“Спорт вдома в умовах коронавірусу”: досвід тренера БК “Переяслав” Ірини Бикової

Коронавірус добрався до спорту й руйнує спортивні календарі. Зупинені, перенесені та скасовані змагання ряду турнірів — як обласного чи всеукраїнського, так і міжнародного рівнів. З 17 березня в Україні офіційно введено карантин у зв’язку з загрозою зараженням коронавірусною інфекцією, і спорт пішов на вимушену перерву.
Але карантин завершиться i спортсмени з новими силами знову зможуть брати участь у всеукраїнських і міжнародних змаганнях. Саме тому спортсмени продовжують займатися спортом, але вже в домашніх умовах.
Управління фізичної культури і спорту Київської облдержадміністрації започаткувало інформаційний спортивний проект “Спорт вдома в умовах коронавірусу”. В рамках проекту провідні спортсмени та тренери Київської області діляться досвідом, як тренуються та підтримують свою фізичну форму й моральних дух в умовах домашньої ізоляції.

Спорт вдома від Ірини Бикової. Фото

Ірина Бикова

Сьогодні про своє перебування на самоізоляції та методику тренування в умовах карантинних обмежень для своїх підопічних, наймолодших гравців БК “Переяслав” розповідає тренер Ірина Бикова, другий тренер БК “Переяслав” (вища ліга, жінки), майстер спорту, тренер вищої категорії, чемпіонка Європи з баскетболу серед кадетів,

 

Спорт вдома від Ірини Бикової. Фото

БК “Переяслав” (вища ліга) та тренери Алла й Ірина Бикові
“На карантині майже весь час перебуваємо з дочкою Анею, їй чотири роки. Чи цікавиться баскетболом? Після садочку зазвичай проводила у мене в залі ще чотири години. Я не змушую нічого робити. Інколи сама брала м’яча, інколи просто бігала по залу, – на прохання прес-служби Управління фізичної культури і спорту розповісти про свою спортивну сім’ю ділиться Ірина Сергіївна.

 

Спорт вдома від Ірини Бикової. Фото

Аня Бикова
Компанію на карантині Ірині та Анні складають батьки. Мама Алла, головний тренер БК “Переяслав” і тато Сергій, вчитель фізичної культури. Вдень сім’я перебуває на дачі біля міста, під пильною охороною німецької вівчарки Ніка. А ввечері Ірина повертається додому до Переяслава, де на родину чекає чоловік Георгій, суддя національної категорії ФБУ та господарство з двох котиків Тіма й Масі.

 

Спорт вдома від Ірини Бикової. Фото

Аня та Нік

– Пані Ірино, Ви ставите завдання своїм вихованцям з тренувань, чи практикуєте застосування індивідуальних планів?
– Коли розпочався карантин, з 16 березня діти отримали завдання – комплекс вправ загальної фізичної підготовки, який можна виконувати навіть у невеликій кімнаті. Так як у нас командний вид спорту і діти шкільного віку, то комплекс однаковий для всіх. І якщо діти добросовісно його виконуватимуть двічі на день – цього буде цілком достатньо на період карантину, за неможливістю займатися у спортивному залі чи на відкритих майданчиках.

 

Спорт вдома від БК Переяслав. Фото

Андрій Кондратенко. Вправи для пресу

– Чи контролюєте виконання поставлених завдань вашими підопічними?
– Намагаюся. Прошу надсилати відео. На вихідних передивляюся, даю поради, вношу правки в тренувальний процес. Але, на жаль, не всі виконують. Тут і проявляється показник бажання тренуватися. На словах всі хочуть, вважають, що вони кращі, що без сумлінної роботи вийдуть і стрибнуть вище голови… але так не буває.

 

Спорт вдома від БК Переяслав. Фото

Глеб Відрашку. Вправа “Пістолетик”

– Як підтримуєте моральний дух у ваших підопічних?
– На відстані підтримувати доволі тяжко. Живемо надією, що після карантину все ж таки відновляться змагання. Ще в соцмережі знайшла підбірку фільмів про баскетбол, порадила передивитися.
ПІДБІРКА ФІЛЬМІВ ПРО БАСКЕТБОЛ

Спорт вдома від БК Переяслав. Фото

Денис Катиринюк. Вправа “Планка”

– Чи проводите з вашими підопічними online-тренування?
– Саме он-лайн ні. Вони присилають відео через viber чи telegram, я передивляюся і корегую, що підправити чи додати. І за час карантину у кількох гравців намітився явний прогрес, що мене дуже тішить.

– Чи маєте свій власний комплекс вправ?
– Комплекс зробила з поширених і не важких вправ, з доступною кількістю повторів.

– Скільки часу приділяєте спорту щоденно?
– Комплекс по часу повинен зайняти по 20-30 хвилин двічі на день. Хто має власний двір – має більше можливостей урізноманітнити заняття і навіть позайматися з м’ячем.

 

Спорт вдома від БК Переяслав. Фото

Ілля Сердюк. Вправа “Стільчик”

– Чи маєте умови для занять спортом, тренажерне обладнання?
– Тренажерного обладнання, на жаль, не маю.

– Чи розповідаєте про власні тренування в соцмережах, чи даєте якісь поради публічно, чи маєте якість спортивні проекти в нових умовах?
– Ні, в соціальних мережах не розповідаю і порад не даю. Хто цим питанням цікавиться, звернуться до більш вужчих спеціалістів, які займаються виключно цим напрямком. Адже такої інформації в наш час можна знайти безліч.

 

Спорт вдома від БК Переяслав. Фото

Назар Зубченко. Вправи зі скакалкою

– Наскільки скасовані чи перенесені змагання вплинуть на клуб?
– На превеликий жаль, достроково припинено чемпіонат України. Під великим питанням тепер і щорічний міні-фестиваль з баскетболу у Залізному Порту, який мав відбутися 1-12 червня і на який ми також дуже чекали. Але здоров’я на першому місці, а спортивна кар’єра у наших юних баскетболістів ще вся попереду.

 

Спорт вдома від БК Переяслав. Фото

Роман Омельчук. Віджимання

Нагадаємо, що команда БК «Переяслав» успішно виступила у дебютному для себе розіграші чемпіонату України у вищій лізі серед жінок, посівши четверте місце у групі-1 і здобувши право продовжувати далі боротьбу за медалі. Підопічні тренерів Алли та Ірини Бикових мали зіграти матчі плей-оф з переможницями групи-2 – командою «Інтерхім» (Одеса). Однак у зв’язку з неблагополучною епідеміологічною ситуацією Федерація баскетболу України скасувала матчі плей-оф і затвердила результати XXIX національного чемпіонату без врахування результатів цих поєдинків, оголосивши переможцем групи-1 команду «КСЛІ-Київ-Баскет», переможцем групи-2 – одеський «Інтерхім».

 

БК Переяслав. Фото

БК “Переяслав” (місто Переяслав, грудень-2019)

Шановна спортивна родино нашої Київщини, дорогі друзі й любі колеги, запрошуємо до проекту “Спорт вдома в умовах коронавірусу”! Діліться вашим досвідом і підтримаймо одне одного в цей непростий для спорту час!
Як взяти участь у проекті, читайте ТУТ

Джерело

Додати коментар