, присвячений Дню пам’яті захисників України

Сьогодні у парку біля пам’ятного знаку загиблим воїнам-учасникам операції об’єднаних сил та антитерористичної операції міста Переяслава відбувся мітинг-реквієм, присвячений Дню пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Цей день відповідно до Указу Президента України за № 621 від 23 серпня 2019 року щорічно відзначається 29 серпня. Багато жителів міста та гостей прийшли сюди вшанувати пам’ять справжніх героїв, захисників, які полягли в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Серед учасників мітингу: голова Київської обласної державної адміністрації Василь Володін, перший заступник голови Київської обласної державної адміністрації Олександр Скляров, заступник голови Київської обласної державної адміністрації Дмитро Назаренко, міський голова міста Переяслава Тарас Костін, голова Переяслав-Хмельницької райдержадміністрації Сергій Дяченко, перший заступник голови Переяслав-Хмельницької райдержадміністрації Андрій Коркач, начальник Головного управління СБУ у м. Києві та Київській області Олег Головаш, начальник Головного управління Національної поліції у Київській області Андрій Нєбитов, голова Координаційної ради учасників антитерористичної операції, операції об’єднаних сил та волонтерів при Київської обласної державної адміністрації Віталій Баранов, посадовці та очільники місцевих громад, учасники та члени родин загиблих учасників ООС, військовослужбовці та ліцеїсти,  духовенство ПЦУ та численні жителі міста, які усвідомлюють, кому завдячують своєю свободою, незалежністю та життям. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять Героїв. Панахиду за загиблими за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України провели настоятель Свято-Воскресінської церкви, благочинний Переяславського району Іван Бобітко, настоятель храму Святого Рівноапостольного князя Володимира, протоієрей Іван Будняк та капелан, протоієрей Дмитро Волошин.
 Вони під час молитви згадали бійців, які боролися і віддали життя за долю країни і наше майбутнє, вклонилися матерям та дружинам загиблих воїнів-земляків. Адже саме у ці серпневі дні 2014 року сталася Іловайська трагедія, коли в результаті протистояння російським військам, українські збройні підрозділи потрапили у вороже оточення. За офіційними даними, тоді загинуло 366 українських військових і правоохоронців. Ще 429 були поранені, 128 потрапили в полон, 158 вважаються зниклими безвісти. А скільки ще життів було покладено на вівтар незалежності України її найдостойнішими доньками та синами… Серед тих, хто віддав своє життя на Сході України під час антитерористичної операції були наші земляки: рядовий Зінчик В’ячеслав, лейтенант Моругий Андрій, прапорщик Лазенко Сергій, рядовий Дога Олег, капітан Корнєв Володимир, рядовий Гриценко Роман, рядовий Чебаненко Олександр, старший солдат Довгий Олександр, майор Вашеняк Віталій, військовослужбовці 43 окремої артилерійської бригади Микола Пономаренко, Василь Воропай, Павло Антоненко, Михайло Коваленко.

Ніхто і ніколи не забуде загиблих на полі бою захисників територіальної цілісності соборної України в роки її незалежності. Нещодавно, відповідно до рішення сесії Переяславської міської ради від 20 серпня 2020 року присвоєнно звання Почесного громадянина міста воїнам Романові Гриценку, Андрієві Моругому, Олександрові Довгому і Сергієві Лазенку посмертно. Ми завжди згадуватимемо їх і з величезною вдячністю розповідатимемо про їх звитягу дітям та онукам.

Символом скорботи за загиблими на Донбасі українськими воїнами сьогодні став сонях. Саме тоді, коли тривали бої, на полях цвіли соняхи. І останнє, що бачили на цьому світі наші мужні й сміливі захисники, були золотаві голівки, повернуті до сонця, до життя. Тому пам’ятник загиблим воїнам був прикрашений інсталяціями із живих соняхів та табличок із назвами населених пунктів, які довелося захищати воїнам. Автор інсталяції, – художник – дизайнер народного центру культури «Зустріч» Євгенія Демченко. Мітинг організовано відділом культури та туризму Переяславської міської ради та проведено учасниками колективу народного центру культури «Зустріч». Ведуча – Влада Черненко.

Після закінчення мітингу – реквієму міський голова Тарас Костін разом з керівниками району, керуючою справами міськвиконкому Ольгою Гребенщиковою, головою міської ради ветеранів Єлизаветою Миздренко та матір’ю загиблого воїна АТО Романа Гриценка Уляною Юліанівною відвідали могили героїв-захисників України, які віддали життя за її незалежність та територіальну цілісність.

Вічна пам’ять у наших серцях тим, хто пішов у безсмертя і вічний їм спокій там, на небесах! Ми завжди пам’ятатимемо Українських воїнів, які за майбутнє нашої держави та наших дітей віддали найдорожче, – своє життя. Саме дякуючи їм живе Україна. Герої назавжди залишаться в нашій пам’яті та в наших серцях!

Додати коментар