У день свята Андрія Первозванного до Музею кобзарства завітали вихованці ДПТНЗ «Переяслав – Хмельницький Центр професійно-технічної освіти» з театралізованим дійством «Андріївські вечорниці»

Україна здавна славилася величними традиційними святами та обрядами. Одним із свят, яке завжди відзначали наші діди та прадіди, було велике зимове свято, особливо цікаве для молоді, це свято Андрія.

У день свята Андрія Первозванного, яке християни відзначають 13 грудня до Музею кобзарства завітали вихованці ДПТНЗ «Переяслав – Хмельницький Центр професійно-технічної освіти» з театралізованим дійством «Андріївські вечорниці».

Глядачів зібралася повна зала, це учні 5-го класу Переяслав-Хмельницької гімназії та студенти ДПТНЗ «Переяслав – Хмельницький Центр професійно-технічної освіти».

Вихованці підготували традиційні для цього свята молодіжні розваги та ігри: кусання калити, передбачення долі, гадання на суджених,  народні пісні.

Дівчата, аби дізнатися про своє майбутнє, відгадати ім’я судженого, влаштовували ворожіння, а парубки могли собі дозволити побешкетувати.

Цього вечора молодь жартувала, співала, оповідала цікаві історії та  грали  в ігри. Головною грою Андріївських вечорниць була Калита. Кожен парубок намагався якнайшвидше підстрибнути, аби вхопити зубами Калиту, та ще й щоб не засміятися, а в той час пан-Калитинський смикав за стрічку, щоб частування не можна було дістати.

А далі за давнім звичаєм всі бажаючі кусали калиту, особливо сподобалось малечі. По завершенню заходу учасники дійства гостинно пригощали всіх присутніх запашною калитою.

Захід проходив у теплій родинній атмосфері. Відтворивши обряд проведення вечорниць, вихованці та глядачі долучилися до історії, культури, традицій і звичаїв українського народу, побачили їхню первинну красу.

Дякуємо за допомогу в проведенні заходу ДПТНЗ «Переяслав-Хмельницький Центр професійно-технічної та ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди».

Завідувач відділу екскурсійно-масової роботи                                                С.  Микитченко

Додати коментар